Dünya barışı için yaptıkları çalışmalarla Nobel Ödülü kazanan Tevekkül Karman, Şirin  Abadi ve Jody Williams, İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından organize edilen “Savaşın kadın ve çocuklardaki etkisi” konulu konferansta  buluştu. İstanbul İntercontinental Hotel’de düzenlenenve büyük ilgi gören etkinliğe İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Rektör Prof. Dr. Yadigar İzmirli ve birçok önemli isim katıldı. VALİ ŞAHİN:

“SAVAŞLAR YİĞİTÇE YAPILMIYOR”

Konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin, günümüzde savaşların ‘yiğitçe’ yapılmadığını  vurgulayarak, “Artık ülkeler birbirinin karşısına çıkıp kendi gücü orantısında meydan okumuyor. Kadın, çoluk, çocuk demeden, yaşlı demeden, hemen herkesin hedeflendiği  vahşi bir uluslararası hukukdönemi yaşıyoruz” diye konuştu.  İstanbul Aydın ÜniversitesiMütevelli Heyeti Başkanı Dr.  Mustafa Aydın ise yaptığı konuşmada, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada saatte 35 insanın savaşlarda hayatını kaybettiğini ifade ederek, “Ölenlerin yüzde 90’ı sivil.  Ve son 10 yılda savaşlarda 10 milyon çocuk hayatını kaybetti. Savaş nedeniyle 37 milyon insan yerini, yurdunu terk etti. Bunların içerisinde yüzde 65 kadın ve çocuk var” dedi. 

KARMAN’DAN ÖZGECAN MESAJI

Nobel Barış Ödüllü Yemenli Aktivist Tevekkül Karman ise  Mersin’in Tarsus ilçesinde öldürülen Özgecan Aslan için, “Hepimizin temennisi adaletin yerini bulması” ifadelerini kullandı. Savaşların en büyük mağdurunun kadınlar ve çocuklar olduğunu belirten Karman, “Kadınlara, çocuklara karşı işlenen cinayetler adalet karşısına çıkmalı. Toplum bu  şekilde daha güvenli olacaktır” şeklinde konuştu. 

HER ÜÇ KADINDAN BİRİ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

1997 yılında Nobel Ödülü alan ABD’li Jody Williams da, Birleşmiş  Milletlerin kadınlara yapılan şiddet konusundaki raporuna dikkat çekti. Bu rapora göre dünya genelinde her 3 kadından birinin cinsel istismara ya da şiddete maruz kaldığını  anlatan Williams, kadına yönelik fiziksel ve cinsel istismarın boyutlarına vurgu yaptı. Şirin Abadi ise, bu tip vakalar için  bilinç oluşumunun önemine değindi. Abadi, koordineli çalışmaların bu konuda farkındalık uyandıracağını belirterek, “Yazarlar bir ağ kurmalı, feministler işçilere destek olmalı.  Sivil toplum kuruluşları birbirlerine destek vermeli. Ancak bu şekilde toplumda her türlü yolsuzluğa, istismara karşı bilinç oluşmuş olur” ifadelerini kullandı.