Londra merkezli global bir reklamcılık ve halkla ilişkiler grubu olan Kantar ve WPP her yıl dünyanın en değerli 100 markasını açıklıyor. Bu yıl ilk 4’de yer alanların tamamı teknoloji çıkışlı markalar. Dünyanın en değerli ilk 10 markasından 8’i Amerikan şirketlerine ait, diğer 2 marka ise Çinlilerin. Google, Apple, Amazon, Microsoft, Tencent, Facebook, Visa, Mc- Donald’s, Alibaba ve AT&T dünyanın e değerli 10 markası. Amerikan teknoloji devi Google, marka değerini geçen yıla göre yüzde 23 artırarak 302.063 milyar dolarla birinci sırada yer aldı. Google geçtiğimiz yıl da birinciliği kimseye kaptırmamıştı. Yine bir Amerikan şirketi olan Apple, yüzde 28’lik artış ve 300.595 milyar dolarlık marka değeriyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ikinciliğini korudu. Bir başka Amerikan firması olan Amazon, yüzde 49 değer artışı ve 207.594 milyar dolar marka değeri ile üçüncü oldu. Bu yıl ilk 10 arasında iki Çinli marka (Tencent ve Alibaba) yer alıyor. Global markalara sahip olan ülkeler şüphesiz dünyanın en büyük ekonomilerini oluşturuyorlar. ABD ve Çin gibi… ABD’li 8 markanın değeri 1,5 trilyon doların üzerinde. Türkiye’nin 800 milyar dolar olan milli gelirinin iki katı kadar bir değere sahipler. Ne kadar çok global markaya sahipseniz, dünyadaki gücünüz de o denli artıyor demektir.

TÜRK MARKALARI TURQUALITY İLE DÜNYAYA AÇILIYOR

Ülkemizin THY gibi global markaları var ancak, henüz dünyada ilk 100’e girecek markalarımız yok. Global Türk markalarının sayılarının hızla artması en büyük başarımız olacak. İşte bu sebeple 23 Kasım 2004 tarihinde yürürlüğe giren “Turquality Destek Programı”na şu ana kadar 165 firmanın 176 markası dahil edildi. 79 firmanın 79 markası da “Marka Destek Programı”na dahil edildi. “Marka-Turquality” teşvik programları, Ekonomi Bakanlığı tarafından yüksek katma değere yönelik destekler olarak değerlendiriliyor. Bu devlet destekli programların amacı, Türk şirketlerini ve markalarını global pazara açmak ve rekabet edebilir hale getirmek. Turquality konusunu Haziran sayımızda ele alıyoruz. Uluslararası danışmanlık firması Progroup’un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Turquality konusunda markalara danışmanlık hizmeti vererek onları dünya ligine hazırlayan Dr. Salim Çam ile yapılan röportaj, global pazarlara yelken açmak isteyen firma ve markalar için önemli ipuçları veriyor.

YILIN STARLARI ÖDÜLLERİNİ ALIYOR

Ekovitrin tarafından başarıyı ödüllendirmek üzere 2001 yılında başlatılan “Uluslararası Yılın Starları Ödülleri” bu yıl 17. kez sahiplerini buluyor. İş dünyasının “Oscarları” niteliğindeki geleneksel Yılın Starları Ödülleri’ni almayı hak eden kişi, kurum, kuruluşlara, marka ve firmalara ödülleri 1 Temmuz’da İstanbul’da düzenleyeceğimiz görkemli bir törenle takdim edilecek. Yılın Starları Ödül Töreni, yurt içi ve yurt dışından, iş ve siyaset dünyasından önemli isimlerin katılımlarıyla gerçekleşiyor. Ekovitrin 17. Uluslararası Yılın Starları Ödül Töreni’nin heyecanını şimdiden yaşıyoruz. Ödül alacakları kutluyorum.

TÜRKİYE’DE YENİ DÖNEM

24 Haziran’da yapılacak olan seçimlerle birlikte Türkiye’de yeni bir dönem başlayacak. İlk turda cumhurbaşkanının seçilmesi durumunda Türkiye, 25 Haziran’a Cumhurbaşkanlığı Hükümet Yönetimi ile uyanacak. Başbakanlık tarihe karışıyor hükümete Cumhurbaşkanı başkanlık yapacak. Cumhurbaşkanlarını eskiden milletvekilleri seçiyordu, şimdi millet seçecek. Böylece ülkeyi yönetecek kişi, 367 milletvekilinin oyuyla değil de daha demokratik bir şekilde halk tarafından belirlenmiş olacak. Seçimlerin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Saygılarımla.