Lojistik köyler tehlikeli madde kurallarına uygun olarak madeni yağların depolanacağı en uygun bölgelerdir. Diğer depolardan belli bir mesafede, yerden yüksek, özel yangın söndürme sistemleri kurulu depolarda saklanabilir.

Kapalı ortamlarda birbirine sürterek çalışan her cisim aşınır. Aşınma sırasında ortaya çıkan ısı cisimlerin tahrip olmasına, yanmasına ve çevreye zarar vermesine neden olur. Sürtünme sırasında ortaya çıkan aşınma, sürtünen iki cisim arasına kayganlığı yaratacak ve sürtünen yüzeylerin ısısını alacak bir maddenin yani yağların kullanılmasıyla önlenir. Madeni yağların keşfedilmesinden önce insanlar hayvansal veya bitkisel yağlan kullanmışlardır. Bu yağların en zayıf özelliği sürtünme sırasında özelliklerini kaybetmeleridir. Dayanıklılıkları kısa ömürlüdür. Petrolün keşfinden sonra bu yağların yerini madeni yağlar almıştır.

Madeni yağlar ham petrolün rafinerilerde işlenmesi, özel işlemlerden geçirilerek yağlayıcı özelliklerini artıran katkı maddelerinin ilavesiyle üretilmektedir. Madeni yağların ana hammaddesi baz yağlarıdır ve rafinerilerde elde edilir. Madeni yağlar aynı baz yağdan üretilse bile kullanılan petrolün, rafinerilerin üretim teknolojisine bağlı olarak farklılıklar gösterir. Piyasada farklı markalar altında satılan madeni yağların birbirinden farkını yaratan özellikler kullanılan katkıların cinsi ve miktarının birbirinden farklı olmasıdır.

Günümüzde madeni yağlar çok farklı yerlerde kullanılmaktadır. Otomotiv yağları benzin dizel ve gazlı motorlarda, otomobil dişlilerinde, rulmanlarda, yataklarda sıvı yağ olarak veya gres dediğimiz daha koyu formda kullanılır. Bunların dışında Endüstriyel Yağlar dediğimiz, ısıl işlem yağları, metal işleme yağları, deri ve tekstil işleme yağları, hidrolik yağlar, makinalarda şanzıman yağları, kızak yağları, pas önleyici ve çözücü müstahzar yağlar olarak da kullanılmaktadır. Madeni yağlar yanıcı özelliklerinden dolayı tehlikeli madde sınıfına girmektedir. Ayrıca akıntı, sızıntı riskleri olması bu maddeleri çevre açısından da kontrol edilmesi gereken ürünler arasına almaktadır.

Lojistik köyler tehlikeli madde kurallarına uygun olarak madeni yağların depolanacağı en uygun bölgelerdir. Diğer depolardan belli bir mesafede, yerden yüksek, özel yangın söndürme sistemleri kurulu depolarda saklanabilir. Köylerde bulunan itfaiye tesisi de bu depoların yakınında yer almaktadır.

Lojistik köylerin en önemli özelliği atık yağların depolanmasıdır. Belli bir zaman kullanılan her madeni yağ boşaltılıp yenisi ile değiştirilmelidir. Kullanılan yağlar artık atık grubuna girmekte ve doğrudan tabiata atılması kanunlarla yasaklanmaktadır. Bu yağların biriktirilip çimento fabrikalarında döner fırınlarda yakıt olarak kullanılması yüksek ısıda çevreye olan etkilerinin minimize edilmesi kanun gereği zorunlu hale getirilmiştir.

Lojistik köylerde de bu tip atıkların depolanacağı tesisler kurulmalı, çevrede oluşan atıkların bu tesislerde biriktirilerek imhaya yollanması ihmal edilmemelidir. Bölge sanayisinin endüstriyel atık yağlarının hatta atık toplama tesisleri olan limanların bile yağları bir toplama aracıyla toplanabilir ve daha büyük kapasiteli aralarla imha noktasına taşınabilir.

Lojistik köyler farklı ürün gruplarının toplama, depolama ve dağıtımı için en uygun tesislerdir. Kontrol altında devlet denetimi ile her türlü ürün lojistiği yapılabilmektedir.