Yöneticiliğin okulu yok. Yö­neticiler bir çok konuyu ya­şayarak, deneyimleyerek öğ­reniyorlar. Yönetici oldukları kurumda uzun yıllar farklı pozisyonlarda ça­lışarak, zamanla yükselerek yönetici olsalar bile koltuğa oturunca manzaranın diğer taraf­tan göründüğü gibi olmadığını fark ediyorlar.

Kurumun yapısına, geçmişte yapılanlara, mevcut kaynaklara göre de bir yönetim tarzı ve işleyişini benimsiyorlar. Amaç özel veya devlet fark etmez, kurumu daha iyi bir nok­taya taşımak.

Ara yöneticilerin görevi de doğal olarak bu amaçlara ve yönetimin kurallarına uya­rak, uyumlu bir şekilde kurumsal hedeflere ulaşılmasını sağlamak.

Ağırlıklı olarak da insanı yönetmek, yön­lendirmek, insan kaynağını verimli kullan­mak. Kaynakları verimli kullanarak hedefe ulaşırken adaletli, dürüst, sorun çözücü, po­zitif, yapıcı, motive edici olmak, kurumsal bakış açısı ile düşünmek vb. beklenen dav­ranış.

Gerçekte böyle mi oluyor? Öncelikle bir çalışansanız ara yöneticinizi düşününüz, ara yönetici iseniz, kendinizi bir tartınız, tepe yönetici iseniz ara yöneticilerinizi aklınıza getiriniz hatta personel şikayetlerini düşünü­nüz. 

ARA YÖNETİCİ SORUNUNUZ VAR MI?

Sizin çalıştığınız kurumda ara yöneti­ci problemi yaşanıyor mu? Ara yöneticiler yönetime ve kurumsal hedeflere ne kadar uygun çalışıyorlar? Elde ettikleri gücü, po­zisyonu, kurumsal hedeflerin pozitif gelişimi için mi? Personeli birbirine düşürmek veya mobbing için mi kullanıyorlar?

Ara yöneticiler belki bu davranışları far­kında olmadan yapıyorlar. Bu da elbette va­him bir durum. Kurumlarda ciddi bir oranda ara yönetici sıkıntısı yaşanıyor.

AĞACI KEMİREN KURT

Bir çok kurumun gelişememesi, verimlilik konusunda takılıp kalması, personelin işini tam sevmemesi, motive olamaması, eleman devri, işten çıkmalar konusunda ara yönetici­ler önemli derecede etkili.

Tepe yöneticiler durumun farkında mı? Bazıları biraz, bazıları farkında değil. Bazıla­rı da farkında olsa da o dönem için görmez­likten gelebiliyor.

Genel olarak bakıldığında iş dünyasında yönetişim, verimlilik, gelişme, teknoloji, inovasyon açısından son derece tehlikeli bir durum. Ağacı içeriden kemiren bir kurt gibi.

NE YAPMALI?

Çözüm aslında zor da değil. Bir çok ça­lışanın fark ettiği ama tepe yönetimin fark etmediği / önemsemediği / gözardı ettiği bu durumu önlemek için;

Ara yöneticiler;

Gerçekten yapacağı işi bilen, kabiliyetli kişiler olmalı,

Adalet, dürüstlük, çalışanı motive etme, işe odaklanma, sorun çözme konularında ba­şarılı olmalı,

Gerekli konularda eğitim almalı, kendini geliştirmeli,

“Tavşana kaç, tazıya tut” dememeli. Ken­di bölümlerinde ikilik yaratmamalı, sorunu kendi yaratmamalı.

Sorunları ve riskleri görebilme ve çözebil­me kabiliyetine sahip olmalı,

Tepe yöneticiler;

Fil dişi kulelerden çıkıp sahayı “fark et­mek” için görmeli,

Çalışanlarla sohbet etmeli, onları dinleme­li, kapı, daima aralık olmalı,

En basit bir mobbing konusuna bile izin vermemeli,

Akraba, hemşeri, eş, dost, partidaş gibi çeşitli sebeplerle ara yönetici ataması yap­mamalı,

Adaletli olmalı, bir çok olumlu davranışı ile örnek davranışları sergilemeli, sorun çö­zücü olmalı,

Ara yönetici bütün olumsuzluklara rağ­men hala aynı görevde devam ediyorsa, ya tepe yönetici kabiliyetsiz, ya ortak bir işle­ri, birbirlerine zorunlulukları var, ya da ara yönetici tepe yönetime konuları harika bir kamuflaj ile sunuyor demektir.

Yukarıdaki maddeler çok idealist gibi gel­se de aslında uygulamak zor değil. Her iş ortamının konuyu uygun bir zamanında dü­şünmesi gerekiyor. Kabiliyetli ara yöneticiler olmadan kurumların ilerlemesi biraz zor. Ara yönetici kabiliyetsiz olunca, tekere taş koyul­muş gibi oluyor. İşler yapılıyor gibi görünse de aslında ilerleme olmuyor.

Sözün özü; Kabiliyetli ara yönetici konu­sunu önemsemek gerekiyor. Önemsenmedi­ği taktirde içeride ağacı kemiren bir kurt gibi sorunun büyümesi, genel olarak iş dünyası için önemli bir risk olmaya devam edecek.