Profesyonel hayatta etki yaratmanın en önemli belirleyicisi kuşkusuz kişilik özelliklerimizdir. Ancak etki yaratmak ve zihinlerde iz bırakmak için ilk izlenimin önemli olduğunu unutmamak gerekir. İlk anda kişilik özelliklerimiz hakkında fikir sahibi olunması çok mümkün olmasa da giyim tarzımız, aksesuarlarımız, seçtiğimiz renkler ve beden dilimizle birçok mesaj veririz. Günümüz iş dünyasında şirketler çalışanlarının kişisel giyim kuşamına o kadar önem veriyorlar ki, birçok şirket çalışanların giyim kodlarını belirliyor. Çünkü kurumun toplumda almayı istediği yer bir ölçüde de çalışanların kendini temsil etme özellikleriyle belirlemektedir. Bu nedenle, iş hayatında bireyler öncelikle kurumlarını temsil eder. Bu temsilin de çok iyi yapılması gerekmektedir. İş hayatında giyim tarzımızı öncelikle sektörümüz, yaşımız, pozisyonumuz ve şirketin kurum kültürü belirlemektedir. Kişisel giyim ve aksesuarlarınızla kurumsal dünyanın uyum içinde olması profesyonelliğin göstergesidir.

İmaj çok önemli
California Üniversitesi’nin yapmış olduğu bir araştırma, insanların kararlarında görme duyusunun ağırlığının yüzde 85 olduğunu kanıtlamıştır. İlk izlenimler bizlerin başkalarının zihnindeki görüntümüz, yani imajımızdır. O görüntü başka insanların kafasının içinde sizi temsil eder. İnsanlar yanınızda değilken, sizin hakkınızdaki kararlarını, kafalarının içindeki ‘siz’”, yani imajınız üzerinden verirler. Bir başka deyişle imajınız sizin kimliğinizdir. Kendimize gösterdiğimiz özen başkalarından göreceğimiz itibarı belirler. İş hayatında etkili ilişkiler kurabilme ve başarılı olabilmenin temelinde de bu yatmaktadır. İnsanlar arası iletişimde sözlü iletişim kadar sözsüz iletişim araçlarının etkisi de çok önemlidir. Yapılan araştırma sonuçları sözsüz iletişimin sözlü iletişime göre daha önemli ve üstün yanlarının olduğunu göstermiştir. Çoğu zaman farkında olmadığımız sözsüz iletişim araçları kişiler arası ilişkilerde son derece önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle iş hayatındaki dış görünüş ve giyim tarzı, başarıyı artırıcı ya da azaltıcı etkiye sahip önemli bir sözsüz iletişim aracıdır. İş hayatında müşteriye bir ürün ya da hizmeti satmak için onu mantıken ikna etmek gerektiği kadar duygusal olarak etkilemek de önemlidir. Müşteri eğer sizden hoşlanırsa başarılı olma şansınız yükselir. Müşteriye kendinizi sevdirmenin önemli bir yolu onunla benzeşmektir. İnsanlar kendine benzeyenlerle iş yapmaktan ve beraber olmaktan hoşlanırlar. Bu benzeşmeyi; konuşmanın sitili, hızı, ses tonu ile kullanılan jestler ve mimikler, giyilen kıyafet sağlar. Bu hususlarda karşınızdaki kişiyle uyum sağlayabildiğiniz ölçüde başarılı olursunuz.

Nelere dikkat etmeli?
* Ne giyeceğimizden önce güzel bir gülümsemenin beden dilimizin en önemli unsuru olduğunu unutmayalım.
* Kendinizi her ne kadar enerji dolu hissetseniz de, dış görünümünüzde kırmızı, turuncu ya da sarı gibi sıcak renklere hakim olarak yer vermeyin. Özellikle kullandığınız eşarp ve şalların büyük desenli olanlarını kullanmamakta fayda var. İş yaptığımız kişilere bir saygınlık ifadesi olarak koyu renkleri tercih edin. Ancak açık ve koyu renk tezatları iyi birer kombin olacağından, gömlek, bluz veya ceketinizi açık renkten yana kullanabilirsiniz.
* Vücut hatlarımızı belli edem kıyafetlerden kaçınmalıyız. Maxi boy kıyafetlerin bu sene daha da gündemde olduğunu düşünecek olursak, bunu pantolon ve eteklerimizin üzerine giyeceğimiz yelek, tunik, ceket, hırka ve pançolarla sağlayabiliriz.
* İş dünyasında kendini her geçen gün daha fazla gösteren kadınlar için vazgeçilmez olan topuklu ayakkabıları dolabımızda ön sıralara koyalım.
* Takı ya da aksesuarlarınızın sadeliğine özen gösterin. Dikkat dağıtıcı olmayın.
* Kişisel bakım, iş dünyasında işinize de aynı dikkati verip vermediğinizi simgeler. Doğallığı seviyor olabilirsiniz. Ama sabah yataktan kalktığınızdaki yüzünüz biraz fazla doğal gelebilir beraber çalıştığınız insanlara Kaldı ki, yapacağınız makyajın başkalarını değil kendinizi mutlu etmek için olduğunu da hatırlamalısınız. Zira yöneticilerin hemen hepsi, aynaya bakmaktan hoşlanmayan bir elemanın verimli olmasının çok zor olduğu konusunda hem fikir. Bu nedenle biraz gözaltı kapatıcısı ve pudranın üzerine hafif bir allık ve ruju kendinizden ve iş arkadaşlarınızdan esirgemeyin. Öte yandan makyajın dozunu da kaçırmamalısınız.
* Giyiminizde tercih edeceğiniz renkler tarzınız için çok önemlidir. Koyu ve düz renkli, fazla dikkat dağıtıcı bir desende ve canlılıkta olmayan giysiler tercih edin. Renkleri bir daha ki ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.