İhtisas organize sanayilere bitişik olarak inşa edilen lojistik merkezlerde o bölgede üretilen ürünlerin sürekli olarak teşhir edildiği, alıcıların ziyaret ederek sipariş verdiği teşhir alanları sürekli fuar merkezi olarak çalışıyor.

Bütün dünyada olduğu gibi Tür­kiye’de de Organize Sanayi Bölgeleri şehir ana arterlerin­de kurulmuş olan ve şehirleri olumsuz etkileyen sanayi kuruluşlarının şehir dışında ana arterlere bağlantısı olan kamu arazilerine taşınması ile kurulmuştur. Çeşitli avantajlarla, teşviklerle, ucuz arazi maliyeti ile kurulan Organize Sanayi Böl­geleri sanayinin Anadolu’ya yayılmasına da destek olmuştur.

Kurulan Organize Sanayi Bölgelerin­de farklı ürünlerin üretimleri yapılmış ve genel amaçlı sanayi merkezleri olarak ça­lışmıştır. Bunun birinci nedeni ölçeklerin küçük olması, üretilen ürünlerin hammad­delerinin o bölgeden temin edilmesi olmuş­tur. Zamanla organize sanayiler dolmuş, yeni bölgelere ihtiyaç olmuş, ölçekler bü­yümüş, ihracatın da desteği ile daha büyük tesisler kurulması gündeme gelmiştir. Böl­gede üretilen hammaddelere uygun olarak ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulması gündeme gelmiştir. Tarım, otomotiv, kim­ya, gıda, yüksek teknoloji, plastik, demir çelik gibi ürün gruplarında sadece bu sek­törlere dönük Organize Sanayi Bölgeleri inşa edilmesi için yönetmelikler çıkartılmış ve ülkemizin birçok yerinde İhtisas Organi­ze Sanayi Bölgeleri kurulmaya başlamıştır.

Lojistik köyler de benzer şekilde kurul­maya başlamıştır. Önce farklı ürünlerin taşınacağı, intermodal taşımanın genişle­yeceği, demiryolları ve karayolları kavşak noktalarında küçük lojistik merkezler ve büyük lojistik köyler kurulmuştur. Büyük lojistik köyler ulusal ve uluslararası taşıma koridorlarında taşıma ve depolama fonksi­yonlarının yerine getirilmesini sağlarken bölgelerin ekonomik yapılarına uygun ola­rak belli ürünlerde ihtisaslaşan lojistik köy­ler de oluşmaya başlamıştır. Verona Lojis­tik Köyü otomotiv ağırlıklı, Napoli Lojistik Köyü tekstil ağırlıklı yapılanmaya gitmiş­tir. Mermer bölgelerinde mermer ağırlıklı lojistik merkezler de yapılmıştır.

Belli ürünler konusunda ihtisaslaşan küçük ölçekli lojistik merkezler aynı za­manda ürünlerin teşhiri için sürekli çalışan fuar alanlarına da ihtiyaç göstermektedir. İhtisas organize sanayilere bitişik olarak inşa edilen lojistik merkezlerde o bölge­de üretilen ürünlerin sürekli olarak teşhir edildiği, alıcıların ziyaret ederek sipariş verdiği teşhir alanları sürekli fuar merkezi olarak çalışmaktadır. Bu merkezlerde veri­len siparişler bölgedeki sanayi kuruluşları tarafından üretilmekte, lojistik depolarda depolanmakta, karayolu, demiryolu ve denizyolu ile taşınmakta, alıcıya teslim edilmektedir. Lojistik merkezlere gelen alıcılar için yakındaki hava alanlarından ücretsiz servisler kaldırılmakta, kısa süreli konaklamalar için lojistik merkezde oteller bulunmakta, alışveriş yerleri ve restoranlar çalıştırılmaktadır.

Türkiye’de de gelecekte orta büyük­lükteki şehirlerimizdeki ticaret ve sanayi odalarının girişimi ile mermer, seramik, tekstil, demir çelik, plastik, kimya konu­larında ihtisaslaşacak küçük lojistik mer­kezleri talebi olacaktır. Demiryolu bağ­lantılı, havaalanlarına yakın, karayolu ana koridorlarında yer alacak bu merkezlerde fuar alanı, satış ve teşhir mağazaları, ürüne özel depolar, sosyal tesisleri, konaklama imkanları ile yeni lojistik merkez projele­ri başlayacaktır. Şehir içindeki toptancılar da bu merkezlerde çalışacaklar ve büyük araçların şehir trafiğini olumsuz etkileme­leri önlenecektir.