Hava kargo taşıması lojistik köy projelerinde kara, deniz ve demiryolu taşımalarının ardından gelen bir taşımacılık şekli. Havaalanlarına yakın olması zorunlu değil. Bunun nedeni; havayolu ile taşınan ürünlerin lojistik köylerde bulunan depolarda bekletilme zorunluluğunun olmaması ve tonaj olarak fazla bir ölçüye sahip olmaması. Acil taşıma gerektiren hava kargolarının hava alanlarının içinde bulunan antrepolarda ihracat ve ithalat için kısa süreli bekletilme zorunluluğu sözkonusu. Uzun beklemelerin olmaması, bu yüklerin pahalı ürünler olması, bir an önce pazara sunulma zorunluğu nedenleriyle depolarda bekletilemez ve demiryolu, denizyolu taşımaları ile birleştirilemez. Havaalanlarında bekletilen ürünler sadece karayolu ile yakın mesafelere taşınıyor. Bu tanıma girmeyen iki lojistik köy uygulaması var. Birincisi İtalya’da Napoli’de bulunan İnterporto Nola diğeri de İspanya’da bulunan Zaragoza Lojistik Köyü. Interporto Nola İtalya’da şehir içinde bulunan tekstil ve konfeksiyon toptancılarının şehir trafiğini olumsuz etkilemeleri şikayeti üzerine devlet desteği ile Napoli Havaalanı’na yakın bir bölgede toptancı pazarı kurmaları ve bunun yanında bir lojistik köy ihtiyacı duyulması üzerine demiryolu bağlantılı bir lojistik köy ile hizmetlerini birleştirmesi. Ardından piyasadan gelen perakende taleplerinin karşılanması için hemen yanında Volkano adını verdikleri bir AVM açılması ile proje tamamlandı. Perakende satışların toptancılar sitesinden desteklenmesi, toptan satışların Nola Lojistik Köyünden karşılanması, toptan alıcılarının yakındaki Napoli hava alanından kolayca ulaşması ve acil ihtiyaçlarının da havayoluyla sevk edilmesi sözkonusu. Tekstil ve konfeksiyon ürünleri bu bölgede toplanıyor ve hava kargo ile sevk edilmeli. Diğer proje İspanya’da Zaragoza Lojistik Köyü yakınında bulunan

AENA Zaragoza havaalanı. Bu havalimanı yolcudan daha fazla kargo taşımacılığına odaklandı. İspanya’da taşınan hava kargonun yüzde 12’si bu havalimanından sevk ediliyor veya karşılanıyor. Son teknolojilerle donatılmış bir kargo elleçleme sistemine sahip. Aynı anda dünyanın en büyük kargo uçaklarının inebileceği iki piste sahip. Bin 600 metrekarelik genel kargo ve bin 400 metrekarelik özel kargo depolama imkânına sahip. Depoların genişlemesi için de 60 bin metrekarelik alan ayrıldı. Zaragoza Havaalanı yakınında bulunan lojistik köyün, intermodal terminalinin, başta Zara gibi küresel firmalar olmak üzere birçok üreticinin yer aldığı sanayi bölgesinin ithalat ve ihracat taleplerini karşılıyor. Stratejik bir konumda olup İspanya ve Güney Fransa’nın ekonomik bölgelerinin ortalarında yer alıyor. Haftanın 7 gün günde 24 saat çalışıyor. İnsan tüketimi için hayvansal ürünler için bir AB Onaylı Sınır Kontrol Noktası (BIP) olup, bitki bazlı ürünlerin kontrol edilmesi için de ilave tesislere sahip. Mümkün olan en iyi hizmeti veren üç işleme operatörüne sahip. Bunların hepsi, bozulabilen mallar için malları ve sıcaklık kontrollü bir depolamayı yapmak için kendi depolarına sahip. Avrupa, Rusya, Amerika, Doğu Asya ve Orta Doğu’daki varış noktalarına bağlanan on hava kargo şirketi şu anda havalimanında faaliyet gösteriyor.

SAMSUN LOJİSTİK MERKEZİ

Ülkemizde ise Samsun’da inşa edilmiş olan Samsun Lojistik Merkezi de havaalanına yakınlığı ile dikkat çekiyor. Samsun Havalimanı da Samsun’a hava yoluyla gelecek veya gidecek ürünler için soğuk depolama, ambalajlama, etiketleme, ayrıştırma ve kalite kontrol hizmetleri verecek. Lojistik köy ve merkezlerin lojistik köye çok yakın olma zorunluluğu olmasa bile bir lojistik merkez olarak havaalanları da lojistik köyden yararlanma, sinerji yaratma imkanına sahip. İleride tedarik zincirlerinde çevrim sürelerinin düşürülmesi hedeflerinde hava kargo firmaları daha fazla oranda lojistik köyleri kullanacaklar. Ulusal ve uluslararası kargo şirketlerinin uzak mesafede küçük yükleri karayoluyla değil havayolu ile taşımaları gündeme gelecek. Bu durumda kargo ayrıştırma ve dağıtım operasyonlarının lojistik köy içinde yapılması da gündeme gelecek. Kargo şirketleri de şehir içindeki aktarma merkezlerini lojistik köylere taşıyacaklar.