İSTANBUL (AA) - Zorlu Enerji Grubu'nun yüzde 42,15 oranında ortak olduğu Ashdod Doğal Gaz Kojenerasyon Santrali devreye alındı.
Şirket açıklamasına göre, Zorlu Enerji Grubu'nun İsrailli ortakları ile geçen yıl devreye aldığı Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali'nden sonra Ashdod Kojenerasyon Doğal Gaz Santrali de enerji üretimine başladı. Zorlu Enerji Grubu'nun yüzde 42,15 oranında ortak olduğu Ashdod Doğal Gaz Kojenerasyon Santrali, Ezotech Electric Limited Şirketi tarafından inşa edildi.

İsrail'in Ashdod şehrinin kuzey bölgesinde yer alan ve yaklaşık 110 milyon dolarlık bir yatırımla devreye alınan santralin, 55 megavat elektrik ve 40 ton/saat buhar üretim kapasitesi bulunuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, İsrail'de enerji sektöründe faaliyet gösteren önemli bir özel sektör oyuncusu olduklarını dile getirdi. 

Ak, şunları kaydetti:

"İsrail'deki özel sektör yatırımıyla kurulan en büyük santral olma özelliği taşıyan Dorad Doğal Gaz Çevrim Santrali'nden sonra devreye aldığımız ikinci santralimiz Ashdod, İsrail'deki 10 yıla yaklaşan enerji sektörü tecrübemizin önemli bir göstergesi. Bu deneyim ve başarının, bölgede önemli bir enerji gücü olma yolunda ülkemiz için değerli olduğunu düşünüyoruz.

İsrail'deki diğer projemiz Ramat Negev için çalışmalarımız devam ediyor. Kısa süre içinde devreye alınacak Ramat Negev Doğal Gaz Santralimiz, 120 megavat kurulu güce ve 70 ton/saat buhar kapasitesine sahip olacak. Bu santralimizin de devreye girmesiyle İsrail'deki yatırımlarımızın tümü tamamlandığında ülke, 25 yıl boyunca enerjisinin yüzde 7'sini bizden alacak. İsrail'deki tüm bu yatırımlarımızın bölgesel güç olma hedefimizin yanında iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi anlamında da önemli olduğuna inanıyoruz."