İSTANBUL (AA) - "YOK OLMADAN: Doğa ve Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi" İstanbul Modern'de başladı. Sergi 13 Ocak - 5 Haziran 2016 arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.
İsmini Kanadalı ozan-şarkıcı ve sanatçı Joni Mitchell’ın 1970’de yayınladığı "Big Yellow Taxi" (Kocaman Sarı Taksi) adlı şarkının nakaratından alan YOK OLMADAN Sergisi, doğa ve ekolojiyi konu alırken sürdürülebilirlik kavramına da değinen sanatçıları bir araya getirdi. 

Eczacıbaşı Topluluğu ve Şekerbank sponsorluğunda, TAV Havalimanları Holding’in katkılarıyla, dünyanın farklı köşelerinden yirmi sanatçı ve sanat grubunu ağırlayan sergi, doğa algısına dair farklı bakış açılarına yer veriyor. 

Düzenlenen basın toplantısıyla etkinliğe ilişkin bilgi veren İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, yeni yılı doğayı yücelten ve çevresel farkındalığı gündeme getiren "YOK OLMADAN: Doğa ve Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi" ile karşıladıklarını belirterek, öncelikli bir konu haline gelen doğa ve çevresel sorunların sanat kurumlarının gündeminde olduğunu kaydetti.

Dünya çapında sanat kurumları ve müzelerde doğa ve ekoloji üzerine yayın ve projelerin sıklıkla düzenlendiğini aktaran Eczacıbaşı, "İstanbul Modern'in benzer bir yaklaşımla 2011 yılında düzenlediği  'Kayıp Cennet' sergisinde, video ve dijital medyayı kullanan sanatçılar, yitirdiğimiz doğaya özlemin yanı sıra doğa ve teknoloji çatışmasının sanattaki izdüşümünü yansıtıyordu. Her geçen gün yeniden tanımlanan mekan kavramına dair farklı bakış açıları sunan 'Habitat' adlı fotoğraf sergimiz ise, 'YOK OLMADAN' sergisinin ön programıyla eş zamanlı olarak açıldı" ifadelerini kullandı.  

 

- "Paris İklim Zirvesi’nin ardından, 2016'yı güncel sanat sergisiyle karşılıyoruz"

 

Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Erdal Karamercan ise sürdürülebilirliğin Eczacıbaşı Topluluğu’nun gündeminde daima önemli yer tutan bir yaklaşım olduğunu belirterek "Kurucu sponsoru olarak 11 yıldır eşlik ettiğimiz İstanbul Modern, 2015 Aralık ayında gerçekleşen Paris İklim Zirvesi’nin ardından, 2016 yılını doğayı yücelten ve sürdürülebilirlik kavramını vurgulayan bir güncel sanat sergisiyle karşılıyor. Sürdürülebilirliğin temel yapısında yer alan 'doğa' bileşeninin, sosyal sürdürülebilirlik ile buluştuğu nokta olan ‘YOK OLMADAN' sergisi ile Eczacıbaşı Topluluğu'nun bu konudaki yaklaşımı bir kez daha gözler önüne serilmiş oluyor" diye konuştu. 

 

- "Sürdürülebilir kalkınmayı çevresel ve sosyal boyutlarıyla destekliyoruz"

 

Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, İstanbul Modern’in "YOK OLMADAN" sergisi ile evrensel bir çalışmaya imza attığını ve bu sergiyi desteklemekten mutluluk duyduklarını ifade etti. 

Finansal erişimin yaygınlaştırılması, yerel üretimin desteklenmesi ve kültürel mirasın korunmasının, sosyal açıdan kapsayıcı bir büyüme için önem taşıdığını anlatan Yıldız şunları kaydetti: 

"Duyarlı bankacılık anlayışımız doğrultusunda faaliyetlerimizi bu yönde geliştirirken yalnızca iktisadi üretimi değil, sanat üretimini de destekliyoruz. Bunun en güzel adımını da 5 yıl önce attık. Çağdaş sanatı daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla oluşturduğumuz yeni medya sanatları odaklı 'Açıkekran' platformumuz ile çağdaş sanatı şubelerimizde yerel halkla buluşturuyoruz." 

İstanbul Modern’le dört yıldır sürdürdükleri ‘Dokunduğum Renk’ projesi kapsamında, sergi boyunca sürdürülebilirlikle ilgili atölyeler yapacaklarını hatırlatan Yıldız, “İstanbul Modern ile uzun soluklu çalışmalarımızın devam etmesini ve önümüzdeki dönemde iş birliklerimizle kültür-sanat hayatına katkıda bulunmayı diliyoruz” diye konuştu.  

 

- "Doğaya özlemin tezahürü"

 

İstanbul Modern’den sanatçı Çelenk Bafra ve Paolo Colombo’nun küratörlüğünü yaptığı sergide, Roger Ackling, Bas Jan Ader, Alper Aydın, Bingyi, Jasmin Blasco ve Pico Studio, Charles Dellschau, Elmas Deniz, Mark Dion, Hamish Fulton, Rodney Graham, Lars Jan, Mario Merz, Maro Michalakakos, Joni Mitchell, Yoko Ono, Camila Rocha, Canan Tolon, ikonoTV, Francesco Garnier Valletti ve Pae White tarafından hazırlanan resim, çizim, heykel, yerleştirme, fotoğraf ve hareketli görüntüler yer alıyor.

Bafra ve Colombo’nun "Doğaya özlemin, yaşanabilir bir dünyanın ve sürdürülebilir bir ekolojik dengeye duyulan arzunun tezahürü" olarak nitelendirdiği YOK OLMADAN, insanın doğa ve ekosistemle kurduğu ilişkiyi sanat yoluyla pekiştirmeyi ve sürdürülebilirlik kavramına sanat aracılığıyla bakarak çözüm odaklı yeni bakış açıları getirmeyi hedefliyor.