İSTANBUL (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Önümüzdeki 10 yıl içinde demiryolu alt yapısına, üst yapısına sadece Türkiye'de yapacağımız yatırım 40 milyar doların üzerindedir. Bugüne kadar demiryoluna yaptığımız yatırım miktarı da aşağı yukarı 20 milyar doları bulmuştur" dedi. Yıldırım, İstanbul Fuar Merkezinde düzenlenen Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı Eurasia Rail'e katıldı. 

Türkiye'de 1951 yılından 2002 yılına kadar demiryollarında önemli yatırımların yapılmadığı gibi altyapıların da yenilenmediğini hatırlatan Yıldırım, "Dolayısıyla 11 bin kilometre bir ağa sahip olan demiryollarımız bu ülkenin yükünü taşıması gerekirken ihmaller sonucu ülke o dönemde demiryollarının yükünü taşımak zorunda kalmıştır. Ancak ortaya koyduğumuz kararlı politikalar ve projelerle başlangıçta Yüksek Hızlı Tren (YHT), hızlı tren hatlarının yapımına bir yandan başlarken bir yandan da el atılmayan bu altyapının elden geçirilmesi, yenilenmesi, sinyali olmayan hatların sinyalli hale getirilmesi, elektrifikasyon miktarının artırılması ve mevcut altyapının tamamen yenilenmesine odaklandık" diye konuştu. Türkiye'nin son yıllarda demiryolu ağlarını gündeme aldığını yineleyen Yıldırım, "Geçtiğimiz 10 yıla bakarsak 11 bin kilometrelik hattın 10 bin kilometresi tamamen yenilenmiş vaziyette. Ayrıca yüzde 5 seviyelerinde olan sinyalli hat miktarı yüzde 30'ların üzerine çıkmıştır. Elektrifikasyonda yüzde 35'e gelmişiz ama bunları yeterli görmüyoruz. Hedefimiz gelecek 8-10 yıl içerisinde bütün hatları elektrikli, sinyalli hale getirmek,en azından yüzde 80'in üzerine çıkmak" ifadelerini kullandı.

"YHT ile 43 milyon insanı birbirine bağlayacağız"
Mevcut demiryolu hatlarına ilave 10 bin kilometrelik demiryolu hattı yapacaklarını söyleyen Yıldırım, 14 şehri demir ağlarla birbirine bağlamayı hedeflediklerini söyledi. Yıldırım şu bilgileri paylaştı:
"Şu ana kadar yaptığımız, bitirip iletmeye aldığımız YHT bin 213 kilometredir. Buna 360 kilometre de konvansiyonel hattı ilave ettiğimiz zaman toplam bin 570 kilometrenin üzerinde tamamen yeni yapılmış hattımız var ama aynı zamanda da 3 bin kilometrenin üzerinde de fiilen çalıştığımız altyapısını yüzde 50'lerin üzerinde tamamladığımız hatlarımız var. 2018'in sonuna kadar bu devam eden projelerin tamamını bitireceğiz. Hedefimiz yolcu taşımacılığında YHT ve hızlı hatlarla nüfusumuzun yüzde 55'ine karşılık gelen 43 milyon insanın yaşadığı 14 şehrimizi birbirine bağlamak."

"Demiryollarındaki yük taşıma miktarımızı 100 milyon tona çıkaracağız"
Türkiye'nin demiryolu yük taşımacılığında yolcu taşımacılığına göre daha iddialı hedefleri bulunduğunun altını çizen Yıldırım, "Bütün hatların yenilenme işi tamamlandıktan sonra sinyal ve elektrifikasyon seviyesi artırıldıktan sonra ve bu yılın ortalarından itibaren özel sektörün de altyapıları kullanılmaya başladığından itibaren demiryollarındaki yük taşıma miktarımız bugün 26 milyon ton seviyesinde. Bu rakamın 3-5 yıl içerisinde 100 milyon tona çıkacağını hesap ediyoruz. Bu ne demektir? Demiryolu çeken ve çekilen araçlara daha fazla ihtiyaç var demektir. Daha fazla modern tren setlerine ihtiyaç var, daha fazla lojistik merkezlerine ihtiyaç var. Önümüzdeki 10 yıl içinde demiryolu altyapısına, üst yapısına sadece Türkiye'de yapacağımız yatırım 40 milyar doların üzerindedir. Bugüne kadar demiryoluna yaptığımız yatırım miktarı da aşağı yukarı 20 milyar doları bulmuştur. Demek ki yapacak çok işimiz var." diye konuştu. 

"Ver elini Çin'den Londra'ya"
Demiryolu ağının tarihi İpekyolu'nun canlanması için de önem taşıdığını belirten Yıldırım, "Adım adım projelerimiz ilerliyor.Kars-Tiflis-Bakü Projesi'ni bu yılın sonunda işletmeye alıyoruz. Böylece kayıp bir halkayı da tamamlamış oluyoruz. Marmaray'la da geçişi sağlayınca kesintisiz ver elini Çin'den Londra'ya… Böylesine bir altyapıyı gerçekleştirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.
Dünyada orta ve uzun vadede demiryollarına 1 trilyon dolar harcanacağını aktaran Yıldırım, sektörün tüm paydaşlar için gelecek vadettiğini söyledi.
Tedarikçi firmaların basit yolu tercih etmemesi gerektiğini belirten Yıldırım, uzun vadeli stratejik iş birliklerinin önem kazandığını kaydetti.

"Şu anda 3 yerli firma metro araçları yapıp işletmeye başladı"
Bakan Yıldırım, Türkiye'de demiryolu sektörüne tedarik sağlayan bin 500'ün üzerinde yerli firma bulunduğunu belirterek, "Şu anda 3 tane yerli firma metro araçları yapıp işletmeye başladı. Bizim amacımız şu, sadece biz yapalım biz satalım değil. Bilgisi, görgüsü, teknolojisi ileri olan ülkeler ve firmalarla birlikte ilerlemek istiyoruz. Bir araya gelelim, teknoloji ile yoğun emeği birleştirelim ve bu sektörü bölgesel ve küresel anlamda yayılmasını hızlandıralım" diye konuştu.Karayollarında gerçekleşen kazalarda hayatını kaybeden insan sayısının can yaktığını anlatan Yıldırım, demiryolunun öneminin günden güne arttığını söyledi. 
Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı Eurasia Rail'in iki yılda bir yapılmasının fayda getirebileceğine de değinen Yıldırım, "Son zamanlarda fuar enflasyonu da oluştu. Belki bazı fuarları iki yılda bir yapmak daha doğru olur. Her yıl yapınca bir de birkaç yerde yapılınca artık sıradanlaşıyor. Fuarları bir yapıp pir yapmak lazım" ifadelerini kullandı.