Yaklaşık 50 yıldır yer fıstığı sektöründe faaliyet gösteren firmanın yönetim kurulu başkanı Esvet Başpınar, düzenlediği basın toplantısında, yer fıstığından üretilen yemeklik yağın tanıtımını yaptı.
Türkiye'de yer fıstığı üretiminin 100 bin ton olduğuna değinen Başpınar, Osmaniye'nin yer fıstığı üretiminin yarıya yakınını karşıladığını, işleme ve pazarlamasının ise yüzde 90'ının Osmaniye'de gerçekleştiğini belirtti.

Yer fıstığının yüzde 60 kuruyemiş, yüzde 30 çikolata sektöründe kullanıldığını aktaran Başpınar, "Firma olarak yer fıstığının yüzde 10'luk kısmı yağ üretiminde kullanmayı hedefliyoruz. Bu sayede Türkiye ve kent ekonomisine 25 milyon lira civarında katkı sağlayacağımızı öngörüyoruz" dedi.

Tanıtım toplantısına katılan Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Arıoğlu da, yer fıstığının ihtiva ettiği yağ oranının diğer yağlı tohumlara oranla çok yüksek olduğunu, yer fıstığındaki yağ oranının yüzde 60'a kadar ulaşabildiğini ifade etti.

Yağlı tohumlardan yağ üretiminin ekonomiye önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Arıoğlu, şöyle devam etti:

"Birinci kalite dediğimiz yer fıstığından ekonomik olmaması nedeniyle yağ elde edilmiyor, neredeyse heba oluyordu. 2. ve 3. kalite yer fıstığından bugün yağ elde edilmesi, gerçekten ülke ekonomisi açısından çok önemli. Türkiye yılda yaklaşık olarak 2,6 milyon ton yağlı tohum üretirken, 2 milyon ton yağlı tohum da ithal ediliyor. Yine 1,8 milyon ton ham yağ ithal ediyoruz. Dolayısıyla yağlı tohum ve ham yağ için yılda 3,7 milyar dolar dışarıya para ödüyoruz."

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Bozdoğan da, yer fıstığı yağının yağ kalitesi bakımından zeytin yağı ile birinciliği paylaştığını, yer fıstığı yağındaki oleik asit değerinin yüksek olması nedeniyle en kolay sindirilen yağ olduğunu söyledi.