Güler Sabancı: “Son derece kıymetli bir bilim insanımızın, yurt dışından üniversitemize rektör olarak gelmesi gerek üniversitemiz gerekse ülkemiz için büyük bir kazançtır.”

Yusuf Leblebici: “Türkiye’de varolan genç potansiyel ve motivasyon ile nelerin başarılabileceğini herkese göstereceğimiz; hem üniversitemize hem de ülkemize yakışacak başarı seviyelerine çıkabileceğimiz yeni bir döneme başlıyoruz.”

Törene Sabancı Üniversitesi mensuplarının yanı sıra Bilim, Teknoloji, Sanayi ve Üniversite Politikalarından sorumlu T.C. Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu da katıldı. Sabancı Üniversitesi’nin rektörlüğünü yürüten Zehra Sayers, görevi Yusuf Leblebici’ye devretti.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Zehra Sayers, rektörlük görevini Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın ev sahipliğinde düzenlenen törenle Yusuf Leblebici’ye teslim etti.

Sabancı Üniversitesi’nin yeni Rektörü Yusuf Leblebici, Uluslararası sıralamalarda temel bilimler, mühendislik ve teknoloji alanında düzenli olarak dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne (Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü) (EPFL) Kürsü Başkanı ve Mikroelektronik Sistemler Laboratuvarı'nın Direktörüydü.

“Son derece kıymetli bir bilim insanımızın yurt dışından üniversitemize rektör olarak gelmesi gerek üniversitemiz gerekse ülkemiz için büyük bir kazançtır.”

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı törende Mütevelli Heyeti adına yaptığı konuşmada bu tören ile üniversite tarihinin önemli günlerinden birinin yaşandığını belirterek, Sabancı Üniversitesi’nin kuruluş döneminden itibaren bir yandan gelenek oluştururken, diğer yandan da yenilik ve değişime açık sürekli daha iyiyi arayan bir yapı ile ilerlediğini vurguladı.

Güler Sabancı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki yıl 20. yılımızı tamamlayacağız. Genç bir üniversiteyiz. Bunun yanında ödün vermediğimiz köklü ve güçlü değerlere sahibiz.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti olarak yine geleneklerimize uyumlu bir rektör seçim süreci sonucunda Lozan Federal Teknoloji Enstitüsünden, değerli bilim insanı Yusuf Leblebici’yi Sabancı Üniversitesi rektörlüğü için seçtik. Sayın Yusuf Leblebici’nin bu görevi kabul edip gelmesi gerek üniversitemiz, gerekse ülkemiz için büyük bir kazançtır.

Üniversitemizin kuruluş yıllarında özgün ve öncü sistemimizin oluşum sürecinde de emeği geçen, değerli bilim insanı Sayın Leblebici’nin, dünya çapında başarılar kazanarak müthiş tecrübeler edindiği İsviçre’den, Sabancı Üniversitesi’ne Rektör olarak dönmesi çok gurur vericidir. Son derece kıymetli bir bilim insanını, tüm bilim camiasında saygınlığı teslim edilen Lozan Federal Teknoloji Enstitüsündeki görevinden sonra ülkemize kazandırdığımız için çok mutluyuz. Kendisinin rektörlüğünde üniversitemizin stratejik hedeflerine emin adımlarla ilerleyeceğine güvenimiz tamdır. Yeni dönemde daha yenilikçi bir eğitim ve daha uygulamaya ağırlık veren araştırma, özellikle lisansüstü çalışmalarda merkezlerle büyüme gibi önemli hedeflerimiz bulunmaktadır.

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti olarak Sayın Sayers’e çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor, Sayın Leblebici’ye başarılar diliyoruz” dedi.

Rektörlük görevini Yusuf Leblebici’ye devreden Zehra Sayers i Sabancı Üniversitesi’nin kurucu kadroları arasında yer almıştır. 20 yıldır Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Öğretim Üyeliği, Temel Geliştirme Programı Direktörlüğü ve son olarak da Rektörlük görevlerinde bulunan Zehra Sayers, Öğretim Üyesi olarak Sabancı Üniversitesinde ve aynı zamanda Almanya Hamburg'daki EMBL Laboratuvarı'nda Moleküler Biyoloji dalındaki çalışmalarına devam edecek.

Genel Sekreter Haluk Bal’ın töreni başlatmasının ardından yapılan konuşmalardan sonra Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı eşliğindeZehra Sayers, SSBF Görsel Sanatlar Stüdyo ve Atölyeler eski Sorumlusu sanatçı merhum Bayram Candan tarafından tasarlanan ve üzerinde “Sabancı Üniversitesi’nin Akademik Özgürlük Bildirisi” bulunan yazıtı yeni Rektör Yusuf Leblebici’ye devretti. Devir teslim töreni, Prof. Dr. Zehra Sayers adına hazırlanan tuğlanın Mezunlar Rıhtımı’na yerleştirilmesi ile sona erdi.

Sabancı Üniversitesi’nin yeni Rektörü Yusuf Leblebici, uluslararası sıralamalarda temel bilimler, mühendislik ve teknoloji alanında düzenli olarak dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü'nde (EPFL) Kürsü Başkanı ve Mikroelektronik Sistemler Laboratuvarı'nın Direktörü olarak görev yapıyordu. Üniversitemizin kuruluşunda da 1999-2002 yılları arasında Mikroelektronik Program Koordinatörü olarak diploma programının geliştirilmesi görevini üstlenen Yusuf Leblebici, İsviçre’den ülkemize kazandırılan, son derece önemli ve başarılı çalışmalara imza atmış bir bilim insanı.

Türkiye’de varolan genç potansiyel ve motivasyon ile nelerin başarılabileceğini herkese göstereceğimiz; hem üniversitemize, hem de ülkemize yakışacak başarı seviyelerine çıkabileceğimiz yeni bir döneme başlıyoruz”

Sabancı Üniversitesi Rektörlüğü görevini Zehra Sayers’den devralan Yusuf Leblebicitörende yaptığı konuşmada: ” 17 yıl sonra tekrar Sabancı Üniversitesi’nin çatısı altında bulunmaktan çok mutluyum. Üniversitenin ilk kuruluş yıllarında, 1997’den başlayarak önce arama toplantıları ve seminerlere katılarak, devamında, 1999’dan itibaren bilfiil önce Karaköy’deki Minerva Palas’ta, daha sonra da yeni kampüsümüzde devam eden süreç içerisinde, Sabancı Üniversitesi’nin yeni diploma programlarının ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmuştum. Türkiye’de daha önce hiç denenmemiş yepyeni yaklaşımları hayata geçiren üniversitemizin ilk adımlarını atması sırasında, bütün çalışmaların içinde bulunmuş, ve bu yeni oluşuma canı gönülden destek olmuştum.

Akademik kariyerime yurt dışında devam etmeye karar vermeme rağmen Sabancı Üniversitesi ile bağlarım zayıflamadı, aksine kendimi Sabancı Üniversitesi’nin yurt dışındaki bir temsilcisi gibi görmeye devam ettim.

Önümüzdeki dönemde, hedefimiz, üniversitemizi sadece Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri değil, dünya çapında saygı duyulan, örnek gösterilen bir bilim yuvası haline getirmek olacaktır. Yaptığımız araştırma çalışmalarıyla, yetiştirdiğimiz öğrencilerle, topluma sağladığımız katkıyla, ve oluşturacağımız pozitif etkiyle, diğer kurumlara da öncü olmayı amaçlıyoruz.

Türkiye’de varolan genç potansiyel ve motivasyon ile nelerin başarılabileceğini kendimize ve herkese göstereceğimiz; hem üniversitemize hem de ülkemize yakışacak başarı seviyelerine çıkarabileceğimiz yeni bir döneme başlıyoruz.” dedi.

Prof. Yusuf Leblebici hakkında : Yusuf Leblebici, lisans derecesini 1984'te, yüksek lisans derecesini 1986'da İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden aldı. Doktora derecesini 1990'da ABD’deki University of Illinois at Urbana-Champaign'de (UIUC) Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünde tamamladı. 1991-1999 yılları arasında, sırasıyla UIUC'de, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ve VLSI Tasarım Laboratuvarı'nı kurup yönettiği Worcester Polytechnic Institute'ta (WPI) Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca 1999-2002 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde Mikroelektronik Program Koordinatörü olarak mikroelektronik diploma programının geliştirilmesi görevini üstlendi. 

Prof. Dr. Yusuf Leblebici, 2002 yılından itibarenİsviçre'deki Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL) Kürsü Başkanı ve Mikroelektronik Sistemler Laboratuvarı'nın Direktörü olarak görev yaptı. Başlıca araştırma konuları arasında, yüksek hızlı CMOS dijital ve karışık sinyalli tümleştirilmiş devrelerin tasarımı, VLSI sistemlerin bilgisayar destekli tasarımı, akıllı algılayıcı arayüzleri, yarı iletken elemanların modellenmesi ve simülasyonu ile VLSI devrelerin güvenirlik sorunları yer alıyor. Prof. Leblebici 2’si ders kitabı olmak uzere toplam 7 kitabın eş yazarıdır ve kendisinin uluslararası dergilerde ve konferaslarda yayınlanmış 250'yi aşkın bilimsel makalesi bulunuyor. 

Yusuf Leblebici, 1995'de TÜBİTAK Teşvik Ödülü'nü, 1999'da "Joseph S. Satin Distinguished Fellow" ödülünü aldı, 2009'da ise IEEE Fellow ve IEEE Circuits and Systems Society Distinguished Lecturer olarak seçildi.