BURSA (AA) - İSMAİL ERSAN - Sürücülerin çeyrek deponun altında ya da ikaz lambası yanacak kadar az yakıtla araç kullanmaları durumunda, çıkabilecek masraflar yüzünden ciddi maliyetlerle karşılaşabilecekleri bildirildi.
Bursa Oto Tamirciler Odası Başkanı Abdülkadir Kargılı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürücülerin, yakıt ikaz lambası dahil uyarı ışıklarını kesinlikle önemsemesi gerektiğini söyledi.

Araç sahipleri arasında "Işık yandıktan sonra 80-100 kilometre daha gider" şeklinde bir inanış olduğunu belirten Kargılı, "Bu yüzden kimse ışık yansa da dikkate almıyor. Depoyu yarımın altına indirmeden yakıt ikmali yapılmalı. Aksi halde bunun araçlara ve bütçelere zarar verdiğini bilmemiz gerekir" dedi.

Dikiz aynalarına nasıl sürekli bakılıyorsa sık aralıklarla deponun da kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çeken Kargılı, şöyle konuştu:

"Daha ucuza yakıt alırım düşüncesiyle ya da başka bir nedenle erteleyerek aracına yakıt almayan ve yoluna devam eden sürücülerin, araçları yolda kaldığında ilk masrafı kurtarıcıyla başlıyor. Çoluk çocuk perişan oluyor. Onun için araca özen göstermek yakıt alımına dikkat etmekle başlar. Araçların yüzde 90'ı elektronik sitemlerle donatılmış. Yolda tamir olunacak otomobiller yok artık. Sürücüler, yakıt ikaz lambasının yanmasına kesinlikle izin vermesin. Depoda mazot, benzin, azaldığı zaman dış yollarla deponun dibinde oluşacak pislik, pompa vasıtasıyla enjektörlere düzgün verilemiyor. Pompanın tıkanması, düzgün sistemde araca yakıt üflememesi, aracın enjektör sistemini bozuyor. Düzgün ayarlı pistonlara yakıt verilmediği zaman piston erime arızası yapar. Hatta 'silindirde kol çıkması' olarak bilinen arıza oluşur. 20, 30 liralık yakıt almaktan kaçarken zararlı çıkabilirler."

- Masraf binlerce lirayı bulabilir

Kargılı, otomobilde yaşanacak bir arızanın maliyetli olduğunu vurgulayarak, "Ucuz araç olmadığı için ucuz tamir de yok. Bir motor arızası 5 bin liradan başlar 10-15 bin liraya kadar çıkar. Araç büyüdükçe bu rakam büyür. Bunun için sürücülerin araçlarına değer vermesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Günümüzde otomobil konusunda titiz olunması gerektiğini dile getiren Kargılı, "Araçta lamba yandıktan sonra ortaya çıkabilecek muhtemel arıza, en ucuz 3 bin liralık onarım istiyor. Bir de aracın orijinalliği bozuluyor" diye konuştu. 

  - "Depolarını doldurmayanlar daha çok tamire geliyor"

Küçük Sanayi Sitesi'nde oto tamirciliği yapan Cahit Karanfil ise vatandaşların araçlarına fazla önem vermediğini kaydetti.

Yakıt lambası yanıncaya kadar sürücülerin otomobillerini kullandığına işaret eden Karanfil, bunun sonucunda depolarda paslanma ve küflenme meydana geldiğini anlattı.

Karanfil, "Sistem de bunu kendine çekiyor. Enjektör ve pompa zarar görüyor, bunların da maliyeti yüksek. Depolarımıza fazladan 20-50 liralık yakıt koymakla 4-5 bin liralık masrafların önüne geçmiş olabiliriz. Böylece ülke ekonomisine de zarar vermemiş oluyoruz. Onun için depolarımızı mümkün oldukça lamba yanmadan doldurun" ifadelerini kullandı.