Arap Birliği, Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) yaşadığı mali krizin İsrail'in Gazze'ye saldırıları ve Suriye'deki durumun kötüye gitmesinden kaynaklandığı bildirdi.
Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Arap Birliği'nin Filistin'den sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Subeyh, UNRWA'nın yaşadığı bütçe açığı krizinin İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar ve (Filistinlilerin barındığı 9 mülteci kampı bulunan) Suriye'deki durumun kötüye gitmesinden kaynaklandığını söyledi.

Subeyh, Filistinli çocukların eğitimlerinin aksamaması için (bütçe açığı nedeniyle eğitim-öğretim yılına geç başlanabileceğini açıklayan) UNRWA'ya bağış yapan ülkelerin, UNRWA, Filistin yönetimi ve mülteciler nezdinde takdir ve saygı gördüklerini ifade etti.

Subeyh, Arap dünyası dışındaki ülkelerin UNRWA'ya bağış yapılması yönünde tekrarlanan çağrılara karşılık vermemelerini eleştirirken, başta Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Kuveyt olmak üzere UNRWA'nın çağrılarına karşılık veren Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Arap ülkelerini de takdir etti.

Ban, 4 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, UNRWA'nın bütçe açığını kapatabilmesi için 101 milyon dolarlık acil yardıma ihtiyacı olduğunu kaydederek, üye ülkelere bağış yapma çağrısında bulunmuştu.

Genel Sekreter, söz konusu mali sıkıntının devam etmesi durumunda Filistinli çocukların 2015-2016 eğitim-öğretim yılına zamanında başlamalarının riske gireceğini vurgulamıştı.

UNRWA, salı günü yaptığı açıklamada son günlerde gelen bağışlar sayesinde bu riskin ortadan kalktığını belirtti.

Ajansın Genel Komiseri Pierre Krenpol, son bir hafta içinde Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, İngiltere ve İsveç'ten gelen yardımlarla bütçe açığının 22 milyon dolara gerilediğini açıklamıştı.

Filistinli mülteciler, Ürdün'de 10, Suriye'de 9, Lübnan'da 12, Batı Şeria'da 19 ve Gazze'deki 8 mülteci kampında ikamet ediyor. 1949 yılında kurulan UNRWA, Filistinli mültecilere sağlık, eğitim, rehabilitasyon ve koruma alanlarında destek veriyor.