BURSA (AA) - Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da pistlerde yeterli kar olmaması nedeniyle yılbaşı yaklaşırken rezervasyonların büyük bölümünün iptal edildiği bildirildi. 
 Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, gazetecilere yaptığı açıklamada, Uludağ'da normal şartlarda kış sezonunun 15-18 Aralık'ta başladığını belirtti.

Uludağ'a bu yıl sadece bir ay önce kar yağdığını, bu karın da kayak yapmak için yeterli olmayacağını ifade eden Beceren, "Ben, şimdiye kadar Uludağ'da 31 Aralık'ın karsız geçtiğini hiç görmedim. Bu tarz olayların tamamen meteorolojik olaylara bağlı olduğunu görüyoruz. Şu anki tahminlerde de önümüzdeki günlerde kar gözükmüyor" dedi.

Beceren, karın yılbaşından önce yağmasını ümit ettiklerini dile getirerek şöyle devam etti:

"Yağmasa da maalesef yapacak hiçbir şeyimiz yok. Belli bölgelerde kar var, o da bir bulutun gelip orada kar bırakmasından kaynaklanan bir şey. Bir hafta içinde bir cephe bize doğru geliyor. Önümüzdeki günlerde burada kar olarak yağacak ve yağdıktan sonra da kötü yağacak. Kar yağması, yalnız bizim için değil herkes için de gereklidir.'"

- "Rezervasyonların büyük bölümü iptal oldu"

Kar yağmamasının rezervasyonlara da yansıdığını aktaran Beceren, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Normalde bu dönemde Uludağ'daki otellerin büyük bölümünün dolu olması gerekirdi ancak rezervasyonların büyük bir bölümü iptal oldu. Yalnız bizim otelimizde aşağı yukarı 40 odamız iptal oldu. İnsanlar, buraya kayak kaymaya geliyorlar, 'Niye gelmiyorsun' diyemeyiz. Sineye çekiyoruz, başka şansımız da yok zaten. Diğer otellerde de aynı sorunlar olduğunu biliyorum."

- "Ruslardan çok etkileneceğimizi düşünmüyorum"

Beceren, Rus turistlerin birkaç yıldır Uludağ'a az geldiğine işaret ederek "Daha çok Türkiye'de yaşayan Ruslar geliyorlardı. Ukraynalılar, Azeriler yine geliyorlar. Önceden buraya gruplarla gelen Ruslar, epeydir yok. Onlar, daha çok Erzurum yöresine gidiyorlardı ama Erzurum'da da geçen yıl bayağı bir çekilme yaşandı. Uludağ olarak Ruslardan çok etkileneceğimizi düşünmüyorum fakat biz şu an hava şartlarından muzdaripiz" diye konuştu.

- Suni kar sistemi

Suni kar için daha önce yaptıkları bir sistem olduğuna da değinen Beceren, şunları kaydetti:

"Bu sistemi, 2-3 yıl çalıştırdık ama bazı teknik ayrıntıları yüzünden daha sonra çalıştıramadık. Sonra kar yağdığı için de ihtiyacımız olmadı. Çalıştırmadığımız dönemde oluşan bazı arızalar ve eksiklikler, sistemin tekrar ayağa kalkması işini zora soktu. Bu konuyla ilgili gereken çalışmayı bu sene yaptık. Sistem, Uludağ'ın bazı pistlerinde yapılacak. Önümüzdeki yıl bu pistlerdeki karlamayı hazır etmek için kararımızı aldık."