Ukrayna Parlamentosunun genel kurulunda kabul edilen yasa ile Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde askerlik görevine ilişkin düzenlemede değişiklik yapıldı, söz konusu yasa için 244 milletvekili destek verdi.
Yasa ile vatani görevini yapan askerlerin fotoğraf makinesi, teyp, radyo, cep telefonu, bilgisayar ve diğer elektronik aletleri kullanma ve bulundurma hususları belirlendi. Söz konusu aletlerin kullanma ve bulundurma düzeninin, askeri birliğin komutanı tarafından belirlenmesi karara bağlandı.

Aynı yasa ile Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı terörle mücadele operasyonlarının sürdürüldüğü, silahlı çatışmaların yaşandığı ve olağanüstü hal durumundaki bölgelerde görev yapan askerlerin cep telefonu kullanması yasaklanırken, bu askerlerin cep telefonu kullanmasının askeri birliğin komutanının iznine bağlı olduğu vurgulandı.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi'ne bağlı Devlet Bilişim Sistemlerinin Güvenliği Alt Komitesi Başkanı İrina Friz, parlamentoda yaptığı konuşmada, söz konusu yasanın özellikle doğu bölgelerinde bilgi sızmasının önlenmesi, teknolojik istihbarata karşı mücadele, bilgilerin korunmasının temin edilmesi amacıyla alındığını dile getirdi.

Daha önce doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi, operasyonlarda yer alan askerlere güvenlik nedeniyle cep telefonu kullanmama çağrısında bulunmuştu.

Ukrayna makamları, cep telefonu üzerinden askerlerin konuşlandığı yerin tespit edilmesinin mümkün olduğunu, ayrıca Rusya istihbarat birimleri tarafından Ukraynalı askerlerin dinlendiğini dile getirmişti.

- NATO ile işbirliğine onay

Ukrayna Parlamentosu, ayrıca Bakanlar Kurulu ile NATO arasındaki destek ve malzeme teminatı alanında işbirliğini öngören anlaşmayı da onayladı. Söz konusu anlaşmanın onaylanması için 245 milletvekili "evet" oyu kullandı.

Milletvekili Anna Gopko, söz konusu yasanın, özellikle teknik alanda Ukrayna ile NATO arasındaki işbirliğinin esas ilkelerini belirleyeceğini dile getirdi.

Brüksel'de 27 Nisan 2015'te imzalanan söz konusu anlaşma, taraflar arasında vergi ve gümrük muafiyeti ve diğer imtiyazları öngörüyor.