TürkTraktör, geçen yıl yurt içi ve yurt dışında 47 bini aşkın satışla bir önceki yıla göre yüzde 14 büyüyerek 3,1 milyar lira ciroya ulaştı. Şirketin net karı ise 257 milyon liraya yükseldi.
TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta, şirketin 2015 yıl sonu finansal sonuçlarının açıklandığı ve sektördeki son gelişmelerin değerlendirildiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, yıllık 50 binden fazla traktör üretme kapasitesiyle bu alanda sektör lideri olduklarını söyledi.
Votta, oldukça geniş ürün gamına ve dış pazarlar için de farklı ürün segmentlerine sahip olduklarını belirtti.

130 ülkeye ihracat
Türkiye'nin en önemli traktör ihracatçısı olduklarını aktaran Votta, TürkTraktör'ün üretim ile satış grafiğindeki yükselişinin tüm yıl boyunca sürdüğünü ifade etti.
Votta, "Üretimimiz 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 47 bin 536 adede çıktı. Bu sonuçla bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en yüksek üretim adedine ulaştık" dedi.
Yurt içi pazarda 33 bin 2, yurt dışı pazarda ise 14 bin 122 adetlik satış yaptıklarını anlatan Votta, Türkiye'nin en önemli ve geniş traktör ihracatçısı olduklarını, şu anda 130 ülkeye ihracat yaptıklarını vurguladı.
Votta, geçen yıl sonu itibarıyla toplamda 781 binden fazla traktör ürettiklerini, bunun 133 bininin ihraç edildiğini, ihracat alanında çok sayıda ödül aldıklarını söyledi.

"Pazarda dünya dördüncüsü"
Traktör imalatı konusunda dünya pazarının genelde daraldığını dile getiren Votta, "Türkiye, dünyanın en önemli traktör imalatı yapan ülkelerinden. Bu pazar oldukça önemli. Türkiye bu alanda hala son derece güçlü ve 2015'te iyi bir yıl geçirdi. Türkiye istikrarlı bir şekilde büyüyerek dünyada 4'üncü sıraya yerleşti traktör pazarında" diye konuştu.
Votta, bu iyi tablonun kendi üretimlerine de yansıdığını, 2015'te üretimlerinin bir önceki yıla göre yüzde 4 arttığını, bunun yeni bir rekor olduğunu aktardı.
Türkiye'deki toplam traktör üretiminin yüzde 71'ini temsil ettiklerini, ülkenin toplam traktör ihracatının yüzde 91'ini tek başına karşıladıklarını kaydeden Votta, son 5 yılda Türkiye'deki traktör pazarının kesintisiz büyüdüğünü dile getirdi. Votta, 2015 yılında yurt içi traktör pazarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 büyüyerek 66 bin 775 adede yükseldiğini ifade etti. Türkiye'deki traktörlerin ortalama beygir gücünün son 5 yılda sabit bir şekilde arttığını belirten Votta, ülkedeki traktörlerin ortalama yaşının ise 25'in üzerinde olduğunu bildirdi.

"2015'i rekorlarla kapattık"
Votta, 2015 yılının kendileri için finansal ve operasyonel açıdan çok verimli geçtiğini, başarılarını kanıtlayan rakamların yüzlerini güldürdüğünü söyledi.
Daima çok daha iyisini yapmaya odaklı yaklaşımlarıyla 2015'i, önceki başarılarının üzerine çıkarak kapattıklarını anlatan Votta, şöyle devam etti:
"Toplam üretim, yurt içi satış, toplam satış, toplam ciro, brüt kar, faaliyet karı ve Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) rakamlarımızla 2015 yılını, yeni rekor sonuçlar ile kapattık, çok mutluyuz. Başarılarımızın ardında ürün ile üretim kalitesini ve Ar-Ge ile sürdürülebilirliği artırmaya yönelik kesintisiz yatırımlar yatıyor. Büyük ölçekli bir yatırım olarak hayata geçirdiğimiz ve 2015'te faaliyete geçişinin ilk yılını dolduran Erenler fabrikamızla iç ve dış pazarın taleplerini karşılama yeteneklerimizi daha da güçlendirdik. Aralık ayında Erenler fabrikamızda 50 bininci traktörü banttan indirdik."

"Hükümetin çok güzel destekleri var"
Votta, Türkiye'de traktör pazarı dünya genelinin üzerinde büyürken birçok ülkede pazarın daraldığını anımsattı.
Bunda öncelikli paylardan birisinin hükümetin çiftçilere sunduğu destekler olduğuna dikkati çeken Votta, "Çiftçiler, devletten iyi destek alıyor. Ziraat Bankası, çiftçileri sürekli olarak istikrarlı bir şekilde destekliyor. Faiz oranlarını çiftçilere özel düşürüyor. Vergi açısından ödemede kolaylıklar sağlıyor. Bunlar çok önemli" ifadelerini kullandı.
Votta, çiftçilerin yeni nesil ve yakıt tasarrufu sağlayan traktörleri kullanması için hükümetin sunduğu desteğin önemli olduğunun altını çizdi.
Türkiye'deki traktörlerin yaşlı olmasının da pazarın büyümesine etki eden diğer bir unsur olduğunu anlatan Votta, traktörleri yaşlı olan Türk çiftçisinin traktörünü değiştirmek istediğini ve son yıllarda bunun için daha ciddi harekete geçtiğini belirtti.

"Türkiye, uluslararası pazardan daha iyi performans gösterecek"
Votta, 2016 yılı beklentilerine ilişkin bir soru üzerine, şu anda henüz bir rakam vermesinin mümkün olmadığını, henüz yılın başında olduklarını dile getirdi.
Bu yıl Türkiye'de istikrar ve biraz daha büyüme beklediklerinin altını çizen Votta, "Yurt içi ve dışı satışta biraz daha gelişme olacak. Uluslararası pazar konusunda bu kadar iyimser değilim. Türkiye'de uluslararası pazardan daha iyi performans göreceğiz. Ciro açısından birazcık artış yaşanacağını düşünüyorum" bilgilerini verdi.
Votta, Türkiye'nin Rusya ve Irak ile yaşadığı sorunların traktör ihracatına yansıyıp yansımayacağına ilişkin bir soruya karşılık ise bu ülkelere zaten çok fazla traktör satılmadığını, pazarın bu nedenle ciddi şekilde etkilenmeyeceğini de söyledi.

"257 milyon lira net kar"
TürkTraktör Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Canbeyli de şirketin 2015 yılına ilişkin mali sonuçlarını açıkladı.
Geçen yılı 3,1 milyar liralık toplam ciroyla tamamladıklarını anlatan Canbeyli, "Böylece şirket geçtiğimiz sene kaydettiği ve şirket tarihinin en yüksek cirosu olan rakamın da üzerine çıkmayı başardı" dedi.
Canbeyli, şirketin brüt karının 2015'te bir önceki yıla oranla yüzde 24 artarak 605 milyon liraya çıktığını, brüt kardaki büyümeye paralel olarak TürkTraktör'ün FAVÖK tutarının ise 416 milyon liraya yükseldiğini ve yüzde 26 arttığını aktardı.

"Borsa'da son 3 yılda yüzde 20 getiri sağladık"
TürkTraktör'ün 2015 sonundaki net karının ise 257 milyon liraya ulaştığının altını çizen Canbeyli, şu bilgileri de paylaştı: "Borsa'da karlılık açısından önemli şirketlerdeniz. Bunun da bir göstergesi özsermaye karlılığı. 2014'e göre yüzde 2'lik bir artış gösterdi ve yüzde 39 oldu. Bizler için önemli bu. TürkTraktör önemli tutarlarda temettü dağıtan bir şirket. 2015'te 300 milyon lira temettü dağıttık. Temettü verimliliğimiz yüzde 8 olarak gerçekleşti. Aksi belirtilmedikçe net karımızın minimum yüzde 60'ını ortaklarımıza temettü olarak dağıtıyoruz. Gelişen ülkelerde son birkaç yıldır finansal piyasalar oldukça hareketli. Buna rağmen TürkTraktör 2013'ten beri Borsa100 ve Borsa30 endekslerine göre oldukça önemli bir getiri sağladı. Son 3 yılda yüzde 20'ye yakın getirimiz var. Bu dönemde Borsa İstanbul'da 100 ve 30 endeksler negatif getiriyle tamamladı. Bu, bizim için önemli."