Türkiye yıllık 94 bin ton bal üretimiyle Çin'in ardından dünyanın ikinci büyük bal üreticisi. Ancak Türkiye açısından önemli bir ekonomik ürün olan bal, ülkenin potansiyel kapasitesine ve uluslararası standartlara uygun olarak üretilemiyor. Dünya bal ihracatında 18'inci sırada bulunan Türkiye, kovan başına düşen bal üretimi verimliliğinde de alt sıralarda yer alıyor. 

Türkiye'de başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere arıcılığa uygun birçok bölge, uygun iklim ve bitki örtüsü, başka ülkelerde olmayan arı çeşitliliği ve arı türleri bulunuyor. Özellikle gelir seviyesi düşük orman köylüsü veya ormana yakın kırsal bölgelerde yaşayan kesimler için sürdürülebilir bir geçim kaynağı olduğu da göz önüne alındığında, arıcılık sektörünün istihdam bakımından önemi daha da artıyor ve arıcılık sektörü verimli bir ekonomik kazanç alanı oluşturuyor.

BAL ÜRETİCİSİNE 10 MİLYON AVRO YATIRIM
Avrupa Birliği ve Türkiye eş finansmanı ile desteklenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı-Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından sunulan Arım Balım Peteğim Projesi, Türkiye'nin bal üretiminin üçte birini sağlayan Ordu'da hayata geçiriliyor. 

Proje kapsamında Ordu'da bal üretimi, depolama ve pazarlama için yenilikçi bir yaklaşımla teknolojinin ağırlıklı olarak kullanılacağı büyük bir tesis kuruluyor. İnşaatı tamamlanmış olan tesisin, gerekli makine ve donanımlar tedarik edilerek 2017 yılı ortalarında kullanıma açılması planlanıyor. Tesisten Karadenizli bal üreticilerinin yanı sıra ülke genelinde tüm sektör temsilcileri de yararlanabilecek. 

BAL ÜRETİMİNE AR-GE VE KALİTE BELGESİ GELİYOR
Ordu Arım Balım Peteğim Projesi kapsamında uluslararası akreditasyona sahip Test ve Analiz Laboratuvarları kuruluyor. Test ve analiz sonuçlarına göre hijyen ve kalite standartlarını sağlayan bal ve bal ürünleri için uluslararası geçerliliği olan kalite belgesi verilecek. Bununla birlikte, kalitesi tescillenmiş ürünlerin yurtiçi ve yurtdışındaki piyasalara pazarlanması ve pazar paylarının artırılması için strateji geliştirme çalışmaları da yapılacak.

Diğer yandan, bölgenin bal üreticileri için AR-GE çalışmaları başlatılıyor. Proje kapsamında kurulan işleme ve analiz merkezi aracılığıyla üretim teknikleri, bal analiz metotları, ürün çeşitlendirmesi ve kovan başına bal verimliliğinin artırılması gibi konularda AR-GE çalışmaları yürütülecek.

İŞLEME, AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA TESİSİ KURULUYOR
Rekabetçi Sektörler Programı'nın Ordu Arım Balım Peteğim Projesi'nde, arı ürünleri çeşitlendiriliyor ve tüketim taleplerine uygun farklı paketlemelerin yapılması sağlanıyor. Bu sayede ihracatın uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi ve yerli balın küresel pazar payının artırılması hedefleniyor.

Karadeniz coğrafyasında bal üretiminin yapıldığı geniş bir coğrafyayı kapsayan Ordu Arım Balım Peteğim Projesi için altı ilde danışma ve temas noktaları da kuruluyor. Giresun, Rize, Trabzon, Sinop, Samsun ve Ordu'da kurulacak temas noktaları sayesinde, KOBİ'ler sorularına hızla yanıt alabilecek ve kendi imkanlarıyla sağlayamayacakları fırsatlara kolaylıkla ulaşabilecek. 

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?
Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile, Türkiye'deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.

Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon Avro bütçeyle Hatay'dan Sinop'a, Mardin'den Yozgat'a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ'lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor. 

Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. Öte yandan AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, önümüzdeki günlerde hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişleyecek olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.