TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yunanistan'ın ekonomik krizi aşabilmesi için elimizden ne gelirse, komşu bir ülke olarak, turizm, ticaret, enerji alanlarında ne yapmak gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi. Partisinin TBMM Grup Toplantısında konuşan Davutoğlu,Yunanistan'daki duruma da değindi. Küresel ekonomik krizin etkisini göstermeye devam ettiğini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin kalkınma hamlelerinin rehaveti içinde olamayacaklarını, yanı başlarındaki dost ve komşu Yunanistan'ın karşı karşıya kaldığı tablonun göz önüne alınmasını istedi. 

"Eğer biz benzer tablolarla karşı karşıya değilsek, AK Parti kadrolarının, hükümetlerinin yönettiği ekonomi sayesindedir. Har vurup harman savursaydık, maceraperest bazı tutumlar içinde olsaydık, irrasyonel politikalara yönelseydik, bir takım yanlış uygulamalarla kaynakları tüketmiş olsaydık bugün biz de çok zor durumda olurduk" diyen Davutoğlu, Yunanistan'a dayanışma mesajı iletmek istediğini belirtti. 

Davutoğlu, Türkiye'nin çevresinde barış içinde yaşayacakları, ekonomik ve siyasi olarak güçlü ülkeler görmek istediklerini, hiçbir komşularının zayıf düşmesinden menfaat ummayacaklarını vurgulayarak, 2011'den itibaren Yunanistan ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyini bu mantıkla kurduklarını söyledi. O dönem muhatabı olan Başbakan Kostas Simitis'in yanı sıra, şimdiki Başbakan Aleksis Çipras ile de görüştüğünü anlatan Davutoğlu, kendilerine, "Biz Yunanistan'ı güçlü olmasını, siyasi olarak istikrarlı olmasını, Ege'nin barış gölü olmasını, Kıbrıs'ın çözülmesini isteriz. Onun için Türkiye, Yunanistan'ın getirebileceği her türlü işbirliği ve ekonomik işbirliği arayışına olumlu yaklaşacaktır. En kısa sürede yüksek düzeyli işbirliği konseyini yapalım" dediğini aktardı.

Bunun Yunanistan'ın kendi iç şartları nedeniyle mümkün olmadığını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
"TBMM'den bir kez daha ifade ediyorum; Yunanistan'ın ekonomik krizi aşabilmesi için elimizden ne gelirse, komşu bir ülke olarak, turizm, ticaret, enerji alanlarında ne yapmak gerekiyorsa yapmaya hazırız. Biz komşularımıza sadece ve sadece iyi komşuluk ilişkileri ve karşılıklı saygı içinde bakarız. Önümüzdeki dönemde Yunanistan'ın ekonomik sorunları karşısında birlikte atabileceğimiz adımları karşılıklı olarak oturup konuşmak üzere, inşallah ilk fırsatta, Hükümet kurma çalışmaları sonrasında da daha önce planladığımız Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'ni yapmak üzere Yunanistan'la temasa geçeceğiz."