BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Türkiye Başbakanı (Ahmet) Davutoğlu'nun kapsamlı önerileri, sığınmacı konusunun çözümünde Avrupa’daki müzakerelerde önemli bir noktaya geldiğimizi gösteriyor” dedi. Merkel, yarın başlayacak ve iki gün sürecek Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi hakkında Federal Meclis’te açıklamalarda bulundu. Avrupa’da sığınmacı krizinin çözümü konusunda Türkiye’nin önerilerini destekleyen Merkel, “Türkiye Başbakanı'nın kapsamlı önerileri, sığınmacı konusunun çözümü konusunda Avrupa’daki müzakerelerde önemli bir noktaya geldiğimizi gösteriyor” ifadesini kullandı. Merkel, Türkiye ile işbirliğinin derinleşmesinde "uzlaşma" ve "çıkarları dengeleme" konusunun önemine işaret ederek, "İki tarafın da sığınmacı politikasındaki sorunları birlikte çözmek istediğini hissediyoruz. Bunu önemli bir ilerleme olarak görüyorum. Ancak sonuca ulaşmadık. Çıkarların dengelenmesi, gerçekten dengede olması için hukuki ve siyasi olarak zor konuların açıklığa kavuşması lazım” diye konuştu.  Türkiye ile Yunanistan arasındaki deniz sınırının AB'nin dış sınırı olduğuna işaret eden Merkel, “Bunun korunması lazım. Bunun için de insan kaçakçılarına karşı kararlı mücadele gerekli” yorumunu yaptı.  Merkel, bu konuda Türkiye ile çeşitli adımlar atıldığına ve NATO’nun Ege Denizi’nde devriye gezdiğine dikkati çekerek, Midilli adasında gözetim yapıldığını ancak tüm adaların denetlenmesi için Türk karasularına girilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. AB’ye yasa dışı yollardan gelen sığınmacıların Türkiye’ye geri gönderilememelerinin büyük sorun teşkil ettiğini ancak Davutoğlu’nun önerisinin tam da burada önemli olduğunu vurgulayan Merkel, Davutoğlu’nun 7 Mart’ta AB’ye sunduğu önerisini anlattı.

"Hedef, yükün paylaşımı"
Merkel, bu öneriyle, açık şekilde, sığınmacıların botlarla tehlikeli yolculuğa çıkmasının ve insan kaçakçılığının engellenmek istendiğine işaret ederek, bunun yerine, sığınmacılara Avrupa’ya gitmek için yasal bir alternatif, AB ülkeleri için de göçün kontrol edilmesi olanağının verildiğini ifade etti. AB ile sığınmacı akınını düzenleme ve yönlendirme konusunda Türkiye'nin de kendi çıkarlarının arkasında durduğunu belirten Merkel, “Buradaki hedef, yükün paylaşılması. AB ile bu müzakerelerde Türkiye’nin, AB’ye üyelik süreci bağlamında kendi çıkarlarını da ifade etmesinin bizi şaşırtmaması lazım” dedi. Merkel, Türkiye’nin yıllardan bu yana AB'ye aday ülke olduğunu anımsatarak, Almanya Başbakanı ve Alman hükümeti olarak her zaman ahde vefa ilkesine bağlı kaldıklarını, bunun, "gelecekte derinleşen işbirliği kapsamında yeni müzakere başlıkları açıldığında da Türkiye ile üyelik sürecinin ucu açık sürdürüleceği anlamına geldiğini" kaydetti. Merkel, bundan dolayı Türkiye’nin üyeliğinin şimdilik gündemde olmadığını ifade ederek, yeni başlıkların açılmasında AB’nin prensiplerinden ödün vermeyeceğini bildirdi. Bazı başlıkların açılmamasının kendilerinden değil, Kıbrıs konusunun çözülmemesinden kaynaklandığını vurgulayan Merkel, 23. ve 24. başlıkların açılmasının da Türkiye ile önemli diyalogun gelişmesi için bir fırsat yaratacağını dile getirdi. Yoğun şekilde geri kabul anlaşması ve vize serbestisinin görüşüldüğünü anlatan Merkel, Türkiye ile vizelerin liberalleşmesi konusundaki koşullarda değişiklik olmayacağını söyledi.

"Türkiye ne kadar takdir edilse, azdır"
Türkiye’nin sığınmacı noktasında 2018’e kadar maddi destek talep ettiğini anımsatan Merkel, “Türkiye’nin daha fazla maddi yardım isteğini tamamıyla makul buluyorum. Bunun için de AB hazır. Önemli olan bunun uygun yerlerde kullanılması” ifadesini kullandı. Merkel, Türkiye’ye ilk olarak 95 milyon avronun verildiğini, bununla sığınmacı çocukların okula gitmesi ile 700 bin Suriyeliye gıda yardımı yapılmasının sağlandığını kaydetti. Türkiye’nin sığınmacılara yönelik uyguladığı politikayı öven Merkel, "Türkiye, ülkesinde barındırdığı 2,7 milyon sığınmacıya yaptığı şeyler için ne kadar takdir edilse, azdır" dedi. Merkel, Avrupa ülkelerini eleştirerek, 28 üye ülkesi ve 500 milyon nüfusu olan bir birliğe, yükün paylaşımı konusunda zorluk çekmesini yakıştıramadığını dile getirdi. 

"Yunanistan’daki durumun kalıcı olmaması lazım"
Almanya Başbakanı Merkel, sığınmacı politikasının Avrupa ülkeleriyle çözülmesi gerektiğini ifade ederek, “Zengin bir kıta olarak, bu tür meydan okumaların üstesinden birlikte gelmeliyiz. Şunu da unutmamız lazım: Avrupa iyi bir durumda olduğunda, Almanya da iyi konumda olacaktır” değerlerlendirmesinde bulundu. Merkel, Balkan güzergahının kapanması nedeniyle ülkeye gelen sığınmacı sayısının azaldığına dikkati çekerek, “Almanya ve diğer bazı üye ülkelerin şu anda hissettikleri rahatlama başka, Yunanistan’daki durum başka. Yunanistan’daki durumun kalıcı olmaması lazım” şeklinde konuştu.  Aksi takdirde Avrupa’nın yağmurdan kaçarken doluya tutulacağını belirten Merkel, sığınmacı sayısının yalnızca birkaç üye ülke için değil, tüm üye ülkeler için azaltılmasının önemli olduğuna işaret etti.