Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde TİM ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla düzenlenecek etkinlikler Arçelik, TEB, THY, Ankara Kalkınma Ajansı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik ortaklığında gerçekleşecek.  TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Dünyayı Ar-Ge, inovasyon ve tasarımla yönetmek mümkün” diyerek, bunların ihracatçının da olmazsa olmazı olduğunun altını çizdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Anadolu’ya yaydığı ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ etkinlikleri 4-5 Mayıs 2016 tarihlerinde Başkent Ankara’ya taşınacak. Congresium Ankara’da düzenlenecek  ‘Türkiye İnovasyon Haftası’nın lansman toplantısında bir araya gelen organizasyonun tüm paydaşları, herkesi bu etkinliklere davet etti. Organizasyonla ilgili bilgi veren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünya çapında bilinen büyük firmaları ve markaları ile teknolojiye yön veren, milli gelirinin yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayıran bir Türkiye yaratmak zorunda olduklarını dile getirdi. 

Ekonomi Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde TİM ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizasyonu ile düzenlenecek ‘Türkiye İnovasyon Haftası Ankara Buluşması’ etkinlikleri için geri sayım başladı. Arçelik, TEB, THY, Ankara Kalkınma Ajansı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik ortaklığıyla düzenlenecek etkinliklere öğrencilerin, akademisyenlerin, iş dünyasının ilgi göstermesi bekleniyor. Partner ülke Fransa’nın da destek vereceği etkinlikler, “Art of Innovation” kitabının yazarı Dimis Michaelides’in konferansı ile başlayacak. Ayrıca EBAN’in kurucusu Candace Johnson, Thales İnovsayon Başkanı Walid Benzarti,  mucit Nicolas Huchet ve işadamı Nihat Özdemir’in de konuşmacılar arasında olacağı etkinliklerde inovasyonun şifreleri verilecek. 

Türkiye özgün marka yaratmak zorunda
TİM olarak inovasyona verdikleri önemin altını çizen Büyükekşi, “Dünya’yı artık Ar-Ge, markalaşma, inovasyon ve tasarım ile yönetmek mümkün. Küresel İnovasyon Endeksinde İsviçre, İngiltere, İsveç ilk 3 sırayı paylaşan ülkeler. Türkiye ise 58. sırada. Türkiye olarak hedeflerimiz çok büyük. Bu doğrultuda, yüksek teknoloji yoğun sanayisini oluşturmuş, özgün marka ve geniş pazarlama ağlarına sahip bir Türkiye yaratmak zorundayız. Bu hedeflerimize ulaşmamız noktasında Türkiye’de inovasyon kültürünün yaygınlaşması çok büyük önem arz ediyor. Gelin hep birlikte bu organizasyonu halkımıza anlatalım” dedi.

Ankara yenilikçi ürünler bekliyor
OAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman da ‘Türkiye İnovasyon Haftası Ankara Buluşması’na ikinci kez ev sahipliği yapacaklarını hatırlatarak, “Yenilikçilik artık çok önemli bir hale geldi. Bürokrat kenti Ankara’dan yenilikçi ürünler istiyor ve ihracatını bu yönde artırmasını bekliyoruz” diye konuştu. OAİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Şerafettin Ceceli de etkinliklerle ilgili bilgiler vererek özellikle ‘Dijital oyunlar’ ve ‘Animasyon Filmler ve Sinema Endüstrisi’ alanında düzenleyecekleri panellere dikkat çekti. 

Türkiye inovasyon konusunda kararlılıkla ilerliyor 
Partner ülke Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Sylvain Berger de iki ülke arasındaki birçok alanda sürdürülen ticari işbirliğine değindi. “Türkiye’nin inovasyon konusunda kararlılıkla ilerlemesi etkileyicidir. Önümüzdeki dönemde kurumsal, kamusal ve özel sektör işbirliğiyle birlikte ortak çalışmaya devam edeceğiz” diyen Berger, yıl boyunca inovasyon alanında Türkiye’de farklı etkinliklere imza atmak istediklerini vurguladı. 

‘İnovasyon’, Arçelik’in şirket kültürü 
Arçelik A.Ş. İnovasyon Direktörü Erkan Duysal da “İnovasyon, şirket kültürümüzün ve iş yapış tarzımızın önemli ve ayrılmaz bir unsuru. Tüm süreçlerimizde inovatif yaklaşımları hayata geçiriyor ve her aşamada geliştirdiğimiz inovatif çözümler ile fark yaratıyoruz. Sektörümüzde bizi ayrıştıracak, öncü ürünler ve çözümler geliştirmek, yeni iş alanlarını keşfetmek ve bu alanlarda büyümek üzere inovasyon çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Türkiye’deki inovasyon ekosisteminin geliştirilmesine ve bu alanda yapılacak girişimlere ve çalışmalara liderlik etmeye devam edeceğiz” dedi.

Katma değerde Anadolu’nun payı büyük
TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden, “Ülke ekonomimiz inovasyona ve girişimciliğe dayalı katma değerli bir yapıya doğru ilerlerken, bunda Anadolu’nun payı büyük. Bugün, Anadolu şirketleri dünya ekonomisiyle ve ticaretiyle çok daha fazla entegre olmuş durumda. Özellikle sanayi ve dış ticaret alanlarında büyük mesafe kat eden bu şirketlerimizin ekonomideki ağırlığı da giderek artıyor. İnovasyon kültürünün daha da geliştirilmesi, Ankara’da gerçekleştirdiğimiz bu buluşmanın farkındalık yaratacağına inanıyorum. Bunda üzerimize düşen ne ise yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.