AKHALKALİ (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıl sonundan önce Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi'nin hayata geçirileceğini bildirdi. Çavuşoğlu, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'na katıldı ve ardından Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze ve Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü ile helikopterle Akhalkali kentine geçerek, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Kartsakhi Garı'nda incelemelerde bulundu.  Çavuşoğlu ve beraberindekiler, burada lokomotife bindi ve incelemelerde bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, yapımında sona gelinen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi'nin Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayacağını söyledi. 

Çavuşoğlu, demiryolu hattı projesinin bölge halkının kalkınmasında büyük rol oynayacağını belirterek, şunları kaydetti: 
"Dostlarımızla beraber ortak projemiz Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projemizin inşaatının Gürcistan tarafını incelemeye geldik. Türkiye tarafında biraz gecikmeler oldu mahkemeler yüzünden. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım da kısa süre önce üçlü toplantı için Tiflis'teydi. Orada vurguladığı gibi bu yıl sonu gelmeden Türkiye tarafındaki inşaat da bitecek. Zaten sınırdaki tüneli de biz yapıyoruz; 4 kilometrelik bir tünel var. Dolayısıyla bu yıl sonuna varmadan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nu hayata geçireceğiz. Londra'yı Pekin'e bağlayacak bir proje. Bu bölge insanına hem yük taşımacılığı hem de yolcu taşımacılığı bakımından büyük hizmet olacak. Bölgenin ticaretini artıracak, insanlar arasındaki teması da artıracak. Her bakımdan çok önemli bir proje. Asya'yı Avrupa'ya bağlayan, sadece insan bakımından değil ticaret ve diğer açılardan da bağlayacak bir proje. Tarihi İpek Yolu'nun canlanmasında da kilit bir proje" 

"Türkiye enerji konusunda önemli bir aktör oldu" 

Bakan Çavuşoğlu, bir gazetecinin, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve doğalgaz projelerinin Türkiye'ye neler kazandıracağı" yönündeki sorusu üzerine de şunları söyledi:
"Türkiye, enerji kaynakları yok ama enerji konusunda önemli bir aktör oldu. TANAP projesi önceliğimiz, onu tamamlıyoruz. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum petrol ve doğalgaz projeleri keza öyle. Güney gaz koridoru için Türkiye önemli. Şu anda Akdeniz'de potansiyel olduğu söyleniyor, Kıbrıs etrafındaki sularda, İsrail etrafındaki sularda. Eğer potansiyel varsa buradan çıkacak gazın da hem piyasa olarak hem de geçiş noktası olarak yine kilit ülke Türkiye. Avrupa'ya satılması, gönderilmesi bakımından da yine kilit ülke Türkiye. Dolayısıyla tüm bu projeler bölgede Türkiye'nin, Gürcistan'ın ve Azerbaycan'ın önemini daha da arttırıyor."