NEW YORK (AA) - Uluslararası Filarmoni Orkestrası (YPHIL), TÜRKEN Vakfı'nın öncülüğünde New York'un dünyaca ünlü konser salonu Carnegie Hall'da "Küresel Barış Konseri" verdi.

Türkiye'den ve dünyanın değişik bölgelerinden ABD'ye gelen Türk öğrencilere hizmet veren eğitim vakfı TÜRKEN, dünyanın 74 ülkesinden 100 farklı sesle oluşturulan YPHIL'le, Carnegie Hall'da barışı seslendirmek için bir araya geldi.

Konserde, Birleşmiş Milletler'in 70. Genel Kurul üst düzey toplantılarının yapıldığı dönemde New York'tan dünyaya kültürler arası diyalog ve küresel barış mesajı verildi. 

BM Genel Sekreteri'nin Gençlik Elçisi Ahmad Alhendawi de konseri izleyen isimler arasında yer alırken, sahnede yaptığı konuşmada orkestranın umut ve barış mesajı verdiğini bildirdi.

Salonun büyük bir çoğunluğunu Amerikalıların oluşturduğu konserde, izleyiciler arasında ABD'de yaşayan farklı yaş grubu ve meslekten Türk toplumu üyeleri de yer aldı. 

Şef Jose Luis Gomez, kemanda Alexander Markov ile farklı ülkelerden 100 genç müzisyenden oluşan YPHIL orkestrasının konserinde sunuculuğu ünlü Amerikalı aktör Danny Glover yaptı.

TÜRKEN Vakfı Başkanı Halil Mutlu konser öncesinde yaptığı konuşmada, vakıf olarak eğitimin ana faaliyet alanları olduğunu belirterek, müziğin insanları birleştirmeye ve birbirini anlamaya katkısı olduğunu dile getirdi.

Dünyada herkesin anlaşılmak ve sesini duyurmak istediğini ifade eden Dr. Mutlu, orkestrada yer alan müzisyenlerin dünyanın çok farklı ülkelerinden geldiklerini, birbirinin dilini konuşmadığını ancak müzikleriyle aynı dili konuştuklarını söyledi.

Profesyonel genç müzisyenlerin orkestrası YPHIL'ın başkanlığını, aynı zamanda TÜRKEN Vakfı'nın müdürlüğünü yapan Serhat Kaan yürütüyor.