Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Türk üniversiteleri olarak Uluslararası aşmayı vizyon edindik''
Sakarya üniversitesi rektörü Prof. Dr. muzaffer elmas, konferansta yaptığı konuşmada, küreselleşen dünyada Türk Üniversitelerinin rolüne değinerek, nasıl bir yol haritası çizilmesi gerektiğinin altını çizdi… Prof. Dr. muzaffer elmas; “bilindiği gibi üniversiteler dünyadaki eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yönetim alanındaki gelişmeleri yakından izlemek ve uygulamak durumdadırlar. bu gereklilik ülke gelişimi açısından üniversitelerin yol gösterici olma görevini de beraberinde getirmektedir. bilginin üretim, dolaşım ve uygulamasının hızla değiştiği çağımızda üniversitelerin bu değişimi yönetebilmesi en önemli husustur. değişimi yönetebilmek ise ancak mevcut alışkanlıkları değiştirmekle mümkün olacaktır.  uluslararası aşma yönünde önemli parametrelerin altını çizen Prof. Dr. Muzaffer Elmas; “yönetilebilir bir üniversite, üniversitelerarası işbirlikleri, yapılan yayınların bilgi ve Argeye katkısı, araştırma projeleri, yabancı öğrenci ve akademisyen oranları gibi etkenler küreselleşme yolunda atılan önemli adımlardır… “ dedi.

“Hedefimiz yabancı öğrenci sayısını 5 bine çıkarmak''
Üniversitemizde 80 bin 500 öğrencimiz var. 2 bin 800 yabancı uyruklu öğrencimiz bulunuyor. hedefimiz ise 2 sene sonra bu sayıyı 5 bine çıkarmak… Biz üniversite olarak bin 200 hocamızın 700’ini yurtdışına gönderdik. Türkiye olarak uluslararasılaşmayı vizyon edinmiş bir üniversiteyiz…. Üniversiteler öğrencilerin sadece temel ve meslek bilgileri edindikleri bir yer değil, aynı zamanda onların kendi kendine öğrenebilme, teknolojiyi kullanabilme, sosyalleşme ve grup içerisinde çalışma yapabilme, sorgulama ve eleştirel düşünme yeteneği gibi farklı yetenekleri kazandıkları ve geliştirdikleri yerlerdir. Türkiye devleti üniversitelere ciddi anlamda kaynak sağlıyor. yurtdışına gidişlere ciddi anlamda fon ayırdık. öğrencinin, bilimsel ve akademik araştırmaların, verilerin kalitesi ülkeye ve ekonomiye katkı demektir”

Prof. Dr. Yadigar İzmirli; 2020 yılındaki hedefimiz 150 bin uluslararası öğrenciye ulaşmak.
Konferansın oturum başkanlığını yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli ise dünyada 510 bin 842 öğrenciyle Çin’in en çok öğrenci gönderen birinci ülke, Türkiye’nin ise beşinci sırada yer aldığına dikkat çekti…  İzmirli şunları söyledi; “Üniversitelerin uluslararası aşma açısından yapması gereken çok şey var.  Hem coğrafi açıdan, hem de ekonomik, kültürel, sosyal ve tarihi dokusu itibariyle uluslararası öğrenciyi cezbetmek pek çok parametreye sahip olan Türkiye bu avantajlarını uluslararası öğrenci temininde kullanamıyor. Eğitim öğretim kalitemizin dışarıdaki yansıması nasıl? asıl soru BU... TÜRKİYE YURTDIŞINDAN ÖĞRENCİ KABUL EDEN ÜLKELER ARASINDA ARZU ETTİĞİMİZ noktada değil. Son zamanlarda gerek yükseköğretim kurulu başkanlığının yapmış olduğu çalışmalar, diğer taraftan ekonomi bakanlığının yurtdışından uluslararası öğrenci teminini bir ihracat kalemi olarak kabul edip teşvik kapsamına alması ve uluslararası alanda üniversitelerimizi tanıtmada ve ciddi kaynak aktarması nedeniyle önemli bir hamle yaptı.  Yaklaşık 3 yıl önce 26 bin civarında olan uluslararası öğrenci sayımız şuan örgün öğretimde 56 bine ulaştı. Açık öğretimle beraber 70 bine yaklaşan bir öğrenci sayısına ulaştık. 2020 yılındaki hedef ise 150 bin uluslararası öğrenciye ulaşmak”…