BURGAZ (AA) - Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) Başkanı Fikret İnce, "Bulgaristan’da yatırımı olmayan iş adamlarını en kısa zamanda aramızda görmek istiyoruz. Buraya gelirseniz hem yaşam kalitesinde hem iş hayatında mutlu olacağınıza inanıyorum." dedi.

İnce, BULTİŞAD ve uluslararası danışmanlık şirketi Deloitte Bulgaristan’ın katkılarıyla düzenlenen "Birlikte Büyüme Yolunda" başlıklı yatırım toplantısındaki konuşmasında, "Amacımız Bulgaristan'ı bir yatırım merkezi olarak sizlere tanıtmak. Zaten Bulgaristan’a yatırım yapan iş adamlarımız var. Buradaki muhasebe sistemi, bazı teşviklerden nasıl kullanılacağı hakkında çok yararlı bilgiler vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Bulgaristan'ın yatırım açısından uygun olduğunu belirten İnce, "Bulgaristan’da yatırımı olmayan iş adamlarını da en kısa zamanda aramızda görmek istiyoruz. Bulgaristan'ın gerçek yüzüyle tanıştıracak bazı bilgileri onlara sunmak istiyoruz. Amacımız gerçekleri sizlere sunmak. Bu gerçekleri görerek Bulgaristan'a yatırım yapmanız arzumuzdur. Buraya gelirseniz hem yaşam kalitesi olarak hem de iş hayatında mutlu olacağınıza inanıyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin Burgaz Başkonsolosu Enver Akyol ise Bulgaristan'ın Türkiye için önemli, dost ve müttefik bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Bulgaristan, Avrupa Birliği (AB) sürecimizde içerisinde de ortak olduğumuz bir ülke. Ayrıca kültürel bağlarımızın güçlü olduğu bir ülke. Siyasi, ekonomik ve yatırım ilişkilerinin gelişmesinde ticaret özel bir önem sahibi. Ticaretin iyi olduğu ikili ilişkiler, siyasetin inişlerin ve çıkışlarından etkilenmemiştir. Ticaret her zaman güçlü olmuştur. Bulgaristan Türkiye için, Türkiye de Bulgaristan bir fırsattır." değerlendirmesinde bulundu.

Sermaye birikimi açısından Bulgaristan'ın yanında İstanbul gibi bir sanayi şehrinin olduğuna dikkati çeken Akyol, "Türkiye-Bulgaristan arasındaki potansiyel yeterince değerlendirilmiyor. Türkiye’de yurt dışına yönelmeye başlayan bir sermaye birikimi var." dedi.

Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Emrah Sazak da coğrafi yakınlığın hala ticarette çok önemli olduğunu belirterek, "Türkiye'nin kalbi dediğimiz Marmara Bölgesi, Bulgaristan'a Türkiye'nin birçok yerinden çok daha yakın. Bulgaristan, ülkemizdeki her firma için AB pazarı açısından üretim ve yatırım üssü olarak değerlendirebilecek bir ülke." görüşünü paylaştı.



- "Yatırımcı bir kuş gibidir, tarlanıza konar ama en ufak yanlışta uçar gider"    



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye - Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Osman Ak, toplantının amacının iş hayatının ortak problemlerini dile getirilerek çözümünü en kısa yoldan bulmak olduğunu söyledi.

"Yatırımcı bir kuş gibidir. Sizin tarlanıza konar ama en ufak yanlış harekette uçar gider, komşu tarlaya konar. Bunu kaçırmamak lazım, uygun ortamı sağlamak lazım." diyen Ak, Bulgaristan'a yatırımla ilgili sonbaharda bir toplantı yapmayı planladıklarını da anlattı.

Toplantıya, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneğinin (YAPDER) organizasyonuyla İstanbul’dan gelenlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda Türk ve Bulgar iş adamı katıldı.