BAALBEK (AA) - ENES KANLI - Lübnan Hizbullah'ının eski genel sekreterlerinden Şeyh Subhi Tufeyli, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesinde sadece Türk halkının değil tüm bölgenin hedef alındığını belirterek, "Doğruyu savunmak için Türkiye'de olmayı istedim." dedi.

Hizbullah'ın kurucu liderleri arasında yer alan ve 1991 yılında grupla yollarını ayıran Şeyh Tufeyli, sakin bir hayat sürdüğü Lübnan'ın Baalbek şehrinde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye'deki başarısız darbe girişimiyle ilgili AA muhabirine konuştu.

Tufeyli, olaylara ilişkin ilk tepkisini, "Darbe girişimiyle ilgili Türkiye'de yaşananları duyduğumuz zaman bu savaşın lehimize olmayacağını düşünerek çok korktuk, derin endişe duyduk. O andan itibaren, doğruyu savunmak için bu çatışmada Türkiye'de olmayı ve ölmeyi istedim." sözleriyle anlattı.

Darbe girişiminde bulunanları "Türk askeri değil bilakis Türkiye'nin, ümmetin ve kelime-i tevhidin düşmanları için savaşan işgalciler" olarak nitelendiren Tufeyli, "O gece yaşananları sabaha kadar izledim. Endişeliydim ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaralanması veya alıkonulmasından korkuyordum. Sadece ben değil, tüm ümmet bu anları tüm detaylarıyla takip ediyor, yaşıyor ve hissediyordu." diye konuştu.

Olayları "Türk halkının savaşından ziyade ümmetin Batı düşmanı karşısındaki savaşı" şeklinde değerlendiren Tufeyli, darbe girişiminde Amerika Birleşik Devletleri ve Batı ülkelerinin parmağı olduğundan emin olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin NATO üyesi olmasına rağmen, komploya maruz kaldığını, insanların uçaklar, tanklarla öldürüldüğünü belirten Tufeyli, bu nedenle "Batı'ya hiçbir zaman güven olmayacağı" yorumunu yaptı. 

Şeyh Tufeyli, Suriye'de de insanların hayatını kaybetmesinin Batı'nın rızası doğrultusunda olduğuna işaret ederek, "Beşşar Esed tek başına bunca yıldır görevde kalabilecek güç ve azme sahip midir?" ifadesini kullandı.

- "Türk halkına doğrultulan silahlar, bize doğrultuldu"

Hizbullah'ın eski genel sekreteri, Türkiye'deki darbe girişimine karşı Ortadoğu ve İslam coğrafyasındaki başkentlerde de halkın sokaklara dökülmesini şu sözlerle değerlendirdi: 

"Ben ve insanlar, darbenin bize karşı olduğunu, Türk halkına doğrultulan silahın tüm bölge, semt ve köylerde bizim bağrımıza, aklımıza, çocuklarımıza, geleceğimize doğrultulduğunu anladık."

Darbe girişiminin başladığı sırada Hizbullah ve Suriye'deki rejim yanlısı milislerin kutlama yapmasıyla ilgili ise Tufeyli, "Bu kimseler sonunda umutsuzluk içinde mantıklarını yitirerek, bunların tiyatro ve kurmaca olduğuna inandılar." sözlerini kullandı.  Şii din adamı, kutlama yapanları "şeytanın hizmetkarları" şeklinde nitelendirdi.

- "Bu geceden sonra tarih, bundan önceki gibi olmayacaktır"

Şeyh Tufeyli, 15 Temmuz gecesinin "geçmiş ve gelecek arasında bir ayrım olacağı" değerlendirmesinde bulunarak, "Bu geceden sonra tarih, bundan önceki gibi olmayacaktır ne Türkiye'de ne bölgede ne de Kuzey Afrika'da." ifadelerini kullandı.

Üzerinden yüz yıl geçse de Türkiye'nin Osmanlı Devleti zamanından itibaren hilafetin merkezi olarak Müslümanlar gözünde önem taşıdığını dile getiren Tufeyli sözlerini şöyle tamamladı:

"Çok sayıda Müslüman, dünyada özne olduğumuz bu günlere özlem duyuyor. Recep Tayyip Erdoğan, Müslümanların büyük bir kısmı için bir kutup oluşturabilir, onlara birlik ve beraberlik sağlayabilir. Bugün bunu yapabilecek olan Erdoğan ve Türkiye'deki yönetimdir."