Türkiye’nin ilk katılım bankası Albaraka, dün düzenlenen CFO Summit etkinliğinin ana sponsoru oldu. Organizasyona konuşmacı olarak katılan Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Utku, “İnovatif Bankacılık ve Finans Çözümleri” başlığıyla yaptığı sunumda, teknolojideki gelişmelerin bankacılık sektörüne getirilerine ve Türkiye’deki mevzuatlara değindi.

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Utku, bankacılık sistemiyle ilgili değerlendirmesinde, Türkiye’deki bankaların IT sistemlerinin son derece teknolojik ve yeniliğe açık olduğunu belirterek, “Bu anlamda dünya bankalarının oldukça önünde işleyen bir sistemimiz var. Yakın gelecekte ise, özellikle mobil uygulamalar ön plana çıkacak. Yeni ödeme sistemleri piyasaya girecek. Bankacı olmayan neobankalar nedeniyle rekabet tüm bankaları etkileyecek” diye konuştu.

“CFO’lar CIO’larla daha yakın çalışacak”

Bankaların kişisel ve aynı zamanda dijital hizmet isteyen müşteri kitlesine ulaşabildiğinin altını çizen Utku, diğer sektörlerin de bu süreci yakalaması gerektiğini belirtti. “Teknolojik gelişmeler ışığında CFO’ların artık CIO’larla yakın bir şekilde çalışmaya ihtiyaçları var” diyen Utku, “2013 yılından bu yana planladığımız ve komple iş yapış şeklindeki değişimi kapsayan dönüşüm projemizin bir parçası da ‘Albatros’ adını verdiğimiz teknolojik gelişimdi. Bu dönüşüm süreçlerinin bankalar için kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Bankalar eğer kendi içinde dönüşümü sağlayamıyorlarsa, dışarıdan hizmet ve destek almalılar” yorumunda bulundu.

Taşınabilir teknolojiler hizmet anlayışını değiştirdi
“Finansal anlamdaki start-up’ları rakip olarak mı ortak olarak mı göreceğiz” sorusuna Utku, şu cevabı verdi: “Hem bankalar hem geleneksel şirketlerde sorulan ve halen cevap bulunamayan bir soru bu. Bankacılık ve internet özelindeki girişimler artık farklı, çünkü teknolojiyi yanımızda taşıyoruz. Masanızdan ayrıldığınızda teknolojiden uzak değilsiniz. Bu, hizmetin devamlı olacağı anlamına geliyor. İnternetin yaygınlaşması ve bulut kavramının çıkması ‘Dot-com’ döneminde olmayan bir özellikti. O yüzden dinamikler ve süreç de farklı işliyor. Sosyal ağlar da teknolojilerin hayata geçmesinde ve bu sürecin hızla devam etmesinde çok önemli. Artık sadece start up’lar değil, büyük teknoloji şirketleri de Fintech alanına girmeye başladı. Örneklerin artacağını da göreceğiz.” Utku, bankacılık sistemindeki gelişmeler ve mevzuattaki süreci de şöyle değerlendirdi: “Türkiye’de bütün bankaların üyesi olduğu BKM tarafından güzel bir uygulama geliştirildi. Türkiye’ye has ve çok güzel bir çözümdü oldu BKM Express…”