GAZİANTEP (AA) - Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için yaptıklarının dünyaya örnek olmasını isteyerek, "Maalesef insan haklarından dem vuran, devamlı 'insan hakları' diyen Batı medeniyeti, bugün Suriyeli kardeşlerimizin yanında değil" dedi.
Erdoğan, Nizip ilçesindeki Suriyeli sığınmacıların kaldığı konteyner ve çadır kentleri gezerek, TÜRGEV Vakfınca bağışlanan 33 akülü tekerlekli sandalyeyi törenle ihtiyaç sahiplerine teslim etti. 

Kimsenin Suriye'nin yanında bulunmadığı dönemde Türkiye'nin her zaman Suriyelilerin yanında olduğunu belirten Erdoğan, bunu insanlık adına yerine getirdiklerini söyledi.

 Erdoğan, "Neden Suriyelilerin yanındayız? Türkiye'deki bugün ülkeyi yöneten irade, komşuluk, İslam ve Müslüman olma hukukunu çok iyi bildiği için yanında. Suriye'de yangın olurken oradaki kardeşlerimize sahip çıkmamazlık yapamazdık" ifadesini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin yaptığının tüm dünyaya örnek olmasını istiyorum ama maalesef insan haklarından dem vuran, devamlı 'insan hakları' diyen Batı medeniyeti, bugün Suriyeli kardeşlerimizin yanında değil. Türkiye, bu kadar yardım ederken maalesef ne AB ne de BM ne de Amerika, bu işin hakkını vermiyor, devamlı kaçak güreşiyor. Bizim duamız ve ısrarımız dünyanın bu işe sessiz kalmaması. Bu işin bitmesini sağlayamıyorlarsa en azından buradaki insanlık dramına biraz olsun ilaç olmaya çalışmaları. Bizim duamız bu.

Biz her zaman kardeşlerimizin yanında olacağız. Bunu da kardeşlik hukukunun gereği olarak yapacağız." 

Geçen ay TÜRGEV yurtlarında kalan kızların düzenledikleri kermeslerle ve aralarında topladıkları parayla 20 akülü tekerlekli sandalyeyi Nizip'teki kamplarda kalan Suriyelilere ulaştırdığını hatırlatan Erdoğan, ayrıca 3 hafta önce bir grup iş adamıyla hem konteyner hem de çadır kentteki ihtiyaçları gidermeye çalıştıklarını vurguladı.

- "Devletimiz bugüne kadar 5 milyar doların üstünde destekte bulundu"

Bugün de 33 akülü tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını anlatan Erdoğan, "Ateş düştüğü yeri yakar. Allah kimseye savaş göstermesin. Kimseyi evinden, barkından, işinden, gücünden etmesin ama bugün 12 milyon Suriyeli evlerinden oldu. Bunların 2 milyonu Türkiye'de. Devletimiz bugüne kadar 5 milyar doların üstünde, bu kardeşlerimizin ihtiyaçlarını gidermek için destekte bulundu. Bunun da ötesinde hayırseverlerimiz ellerinden geldiğince bu kardeşlerimizi desteklemeye çalışıyor" diye konuştu.

Gerçek dileklerinin Suriye'deki meselenin en kısa sürede çözülmesi, Suriyelilerin evlerine, barklarına, işlerine ve güçlerine dönmeleri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, bu konuda başkaları ne derse desin Türkiye olarak Suriyelilere destek vermek istediklerini söyledi.

"Malum çıkıyorlar, Suriyeli kardeşlerimizi ülkelerine göndermek istiyorlar ve bunu söylüyorlar" diyen Erdoğan, şunları belirtti:

"Nasıl bir insanlık anlayışı ki bu? Evlerinden, barklarından olmuş, mazlum insanları daha da mağdur etmeyi düşünen, Türkiye'de maalesef siyasi iradeler var ama hükümetimizin iradesi kesin. Allah'ın izniyle bu hükümetin iradesinin aksaması da söz konusu değil. Önümüzdeki seçimler, bunun devamını getirecektir. İnşallah Suriyeli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bizim bugün buradaki etkinliğimiz, sadece küçük bir örnek ki başka hayırseverlerimiz de buradaki kardeşlerimizin elinden tutsun, onlara destek olsun."

- Suriyeli engelli, Erdoğan'ın elini öpmek istedi

Tekerlekli sandalyelerden tekini teslim alan 57 yaşındaki bedensel engelli Abdulnasır, törende Bilal Erdoğan'ın elini öpmek istedi.

Erdoğan'ın buna izin vermemesi üzerine Abdulnasır, şunları dile getirdi:

"Suriye'de engelliler için hiçbir şey yapılmıyor. Siz burada engellilerin elinden tuttunuz. Maddi değeri hiç önemli değil, bizim için bunun kıymeti çok daha büyük. Recep Tayyip Erdoğan, karanlıkta bize nur oldu. Kendisine sonsuz teşekkür ederiz. Dünya, bize sahip çıkmazken Türkiye, bize kucak açtı. Ben Recep Tayyip Erdoğan'ın elini öptüğümü belirtiyorum. Benim için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elini öpmenizi istiyorum ve bunu size görev olarak emanet ediyorum." 

Bilal Erdoğan, akülü tekerlekli sandalyeleri verdiği ihtiyaç sahipleriyle sohbet edip, sıkıntılarını dinledi.