Tüketici Güven Endeksi şubat ayında, ocak ayına göre yüzde 0,5 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi verilerini açıkladı.

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan endeks, şubat ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,5 artarak 68,06 oldu.

Geçen ay 91,49 olan Genel Ekonomik Durum Beklentisi Endeksi ise yüzde 0,7 azalarak, 90,87'ye düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının ocak ayına kıyasla azaldığını gösteriyor.

İşsiz Sayısı Beklentisi Endeksi aynı dönemde yüzde 2,7 arttı ve 69,64 değerine yükseldi. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki azalmadan kaynaklandı.

Aynı döneme ilişkin Tasarruf Etme İhtimali Endeksi yüzde 5,5 artış gösterdi. Ocak ayında 23,69 olan endeks, şubat ayında 25 değerine çıktı. Bu artış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin aylık bazda arttığını gösteriyor.

Hanenin Maddi Durum Beklentisi Endeksi geçen aya göre yüzde 1,2 azaldı. Ocakta 87,84 olan endeks değeri şubat ayında 86,75 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.

Aylık tüketici eğilim anketiyle, tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanıyor. 

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.