Memleketi Kars’tan çalışmak için Hollanda yollarına koyulan, işçilikten patronluğa yükselen, üreten, şirketlerinde binlerce personel çalıştırarak istihdam sağlayan, en önemlisi Avrupa’da kazandığını Türkiye’ye yatıran bir Türk girişimcisi Turgut Torunoğulları. Tencere, emlak, inşaat ve turizm sektörlerinde yatırımları bulunan Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, Avrupa’daki şirketlerinden kazandıklarını Türkiye’ye yatırıma harcayarak Türk ekonomisine katkı sağladıklarını ifade etti.

“BAKANIN EDELSTAAL ZİYARETİ İLİŞKİLERİ YUMUŞATTI”
TAVAK ile Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından İstanbul’da düzenlenen Avrupa Birliği Sempozyumu’nun açılışında konuşan Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, 2017’de Türkiye-Hollanda krizi devam ederken iki ülke arasında elçi konumuyla görev üstlendiğini belirtti. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’ın, Edelstaal Group’u ziyaret ettiğine işaret eden Turgut Torunoğulları, “Bu ziyaret, Türkiye ile Hollanda arasındaki devam eden gergin havanın birden yumuşamasına neden oldu.

Hollanda Türkiye ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde ziyaretten duyduğum memnuniyeti dile getirdim. Sayın Bakana 2012 yılında dostluğumuzun 400’üncü yılını kutladığımız, yaşanan olayların bu dostluğa gölge düşürmemesi açısından bu ziyareti çok anlamlı bulduğumu, iki ülke arasında ticari ilişkilerin dünyanın hiç bir ülkesi ile olmadığı kadar köklü ve güçlü olduğunu anlattım. İki ülke arasında 21 milyar dolar civarında ticaret hacmi var ve 20 binin üzerinde işveren bulunuyor. Bu rakamlar, Hollanda’da yaşayan Türklerin ne derece başarılı olduğunu gösteriyor” dedi.

“ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTIK”
Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTİAD)’nde ve DEİK Avrupa Bölge Komitesi’nde başkanlık görevlerinde önemli projelerin altına imza attığının altını çizen Turgut Torunoğulları, “Avrupa’da yaşayan girişimcilerin, işverenlerin ve vatandaşlarımızın sorunlarını dosyalar halinde Türkiye’deki bakanlıklarımıza sunduk. Bakanlarımız sorunlarımızı ciddi buldular ve cözüm ürettiler. DEİK komisyonlarında önemli görevler üslendim. Bundan sonra da sorunların çözümü için çalışmaya devam edeceğim. Ülkemiz için birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Birlik beraberlikten güç doğar” diye konuştu.

TAVAK Başkanı Prof. Dr. Şen, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2018,  Türkiye-AB ilişkileri açısından ümitli başladı. Gerek Macron, gerekse Angela Merkel, açıklamalarında 'Artık yeni fasıl açmayacağız açılan fasılları da kapatmayacağız.' dedi. Biliyorsunuz Bulgaristan bu ilk yarıda çok önemli. AB Dönem başkanlığı yapıyor. Bulgaristan ılımlı bir politika uygulayarak ilk defa uzun bir aradan sonra Türkiye-AB'nin bir zirvesini Varna'da gerçekleştirecek. TAVAK'ın araştırmalarına göre 2011'de Türk halkının yüzde 54'ünün AB üyeliğine inandığını fakat kasımda yapılan son araştırmalarda bunun yüzde 30'a düştüğünü gösteriyor” şeklinde konuştu.