ANKARA

Ankara'da düzenlenen 28 kişinin hayatını kaybettiği, 61 kişinin yaralandığı terör saldırısına dünyadan taziye ve kınama mesajları gelmeye devam ediyor.

BM Genel Sekreter Ban Ki-mun, Genel Sekreter Sözcülüğü aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Ankara'nın merkezinde ve iş çıkış saatinde" düzenlenen saldırıyı kınadı.

Kurbanların ailelerine taziyelerini ileten Ban, açıklamasında, "Birleşmiş Milletler bu trajik zamanda Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içindedir" ifadesine yer verdi.

'Türk dostlarımızla dayanışma içindeyiz'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin, Ankara'da düzenlenen terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını belirtti.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileyen Price, "Terör tehdidiyle mücadelede NATO müttefikimiz Türkiye ile güçlü ortaklığımızı tekrar teyit ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter da yaptığı açıklamada, Ankara'daki bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine Savunma Bakanlığı adına başsağlığı diledi.

Carter, hain saldırıyı güçlü bir şekilde kınadığını kaydederek "Türk dostlarımızla dayanışma içindeyiz. Bu saldırı, sadece teröre karşı verdiğimiz mücadelede işbirliğimizi derinleştirecektir" ifadesini kullandı.

Avrupa Konseyi saldırıyı kınadı

Avrupa Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın saldırıdan büyük üzüntü duyduğu ve olayı kınadığı belirtildi.

Saldırılarının sorumlularının adalet karşısında hesap vermesi gerektiğinin önemi vurgulanan açıklamada, başta Türk hükümeti olmak üzere olayda yakınlarını kaybedenlere de başsağlığı dilendi.

Açıklamada, Jagland'ın "Bu korkunç terör saldırısından etkilenen herkesin acısını paylaşıyoruz. Avrupa Konseyi, üye ülkemiz Türkiye'nin yanında durmaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt da yayımladığı açıklamada, saldırıya ilişkin üzüntüsünü paylaştı.

Başta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman olmak üzere tüm Türkiye'ye başsağlığı dileklerinin yer aldığı açıklamada terörizme karşı birlikte savaşılması gerektiği ifade edildi.

'Bu barbarca saldırının hiçbir haklı gerekçesi olamaz'

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Türk halkına başsağlığı dilenirken "Bu barbarca saldırının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Saldırıyı organize edenler gereken cezayı almalıdır" denildi. Açıklamada, bu olayın, uluslararası terörizmle mücadelede tüm ülkelerin birleşmesi gerektiğine işaret ettiği belirtildi.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Ankara'daki terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yararılara acil şifalar diliyoruz" dedi.

Arjantin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ankara'da çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan acımasız terör saldırısının sert bir şekilde kınandığı belirtildi.

"Arjantin hükümeti taziyelerini ve dayanışmasını Türk hükümeti, halkı ve özellikle de kurbanların ailelerine sunmaktadır" ifadesine yer verilen açıklamada, terörün hiçbir şeklinin kabul edilemeyeceği, uluslararası kanun ve insan haklarına saygı çerçevesinde uluslararası kamuoyunun ortak çabalarıyla buna birlikte karşı konulması gerektiği vurgulandı.

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite de Ankara'daki terör saldırısını kınadı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı dileklerini iletti.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgards Rinkevics da saldırıyı şiddetle kınayarak "Yaralılara şifa ve Türk halkına derin başsağlığını diliyoruz" dedi.

'Türk yetkililerin çabalarını destekliyoruz"

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı Twitter hesabından yayımladığı mesajla kınadı. Çirkin terör saldırısının mümkün olan en şiddetli şekilde lanetlendiği belirtilen mesajda, "Ankara patlamasında hayatını kaybeden komşularımızın yasını tutuyoruz" ifadesine yer verildi.

Yunanistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Yorgo Gennimatas da Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ı telefonla arayarak saldırıyı kınadı ve Yunan halkı adına hayatlarını kaybedenlerin ailelerine ve tüm Türk halkına başsağlığı dileklerini iletti.

Romanya Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamayla kınadı. Romanya'nın bu zor zamanında Türk halkıyla dayanışma içinde olunduğu vurgulanan açıklamada, "Terörizmin her biçimiyle mücadelede Türk yetkililerin çabalarını destekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı, Giorgi Margvelaşvili Ankara'daki terör saldırısını yayımladığı mesajla kınadı. Mesajında, masum insanların hayatını kaybetmesine neden olan saldırı nedeniyle derin üzüntü duyduğunu belirten Margvelaşvili, "Gürcistan, terörün her türlüsünü kınıyor ve dünyaya tehlike saçan bu büyük suça karşı mücadelede uluslararası ortaklarının yanında duruyor. Bu zor zamanda dost Türk halkıyla dayanışma içindeyim" ifadelerine yer verdi.

'Terörle mücadele için uluslararası toplum çabalarını birleştirmeli'

Mısır Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı resmi sözcünün yaptığı yazılı açıklamayla kınadı. "Ankara'da onlarca kişinin ölmesi ve yaralanmasına neden olan terör saldırısının en sert şekilde kınandığı belirtilen açıklamada, yaralılara acil şifa temenni edildi, ölenlerin yakınlarına ve Türk halkına başsağlığı dilendi.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı yollayarak masumların hayatını kaybetmesine neden olan, ülkenin güvenlik ve istikrarını hedef alan Ankara'daki terör saldırısını kınadı.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da terör saldırısı kınanarak Bahreyn'in Türkiye'nin yanında olduğu vurgulandı. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dilenen açıklamada, Bahreyn'in her türlü teröre karşı tutumunun sabit olduğu, terörle mücadele için uluslararası toplumun çabalarını birleştirmesi gerektiği belirtildi.

Mısır'da İhvan'ın siyasi kolu HAP Dışilişkiler Komitesi Başkanı Abdulmevcud ed-Derdiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimin yaptığı ya da kime yapıldığına bakılmaksızın terörün her çeşidine karşı olduklarını söyledi. Saldırıyı kınayan Derdiri, Türk hükümeti ve halkının yanında olduklarını anlattı.

Türkiye'ye destek olma çağrısı

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali el-Karadaği da yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyı kınayarak "Özelde Türkiye'nin, genelde ise Arap ve İslam ülkelerinin güvenlik ve istikrarına kasteden eller, bölgede çatışmaların köklenmesini, savaş fitillerinin ateşlenmesini hedefliyor" ifadesini kullandı. 

Karadaği, İslam ümmetine, bazı rejimlerin uyguladığı zorbalık ve baskı nedeniyle ümmeti vuran terör ve radikalizme karşı savaşında Türkiye'ye destek olma çağrısında bulundu.

ABD'deki Türk toplumu ile Amerikalı Müslümanları temsil eden sivil toplum kuruluşları, Ankara'daki terör saldırısını kınayarak Türk milletine başsağlığı diledi.

ABD'de yaşayan Müslümanların oluşturduğu en büyük çatı kuruluş ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör saldırısını en güçlü şekilde kınadıklarını ifade etti. Saldırıda hayatlarını kaybedenler için dua ettiklerini, yaralananlar için acil şifalar dilediklerini kaydeden Cemal, "Bu alçak terör saldırısı karşısında Türkiye ve Türk milletiyle dayanışma içindeyiz" diye konuştu.

'Saldırı tüm insanlığa karşı yapılmıştır'

ABD'deki çok sayıda Türk sivil toplum kuruluşunun çatı organizasyonu Türk-Amerikan Dernekleri Yönlendirme Komitesi Başkanı İbrahim Uyar da AA muhabirine, "Amerika’da yaşayan Türkler olarak, ülkemizde gerçekleşen bu elim saldırıdan dolayı derin üzüntü duymaktayız. Amerika’daki Türkler olarak bizler onlarca vatandaşımızın hayatına kasteden ve daha fazla sayıda insanı yaralayan bu alçakça saldırıda ülkemizle omuz omuza duruyor ve terörizmi kesin ve net olarak kınıyoruz" dedi.

Türkiye'nin mazlumların umut kapısı haline geldiğine dikkati çeken Uyar, "Dünyanın dört bir yanındaki muhtaçlara her türlü yardımı yapıp, kucak açarken bu durumdan rahatsız olan şer odaklarının yeni bir saldırısıyla karşılaşmıştır. Bu vahşi saldırı ile ülkemizde korku ve ümitsizlik duyguları uyandırmak isteyen terör çeteleri, emellerine hiçbir zaman ulaşamayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Merkezi Washington'da bulunan ABD'deki Müslümanların özellikle hukuki haklarının savunulmasında önemli rol oynayan sivil toplum kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nin (CAIR) başkanı Nihad Awad da Ankara'daki terör saldırısını en güçlü ve net ifadelerle kınadıklarını söyledi.

"Bu saldırı sadece Türkiye'ye değil, tüm insanlığa karşı yapılmıştır" diyen Awad, bu zor gününde Türkiye ve Türk halkının yanında olduklarını vurguladı.

Awad, "Türkiye bölgesinde barış için diğer tüm ülkelerden daha fazla çaba gösteren bir ülkedir. Bu çabaları gösterirken uğradığı bu tür terör saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz. Saldırıda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz" diye konuştu.

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği de Ankara'daki terör saldırısını kınadı. 

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenler için duyulan üzüntü ifade edilerek Türk hükümeti ve halkına ve acılı ailelere başsağlığı ve yaralılara acil şifa dilekleri iletildi.

"Çirkin terör saldırısını şiddetle kınıyoruz"

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cho June-hyuck, yaptığı basın açıklamasında, "Ankara'daki terör saldırısı nedeniyle sarsıldık. Bu çirkin terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Hükümetimiz, Türk hükümetinin terörizmle mücadelesinde desteğini sürdürecek, uluslararası toplumla terörizmle mücadelede işbirliğine devam edecektir" ifadesini kullandı.

"Kurbanların ailelerine sabır diliyoruz"

Singapur Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz" denildi.

Malezya Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da "Endonezya olarak Türkiye'nin başkenti Ankara'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıyı kınıyor, kurbanların ailelerine sabır diliyoruz" ifadesine yer verildi.

"Çin, terörün tüm şekillerine karşı"

Çin, Ankara'daki terör saldırısına tepki gösterdi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, Ankara'da dün akşam 28 kişinin hayatını kaybetmesine ve 61 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla ilgili Çin'in terörün tüm şekillerine karşı olduğunu söyledi.

Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh de terör saldırısını, "korkakça" şeklinde niteleyerek, sert bir şekilde kınadığını belirtti.

AGİT'ten kınama

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ankara'daki terör saldırısını kınadı.

AGİT Dönem Başkanı ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier, yaptığı yazılı açıklamada, en az 28 kişinin hayatını kaybettiği ve 60'dan fazla insanın yaralandığı Ankara'da terör saldırılarını en güçlü şekilde kınadıklarını belirtti.

Açıklamada Zannier, "Hiçbir devlet yalnız başına terörle mücadele edemeyeceği için terörle mücadele ortak çabaları gerektirmektedir. AGİT, terör ve şiddetle mücadele çabalarında bütün üyeleri ve ortakları ile birlikte çalışmaya ve onları desteklemeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

KKTC Başbakanı Kalyoncu saldırıyı şiddetle kınadı

KKTC Başbakan Ömer Kalyoncu, terör saldırısına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na başsağlığı mesajı gönderdi. 

Mesajında, Kıbrıs Türk halkı olarak terörü ve hain saldırıyı şiddetle kınadığını belirten Kalyoncu, şunları kaydetti: 

"Bu acı haber, hepimizi derinden yaralamıştır. Bu menfur saldırıda hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, başta şahsınız olmak üzere şehitlerimizin kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve Türkiye Cumhuriyeti halkına başsağlığı ve metanet, yaralılara acil şifalar dilerim.”

Burundi ve Çad'dan saldırıya tepki

Burundi Hükümet Sözcüsü Philippe Nzobonariba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'daki "alçakça" saldırıyı kınadı. 

Türkiye'yle dayanışma içinde olduklarını belirten Nzobonariba, Burundi'nin de terör saldırılarının hedefinde olduğuna işaret ederek, "Turkiye'de ya da başka bir yerde olsun, terör saldırılarıyla mücadele edilmesi şart" ifadesini kullandı.

Çad Hükümet Sözcüsü Mustafa Ali Alifey de "Çad, kardeş ülke Türkiye'de barbarca ve alçakça düzenlenen bu saldırıdan çok etkilendi. Türkiye hükümeti terör olaylarına karşı boyun eğmemeli" dedi. 

ğlu'na taziye mesajı gönderdi.

Hırvatistan Başbakanı Tihomir Oreskovic, terör saldırısını derin bir üzüntüyle karşıladığını belirttiği mesajında, "Hırvatistan devleti olarak saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Tüm Türk halkı ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına hem kendim hem de devletim adına başsağlığı diliyorum" ifadelerine yer verdi. 

Kosova Başbakanı İsa Mustafa Kosova devleti ile halkının her zaman Türkiye'nin yanında olduğunu ifade ettiği mesajında terörle mücadelede ortak hareket etme çağrısında bulundu.

Pakistan Başbakanı Şerif saldırıyı kınadı

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif saldırıyı kınayarak, şehit ailelerine baş sağlığı diledi.

Pakistan Başbakanlık Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada, "Başbakan Navaz Şerif Ankara'daki terör saldırısındaki can kayıpları ve yaralılarla ilgili üzüntüsünü dile getirirken, saldırıyı güçlü bir şekilde kınadı" ifadesi kullanıldı.

Makedonya Dışişleri Bakanı Poposki başsağlığı diledi

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki, Twitter üzerinden başsağlığı diledi.

Poposki, "Ankara'daki terör saldırısından derin üzüntü duyuyorum. Tüm Türk halkı ve mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu'na başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.