GAZZE (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Gazze'de yaptırılan 9 camide, 45 gün boyunca kente çimento girişine izin verilmediği için yavaşlayan çalışmalar yeniden hızlandı. 

TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun, "Bu camileri her halükarda tamamlayacağız ve Gazze halkının hizmetine açacağız." dedi.

TDV'nin, ramazan ayının başlaması dolayısıyla gerçekleştirdiği etkinliklere katılmak üzere beraberindeki heyetle Gazze'ye gelen Tutkun, İsrail'in saldırıları sonucu yıkılan ve yapımını vakfın üstlendiği 9 caminin inşaatında incelemelerde bulundu. Cami inşaatları hakkında yetkililerden bilgi alan Tutkun, din görevlileri ve cemaatle de görüştü. 

Tutkun, Hasan el-Benna Camisi'nin inşaatında yaptığı incelemenin ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Gazze'de başlattıkları 9 caminin inşaatını yerinde görmek, incelemek ve ne aşamada olduklarını tespit etmek istediklerini belirten Tutkun, camilerin tamamlanması konusunda planladıkları süreyi biraz aştıklarını kaydetti.

Tutkun, şöyle konuştu:

"45 gün boyunca Gazze'ye hiçbir şekilde çimento girişine müsaade edilmediği için inşaatlar bu süre zarfında devam edemedi. Aslında ramazan ayı içinde bunu tamamlayıp en geç bayramda camileri açmayı planlıyorduk. Görünen o ki bu süre zarfında bunlar yetişmeyecek ama biz kararlıyız. Bu camileri her halükarda tamamlayacağız ve Gazze halkının hizmetine açmış olacağız." 

Türkiye Diyanet Vakfı olarak Furkan Savaş'ında yıkılan camileri yeniden imar etme sözü verdiklerini ancak sonraki süreçlerde yaşanan çatışmalar nedeniyle buna başlamanın mümkün olmadığını hatırlatan Tutkun, "Çok şükür bugün bu noktaya geldik. Camilerin tamamının kaba inşaatı bitmiş durumda. Bazılarında ince işçiliğe de başlandı. Bundan sonraki süreçte çimento ihtiyacı ve dışarıdan gelecek olan diğer malzemelere ihtiyaç daha az olacağından daha hızlı bir şekilde bu camilerin tamamlanacağını ümit ediyoruz." dedi.

- "İşgalcilerin engellemelerine rağmen birinci aşamayı geçtik"

TDV Genel Müdürü Tutkun'un Gazze ziyareti kapsamında bir araya geldiği Filistin Din İşleri ve Vakıflar Bakan Vekili Hasan Yusuf es-Sayfi de Filistin halkının kalbinde Türkiye'nin çok farklı bir yeri olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin, ilişkilerin normalleşmesi için İsrail'e, Gazze'ye ambargonun kaldırılmasını şart koştuğuna işaret eden es-Sayfi, bunun kendilerini gururlandırdığını dile getirdi. Camilerin yenilenmesi konusundaki kararın, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in 2015'deki Gazze ziyareti sırasında alındığını hatırlatan es-Sayfi, "İşgalcilerin engellemelerine rağmen birinci aşamayı geçtik ve ikinci aşamaya geldik. Camileri tamamlamak için ekipler gece gündüz çalıştı ancak işgalcilerin önümüze çıkardığı engeller nedeniyle zamanında bitirilemedi. Şimdi birkaç caminin daha yeniden inşası için yeni projelerin de olmasını diliyoruz." şeklinde konuştu.

- 2009'dan bu yana 110 cami yıkıldı

Gazze'yi yaklaşık 10 yıldır abluka altında tutan İsrail'in 2014 Temmuz ayındaki saldırılarında 64 cami tamamen yıkılırken 150 cami ise kısmen tahrip olmuştu. Gazze'ye 2009'dan bu yana İsrail tarafından düzenlenen saldırılarda tamamen yıkılan camilerin sayısı 110, kısmen tahrip olan camilerin sayısı 436 olarak belirlendi.

Tamamen yıkılan camilerden 9'unun yeniden inşasını Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı üstlendi. Temeli 2 Aralık 2015'te atılan Gazze Şeridi'ndeki Ez Züheyr, Bedir, Hamza, Buhari, Hasan el-Benna, Safa, Muslim, Sultan Abdülhamid ve Tevhid camilerinin yapımı için 4 milyon 357 bin dolar ödenek ayrıldı. Osmanlı mimarisinden izler taşıyacak camilerin bu yıl içinde ibadete açılması hedefleniyor.