AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, olağanüstü toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada, "Değerli milletvekilleri, dün gece barikatları aşarak, tankları geçerek, kurşunları savuşturarak, Büyük Millet Meclisi'ne geldiniz. Işıkları yaktınız, Genel Kurulu açtınız, 'Ya demokrasi ya ölüm' diyerek bu salonda dimdik durdunuz. Milletin Meclisi'nin üzerine bombalar yağdırmaya başladılar, silahlarla taradılar, bir tek geri adım atmadınız." dedi.

"Her birinizin ölümü yanı başınızda hissettiğinizi biliyorum. Dünya parlamentolarına, dünya demokrasilerine örnek bir duruş sergilediniz." şeklinde konuşan Yıldırım şu ifadeleri kullandı:

"Millet sokakta istiklaline sahip çıkarken, siz de milletin vekilleri olarak burada istiklalinize, demokrasiye, milli iradeye sımsıkı sarıldınız. Bu tavrınızla, tarih bu yüce Meclis'i bir daha yazdı. Bu tavrınızla Türkiye'nin talihini değiştirdiniz, yüzlerce yıl unutulmayacak bir dayanışma, bir kardeşlik, bir iş birliğini sergilediniz. Milletimizden sonra en büyük övgüyü tabii ki bu Gazi Meclis hakediyor."

 "Meclis'e kim el uzatırsa akıbeti aynı olacaktır"
Yıldırım, "Bundan sonra 50 yıl, 100 yıl, 1000 yıl bu milletin evine, milli iradenin tecelli ettiği bu Meclis'e kim el uzatırsa akıbeti aynı olacaktır. Hiçbir darbe, hiçbir darbe girişimi yapanların yanına kar kalmadı, bundan sonra da kalmayacaktır. İnşallah bugünden itibaren hiç kimse milletin evine ve milletin iradesine el uzatmayı aklından geçiremeyecektir. Ama geçiren de olursa gözünün önüne bugün hayatları sönmüş darbeciler gelecek ve buna asla yeltenemeyeceklerdir." şeklinde konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan 1920 sonrasındaki en sıkıntılı ve en uzun gecesini yaşadığını vurgulayan Yıldırım, "İşgal kuvvetleri Polatlı'ya kadar gelmişlerdi ama bu Meclis'e dokunamadılar, dokunmadılar. 1960'da darbe yapanlar, milli iradeye Meclis ruhuna saldırsalalar bile Meclis'in bedenine saldıramadılar. 12 Eylül cuntacıları Meclis'i bombalamadılar. 28 Şubat darbecileri Meclis'e dokunmadılar ancak dün gece öyle canice, öyle alçakça, öyle pervasızca bir saldırı gerçekleşti ki millet iradesinin tecelli ettiği Meclis'in hem ruhunu hem de bedenini hedef aldılar. Bunlar asker değil, bunlar asker kılığında teröristlerdir, canilerdir." açıklamasında bulundu.

 "Bugün 79 milyonun tek yürek olduğu gündür"
"Bugün yeni bir gün, bugün büyük bir badirenin altından 79 milyonun tek yürek olduğu gündür. Bugün, AK Parti'nin, CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin, Meclis dışındaki tüm siyasi partilerin ortak bir sesle 'Darbeye hayır" dedikleri, demokrasiye birlikte sahip çıktıkları gündür. Bugün bir milattır." diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Gece boyunca sergilenen, bugün burada sergilenen dayanışma inanıyorum ki yeni bir sürecin de başlangıcıdır. Bu ruhla biz terörü de yeneriz, bu ruhla yaralarımızı da sararız. Bu birliktelik ruhuyla, Allah'ın izniyle Türkiye'yi, Gazi Mustafa Kemal'in işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine de çıkarırız. Bugün acı bir hadisenin ardından çoğalan umutların günüdür."   

"Millete darbe yapmaya kalkanlar darbe yemiştir"
Başbakan Yıldırım, "Milletin evine dokunanın eli yanar, milletin evine el uzatanın o eli kırılır, milletin evine saldıranın ocağı söner. İşte daha 24 saat geçmeden elleri yandı, o bombalara, o tetiklere basan ellleri kırıldı. İnşallah ocakları da ebediyen söndü. Millete darbe yapmaya kalkanlar, darbe yemiştir, darbeyi kendileri yemiştir. 15 Temmuz artık demokrasi nöbetinin tutulduğu gündür. Bugünün yıl dönümüdür, demokrasi bayramı günüdür, hayırlı, uğurlu olsun diyorum." değerlendirmesinde bulundu.