AID'in Fatih'teki binasında, merkezin açılışı dolayısıyla bir tören düzenlendi. AID Başkanı Mevlüt Yurtseven, törende gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyanın tüm gelişmişliğine rağmen halen güvenli bir yer olmadığını söyledi.
Savaşların en çok kadınları ve çocukları etkilediğine dikkati çeken Yurtseven, "Savaş gittikçe etrafımızı kuşatıyor ve yıkıcılığı gittikçe artıyor. Eskiden çok uzaklarda bulunan savaş, artık burnumuzun dibinde. Suriyeli çocuklar kendi coğrafyalarından uzakta, gelip bizlere misafir oldular. Savaşın bütün yıkıcılığını çok şiddetli bir travmayla yaşadılar. Savaşın bütün yıkıcılığına iyilik ve insanlık aynı hızla cevap veremiyor" diye konuştu.

Yurtseven, psikososyal destek merkezi açmakla amaçlarının savaş travması yaşayan bu çocuklara dostluklarını belli etmek ve insanlık adına bir şeyler yapmak olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu ses, bu çaba dünyanın başka yerlerinden de karşılık buldu. Bu proje, Uluslararası Doktorlar Birliği ile İngiltere'den Muntada Derneği'nin bir projesi. Amacımız ulaşabildiğimiz çocuklara bir el vermek, insanlığın halen devam ettiğini göstermek. Bu, Türkiye'de bir ilk. Mümkün olsaydı savaşları bütün toplumu rehabilite etmek için çaba gösterirdik ama bu şu anda mümkün değil. Türkiye devletinin resmi olarak yaptığı yardımlarının ötesinde Suriyeli misafirlerimize sivil toplum örgütlerinin aynı oranda desteği yok."

- Proje hakkında

Psikososyal merkezi, İstanbul'da hayatlarını yeniden inşa eden Suriyeli çocuklara ve annelerine destek olacak.

Merkezde 2 yıl devam edecek projeyle 6 aylık periyotlarla 240 çocuk ve annesi hizmet alacak. Merkeze gelen herkes bireysel psikoterapi hizmetinden yaralanabilecek. Atölyeler ve sanat terapileri ile çocuk ve annelerin duygularını keşfetmeleri ve ifade etmeleri sağlanacak. Hizmetten yararlanacak anne ve çocukları, sanat yoluyla yeteneklerini açığa çıkarıp travma ile başa çıkmada yardımcı olacak beceriler edinecek. Atölyelerde ebru, takı tasarım ve resim gibi farklı alanlarda çalışmalar yapılacak. Merkezde kazandıkları kişisel ve sosyal beceriler, çocukların geleceğe umutla bakan bağımsız ve öz güveni yüksek bireyler olmasına katkı sağlayacak.

Merkezde ayrıca, yeni çevrelerinde yaşadıkları yabancılık duygusunu azaltmak için kadınlara Türkçe dersleri, hukuksal danışmanlık, sosyal hizmetler hakkında bilgilendirme hizmetleri de sunulacak. Mesleki eğitimler kadınların ekonomik yönden bağımsız olmalarına katkı sağlayacak.