ANKARA - aa

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, "Bugün iki genel başkan sona doğru giden bir toplantı yapmış olacak. Genel başkanımızın ifadesi son ayrılışta, bir önceki toplantıdan ayrılırken yüz yüze görüşmelerle meseleleri yürütecekler ve tekrar bir araya geldiklerinde en geniş yelpazede değerlendirme olacak" dedi.  Atalay, AK Parti Genel Merkezinde gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenledi. Hassas günler ve hassas konular için uzun değerlendirmelerin yapıldığını belirten Atalay, "Toplantımız bu yüzden uzun sürmüş oldu" diye konuştu.

MYK toplantısının ana gündem maddesinin hükümet kurma çalışmaları olduğunu ifade eden Atalay, şöyle devam etti: 
"Şu sırada, şu günlerde AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasındaki görüşmeler sürüyor, son görüşmeyi de genel başkanlar yaptılar. Uzun görüşme yaptılar. Bugün Genel Başkanımız Başbakanımız MYK'ya o görüşme ile ilgili genel manada Cumhuriyet Halk Partisi ile yürüyen çalışmalarla ilgili çok geniş, çok ayrıntılı bilgi sormuş oldu. Sorular soruldu, cevaplar alındı ve sonrada MYK üyelerimiz uzun uzun değerlendirmelerde bulundu."

Bütün seçenekler masada

Toplantıda bütün seçeneklerin masada olduğunu ifade eden Atalay, "Bütün seçeneklerin de iyi bir analizi yapıldı. Ayrıca, doğrusu yeni alandan gelen bir kamuoyu araştırması vardı. Onun da verilerini gözden geçirmiş olduk. Bu konular da orada irdelenmiş. Sorular içinde daha çok bu konular vardı. Bugünkü parti MYK'mızda doğrusu bu konudaki en kapsamlı değerlendirmemizi yapmış olduk" dedi. Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun toplantıda sadece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeleri ve ele aldığı konuları, teklifleri, cevapları değil geniş şekilde kendi düşüncesini de ifade ettiğini dile getiren Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Biz de kendi düşüncelerimizi açıklamış olduk. Bugünkü görüşmede bütün bu verilerle bu dosyalarla bir araya gelecekler. Yine geniş yelpazede bütün seçenekler masada olacak. Bugün iki genel başkan sona doğru giden bir toplantı yapmış olacak. Genel başkanımızın ifadesi son ayrılışta, bir önceki toplantıdan ayrılırken, yüz yüze görüşmelerle meseleleri yürütecekler ve tekrar bir araya geldiklerinde en geniş yelpazede değerlendirme olacak." 

Alternatifleri ve kendi teklifleri ile ilgili çok fazla açıklama yapmak istemediklerini söyleyen Atalay, "Sınırlama getirmek istemiyoruz. Bugünkü görüşmenin bu çerçevede en rahat şekilde yapılmasını ve sonucunu bekliyoruz. İnşallah bu görüşmelerde ülkemiz için milletimiz için hayırlı sonuçlar çıksın diliyoruz" diye konuştu. 

'Türk siyasetinde partiler arası diyalog kolay kurulmuyor'

Türkiye siyasetinde, siyasi partiler arasında diyalogların kolay kurulmadığına dikkati çeken Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gerek Meclis çalışırken gerek hemen seçim sonrası genelde çok polemiklerle yürüyen ve genel başkan seviyesinde bir araya gelişlerin az olduğu bir siyaset kültürüne sahibiz. Doğrusu biz AK Parti olarak çok farklı bir tutum ve politika izledik ilk günden itibaren. Genel başkanımızın da bu süreci çok başarılı yürüttüğünü biliyoruz. Bütün partilerimizi ziyaret edeceğiz, en samimi şekilde en içten şekilde ülkemizin meselelerini paylaşacağız, iyi bir diyalog kuracağız ve siyaset ortamına da bu manada belki dönüştürücü bir atmosferi de getirmiş olacağız ve geldi de doğrusu."

'Cumhurbaşkanımız hükümet kurulsun diye çaba sarf ediyor'

Atalay, "Cumhurbaşkanımız bu görüşmeleri teşvik eden ve bir hükümet kurulsun yani kendisinin getireceği hani 45 gün dolduktan sonra kendisinin öngöreceği bir seçim hükümeti yerine oraya gelmeden önce bir hükümet kurulsun diye bir çaba sarf ediyor. Bunun için bir teşvik içinde" dedi.

Bir başka gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma sürecine ilişkin 45 günlük sürenin esnemeyeceği yönündeki sözlerini hatırlatarak, "Bu da erken seçim ihtimalinin daha da yüksek olduğu yorumlarına neden oldu. Bugün içerideki hava da bu yönde miydi?" şeklindeki sorusu üzerine ise Atalay,  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü ifadelerinin yanında bugünkü söylediklerinin de birlikte dikkate alınması gerektiğini belirtti. 

"Cumhurbaşkanımız süreci yürütmeye çalışıyor" ifadesini kullanan Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'nın kendisine verdiği yetkiler ve görevler çerçevesinde, Meclis başkanlık divanı oluştuktan sonra en yüksek oy alan partinin genel başkanına hükümeti kurma görevini verdiğini anımsattı. 

Atalay, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da hükümeti kurma konusunda büyük bir çaba gösterdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız da sorular üzerine 45 güne, anasayal bir süre, dikkat çekmiş oluyor. Bu vesileyle şunları da ifade etmek istiyorum, kendisinin de muhtarlara konuşmasında ifade ettiği gibi 'Başbakan koalisyon kurmak istiyor da cumhurbaşkanı bunu engelliyor gibi yalan yanlış ifadeler dolaşıyor' diyor kendisi, biz de bunu aynen tekrarlıyoruz. Bu kurullarımızda, bu konular tabi bütün detayıyla, bütün boyutuyla hem ülkemiz için hem partimiz için faydaları, sakıncaları, hangi alternatifin neler doğurabileceği hepsi analiz ediliyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın burada bu tür şeylerle suçlanmasını yanlış buluruz biz ve kendisinin aynen ifadesi bugün ' koalisyon görüşmelerinin hayırlı şekilde sonuçlanmasını diliyorum' diyor. Cumhurbaşkanımız orada hatta kendisinin şöyle bir politikası var biliyorsunuz, şu günlerdeki açıklamalarında da görüyorsunuz, Cumhurbaşkanımız bu görüşmeleri teşvik eden ve birhükümet kurulsun yani kendisinin getireceği hani 45 gün dolduktan sonra kendisinin öngöreceği bir seçim hükümeti yerine oraya gelmeden önce bir hükümet kurulsun diye bir çaba sarf ediyor. Bunun için bir teşvik içinde."

'Görüşüp görüşmeme her genel başkanın kendi takdiridir'

Bir gazetecinin "MHP Genel Başkanı Devlet Devlet Bahçeli'nin yaptığı bir açıklama var. Özellikle Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın 'Cumhuriyet Halk Partisi'yle yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmazsa MHP ile görüşme olabilir' yönünde açıklamaları olmuştu. Sayın Bahçeli'nin yaptığı bu açıklamada da bu görüşmeye kapılar kapandı. Dolayısıyla AK Parti eğer CHP ile bir görüşme yaptıktan sonra bir koalisyon çıkmazsa MHP'nin kapısını bu durumda çalacak mı, çalmayacak mı?" sorusuna Atalay, çalışmalara başladıkları zaman Başbakan Davutoğlu'nun son ana kadar bütün partilere kapılarının ve kanallarının açık olacağını, bütün partilerle görüşmelerin süreceğini söylediğini hatırlatarak, "Biz buna sadığız" yanıtını verdi.  

'Birkaç alternatifli çalışma olacak'

"Şüphesiz her alternatife açık değerlendirmeler, çalışmalar oluyor ama esas olan Genel Başkanımız ile CHP Genel Başkanının görüşmeleri ve varacakları karardır" diyen Atalay, o kararın, kendilerinin de kabulü olacağını bildirdi. 

Koalisyon kurma görüşmesine, yapıcı ve sorumlu bir tutumla, kararla, olumlu sonuç almak niyetiyle gittiklerini aktaran Atalay, gazetecinin, "Bir karar yok mu?" sorusuna da "Tabii tercihlerimiz var ama 'Şöyle bir teklifle gidiyoruz' diye değil, geniş yelpazede, birkaç alternatifli çalışma olacak" yanıtını verdi.