SGK Başkanı Bağlı:
- "Hedefimiz kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15'ler seviyesine kadar düşürmek. Biz bu hedefe ulaştığımızda SGK'nın bütçe açığını tamamem kapatmış olacağımız gibi, Kurumu bütçe fazlası veren hale getirmiş olacağız"
ANKARA (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15'ler seviyesine kadar düşürmeyi hedeflediklerini belirterek, "Biz bu hedefe ulaştığımızda SGK'nın bütçe açığını tamamem kapatmış olacağımız gibi, Kurumu bütçe fazlası veren hale getirmiş olacağız." dedi.

Bağlı, çocuklarda kayıtlı istihdam bilincinin oluşturulması amacıyla bilgilendirme merkezi şeklinde tasarlanan "Sosyal Güvenlik Otobüsü"nün tanıtımı için SGK binasının bahçesinde düzenlenen törene katıldı.

"Sosyal Güvenlik Otobüsü"nün, "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki (KİTUP II) Projesi" kapsamında tasarlandığını belirten Mehmet Selim Bağlı, şunları söyledi:

"Kayıt dışı istihdam sadece müfettişlik müessesiyle çözülecek bir konu değildir. Ülkemizde 2002'de yüzde 52'ler seviyesinde olan kayıt dışı istihdam oranı, yapılan yasal düzenlemeler ve gösterilen kararlılık sayesinde yüzde 33'ler seviyesine indirildi. Kayıt dışı istihdamda 1 puanlık düşüşün ekonomimize 1,8 milyar lira katkısının olduğu düşünüldüğünde, gelinen seviyenin önemi daha da iyi anlaşılıyor. Hedefimiz, kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15'ler seviyesine kadar düşürmek. Biz bu hedefe ulaştığımızda SGK'nın bütçe açığını tamamem kapatmış olacağımız gibi, Kurumu bütçe fazlası veren hale getirmiş olacağız. Bunun başarılabilmesi için de insanımızın sigortalı çalışmanın avantajları ve kayıtdışı çalışmanın problemlerini iyi bilmesi lazım."

- "Kit ve Kiti adlı maskotlarımız bize yardımcı olacak"

Sosyal güvenlik bilincinin çocuk yaşlarda oluşmaya başladığına dikkati çeken Bağlı, bu bilincin oluşmasına katkı sağlamak için "Sosyal Güvenlik Otobüsü"nün 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonuna kadar farklı bölgelerden toplam 30 ildeki ilkokulları ziyaret edeceğini bildirdi.

SGK Başkanı Bağlı, kayıtlı istihdamın teşviki kapsamında geçen yıl yaklaşık 30 ilde bin 800 köy muhtarı ve imamla görüşüldüğünü, bu illerdeki yerel basın mensuplarının yanı sıra üniversite ve meslek lisesi öğrencileriyle bir araya gelindiğini ifade ederek, "Sosyal Güvenlik Otobüsü aracılığıyla hedef kitlemize çocukları da dahil ediyoruz. İlkokul öğrencilerine yeni iletişim kanallarını kullanarak ulaşacağız. Burada 'Kit' ve 'Kiti' adını verdiğimiz maskotlarımız da bize yardımcı olacak." diye konuştu.

Kayıt dışı istihdamın işçiler için bir hak kaybı ve temel insanlık hakkının gaspı olduğunu anlatabilmeyi amaçladıklarını dile getiren Bağlı, bunun başarılması halinde yeni yasal düzenlemeler ve cezai müeyyidelere ihtiyaç kalmayacağını vurguladı.

Mehmet Selim Bağlı, konuşmasının ardından törene katılanlarla "Sosyal Güvenlik Otobüsü"nü inceledi.