İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, müşteki-sanıklar Mustafa Sarıgül ve Mustafa Suver ile avukatları katıldı.
Duruşmada Mustafa Sarıgül'ün, 2 sayfalık savunma dilekçesini mahkemeye sunduğu tutanağa geçirildi.

Hakim Ali Belen, Sarıgül'ün avukatlarına, davanın ertelenmesine karar verilmesini isteyip istemediklerini sordu. Avukat Mehmet Asım İplikçioğlu da bu karara itirazlarının olmayacağını söyledi. 

- "Burada bulunmaktan son derece üzgünüm"

Savunma yapan Sarıgül, burada bulunmaktan son derece üzgün olduğunu belirterek, "İçeriye girdiğimizde (Feshane), o kalabalıkta sadece bu kardeşimizle (Mustafa Suver) itişmekten başka bir şey olmadı. Feshane kalabalıktı. Ben bütün yurttaşların haklarını savunuyorum. Niye kardeşime öyle bir şey yapayım?" diye konuştu.

Hakim Belen'in "Suver'in küfür ettiğini duydunuz mu?" sorusunu Sarıgül, "Çok kalabalıktı, küfür falan duyulacak bir ortam değildi. Zaten ayrıca bizi onore edecek şeyler söyledi" diye yanıtladı.

Şikayetinin sürüp sürmediği sorusu üzerine Sarıgül, "Şikayetlerimiz karşılıklı sürmektedir" dedi.

- Taraflar, uzlaşma istemedi

Hakim Belen, Sarıgül'ün savunmasının ardından taraflara uzlaşma önerdi.

Müşteki-sanıklardan Mustafa Suver, "Ben orada dayak yedim. Şikayetim devam ediyor" derken, Sarıgül de şikayetçi olduğunu söyledi.

Beyanı sorulan Suver'in avukatı Kadir Altan, Sarıgül'ün "ortamın kalabalık olduğu ve küfür duymadığı" yönünde ifade kullandığına dikkati çekerek, tanık dinlemeye gerek kalmadığını, dosyaya sunulan bilirkişi raporunda yumruk olayının yaşandığının belirtildiğini aktardı. 

Tanık Ali Özdemir, 13 yıldır Sarıgül'ün asistanı olduğunu dile getirerek, "Feshane'ye girdiğimizde, 10-15 kişiydik. Başkan'a çok ilgi vardı ve standları dolaşıyordu. Geçerken Mustafa Suver ile karşılaştık. Tokalaştıklarında Suver hakaret etmeye başladı. 'Sizin burada ne işiniz var?' ve 'Buraya gelmeyin' şeklinde bağırarak konuştu" ifadelerini kullandı.

Sinkaflı küfür duyup duymadığı sorulan ve ilkin "küfür duyduğunu" belirten tanık Özdemir, "Mustafa Suver, 'Komünist partide ne işiniz var?' dedi. Sarıgül onun elini ittirdi. Sonra uzaklaştık. Hiçbir şekilde vurma olayı olmamıştır" diye konuştu. 

Özdemir, "Hangi küfürü duydunuz?" sorusu üzerine küfürleri tam olarak duyamadığını aktardı. 

- Duruşmada görüntülü analiz

Suver'in avukatı Altan'ın, "Sayın Sarıgül'ün duymadığı küfürleri tanık nasıl duydu?" diye sorması üzerine araya giren Sarıgül, "Ben duyduğum küfürleri nezaketimden dolayı söylemiyorum" dedi.

Sarıgül'ün avukatı Mehmet Asım İplikçioğlu, "yumruk olayının yaşandığı" belirtilen bilirkişi raporunu kabul etmediklerini belirterek, dosyadaki fotoğraflara göre yumruk olayının yaşanmadığını savundu.

Hakim Ali Belen de dosyadaki görüntülerin duruşmada izletilmesine karar verdi. 

Görüntülerin izlenmesinin ardından Hakim Belen tutanağa, "Görüntülerde Mustafa Suver'in yüzünün görülmediği, Sarıgül'ün sağ elinin öne doğru gidip geldiği ve yumruk atma görüntüsünün tam olarak seçilemediği görülmüştür. Yumruk atma olsa bile, kime salladığının görüntülerden anlaşılamadığı izlendi" ifadelerini yazdırdı. Hakim Belen, haber sitelerinden alınan görüntülerde Sarıgül'ün elinin uzadığı görüntünün sık sık tekrar etmesine işaret ederek, "Jenerik müziği var, kim yapmış, yumruk müziği yapmışlar, montaj olmasın mı bu?" diye konuştu. 

Beyanı sorulan müşteki-sanık Mustafa Suver, tanık beyanını kabul etmediğini ve şikayetinin devam ettiğini belirterek, tanığın da kendisine vurduğunu iddia etti.

- "İnşallah Sarıgül kazanır da..."

Hakim Ali Belen, davaya ilişkin ara kararını açıklarken, Sarıgül'e hitaben "İnşallah bu davada Sayın Başkan kazanırsınız da bu davada başka bir... Seçimde şansınız nasıl? Umutlu musunuz, kazanır mısınız?" diye sordu.

Sarıgül, "Demokrasi, inşallah. Kazanırsak da dokunulmazlık istemiyoruz" dedi.

Ali Belen'in "Ciddi misiniz?" sorusuna Sarıgül, "Kesinlikle" karşılığını verdi. Hakim Belen Sarıgül'e, seçimde başarılı olması dileğinde bulundu.

Taraf avukatlarına dinletilmesini istedikleri tanıkların hazır edilmesi için süre veren Belen, duruşmayı 7 Ekim'e erteledi.

- İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Feshane'de etkinliğe katılan Sarıgül taraftarlarının Başbakan'a hakaret ettiği, buna tepki gösteren Suver'in de Sarıgül'e hitaben "Burada senin ne işin var, burada olmaman lazım" dediği, bunun üzerine Sarıgül'ün Suver'in elini sıktığı anlatılıyor.

Elini kurtarmaya çalışan Suver'in de Sarıgül'e küfür ettiği öne sürülen iddianamede, Sarıgül'ün Suver'e doğru yumruk salladığı, daha sonra korumaların araya girerek Suver'i uzaklaştırdığı kaydediliyor.

Suver'in olaydan sonra hastaneden aldığı rapora göre, basit müdahaleyle giderilecek şekilde yaralandığı belirtilen iddianamede, Sarıgül hakkında "basit yaralama" suçundan 4 aydan 1 yıla, Suver hakkında ise "kamu görevlisine alenen hakaret"ten 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası isteniyor.