Yüğrük, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Organize Sanayi Bölgesi konferans salonunda düzenlenen "Sanayide Verimsiz Elektrik Motorlarının Dönüşümü Programı"nın tanıtım toplantısında, gelişmiş ülkelerin bir ürünü üretmek için 1 birim enerji kullanmasına karşın Türkiye'nin 2 birim enerji kullandığını söyledi.
Türkiye'de elektriğin yüzde 35'inin sanayide, sanayideki elektriğin yüzde 70'inin de elektrik motorlarında kullanıldığını vurgulayan Yüğrük, bu nedenle verimsiz motorların dönüşümünü önemsediklerini vurguladı.

Türkiye'nin sanayide enerji yoğunluğunu düşürmesi, bununla birlikte kişi başına düşen elektrik tüketimini de artırması gerektiğine dikkati çeken Yüğrük, bunun için de sanayilerdeki elektrik motorlarıyla ilgili dönüşüm çalışması başlatıldığını ifade etti.

Sanayide tüketilen enerjinin sektörel dağılımında demir çelik, çimento, petrokimya, tekstil, gıda gibi sektörlerin ön plana çıktığını belirten Yüğrük, şöyle konuştu:

"Türkiye'de toplamda 88 bin firma var ve bunların 62 bini küçük ve orta ölçekli firmalar. Verimsiz elektrik motorlarının kullanıldığı alanlar da genelde bu işletmeler. Verimlilik sınıflaması yapıldığında Avrupa'daki birçok ülke IE3 olarak belirlenen verimli motorlara geçti. Bizde de IE1 motorlarının kullanımı kaldırıldı ancak henüz tam olarak IE3 seviyesine ulaşamadık. Türkiye'de piyasaya 1 milyonu yerli olmak üzere 1,5 milyon motor giriyor. Sanayimizde hala kullanılan 15 milyon elektrik motoru olduğunu tespit ettik. Bunları dönüştürdüğümüzde yıllık 8 milyar lira elektrik tasarrufu sağlamış olacağız. Verimsiz 6 milyon motoru bile dönüştürdüğümüzde 460 bin ton karbondioksit emisyonunda azalma olacak. Bunlar önemli veriler."

Kayseri, Adana, Mersin, Osmaniye, Niğde, Nevşehir ve Karaman bilim sanayi ve teknoloji il müdürlerinin katıldığı toplantı sonrasında Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bazı fabrikalar gezildi.