Türk ekonomisinin büyümesine paralel olarak enerji tüketimi de her geçen yıl artıyor. Almanya’nın en büyük enerji şirketi EWE AG’den aldığı birikimle Türkiye’de enerji verimliliği alanında projeler geliştiren Enervis, Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin % 40’ını gerçekleştiren sanayi sektörüne bir hizmet daha sunuyor. Bursa’nın önde gelen tekstil firmalarından Polyteks ile ortak gerçekleştirilen “Basınçlı Hava Hattı Revizyonu Projesi” ile ilk verilere göre, proje maliyeti 19 ayda amorti edilecek ve şirket elektrik faturalarına yılda 360.000 TL daha az para ödeyecek.



Projenin temel hedefi, işletme içerisinde 7,5 Bar basınçta kullanılmakta olan basınçlı hava tesisatını, işletmenin daha düşük basınçta hava ihtiyacı olan üretim noktaları için ayırarak işletmedeki bazı kompresörleri daha düşük basınçta çalıştırmak suretiyle enerji verimliliği sağlamaktı. Bu amaçla işletmede kullanılmakta olan 11 adet kompresörün 8’i daha düşük basınçta çalıştırılacak şekilde tesisatta gerekli revizyonlar yapıldı. Aynı zamanda revize edilen basınçlı hava tesisatının tamamı spesifik enerji tüketimlerinin, sistemde meydana gelebilecek arızi durumların, sistemde tanımlanmış olan alarm durumlarının, sağlanan enerji tasarrufunun sürekli olarak izlenerek, yönetici ekranına anlık bilgi akışını sağlayacak şekilde izleme ve otomasyon sistemi kontrol altına alınması sağlandı.



Projede kullanılan SCADA (Uzaktan Kontrol ve Gözlemleme Sistemi) sistemi sayesinde ise çalışmanın tüm süreçlerindeki kazanımların takibi ve kaydı yapılabilmektedir. Aynı işi daha az maliyet ve elektrik tüketimiyle yaparak enerji tasarrufu sağlayan “Basınçlı Hava Hattı Revizyonu Projesi”, hem kullanılan sistem ve ekipman kalitesi hem de uygulanan Enerji Performans Sözleşmesi (EPS) iş modeli açısından Türk sanayisi için örnek teşkil ediyor.



2.531 ağaç dikimine eşdeğer karbon emisyonu azaltıldı

“Basınçlı Hava Hattı Revizyonu Projesi”, enerji verimliliğinin yanı sıra çevre duyarlılığıyla da dikkat çekiyor. Proje kapsamında hayata geçirilen sistemle 2531 dikili ağaca eşdeğer, yıllık 843.6 ton karbondioksit salınımı engellenmiş oluyor. 3 aylık çalışması sonucu gerçekleştirilen proje, enerji harcamalarından da yıllık 360.000 TL tasarruf edilmesini sağladı.





EWE Turkey Holding Hakkında:

Almanya’nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan EWE AG, 2007 yılında girdiği Türkiye pazarındaki faaliyetlerini yüzde 100 iştiraki olduğu EWE Turkey Holding çatısı altında sürdürmektedir. EWE Turkey Holding, Türkiye’nin üçüncü büyük doğal gaz dağıtım şirketi Bursagaz’ın ve Kayseri’deki bölgesel doğal gaz dağıtım şirketi Kayserigaz’ın çoğunluk hissedarıdır. EWE, Türkiye doğal gaz sektöründeki en büyük beş enerji ticaret şirketinden biri olan EWE Enerji ile birlikte endüstriyel müşteriler, elektrik santralleri ve yerel dağıtım şirketleri için tedarikçi olarak ülke genelinde hizmet vermektedir. EWE Turkey Holding’in diğer bir iştiraki olan ve 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Enervis ise; enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarında ölçüm, etüt, danışmanlık, proje, uygulama ve eğitim hizmetleri konularında faaliyet göstermektedir. EWE Turkey Holding, 2016 yılı başında bireysel ve kurumsal müşterilerine internet, telefon ve bulut hizmeti sunarak 120.000 abonesine hizmet veren Millenicom’u satın alarak telekomünikasyon pazarında da faaliyet göstermeye başlamıştır.



Enervis Hakkında:

Enervis 85 yıllık deneyime sahip EWE AG’nin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiler alanlarındaki know-how’ı ile Türkiye’de sahip olunan sektörel bilgi birikimi, tecrübeli insan kaynağı ve gelişmiş teknolojik altyapıyı birleştirerek Türk halkı ve sanayisinin hizmetine sunmaktadır.

Sanayide ve binalarda enerji verimliliği, taahhütü, yenilenebilir enerji uygulamaları ve danışmanlığı, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemleri kurulum danışmanlığı, teknik mesleki eğitim ve sertifikalandırma, doğal gaz altyapı yapım hizmet faaliyetleri, iç tesisat kontrol, sayaç kalibrasyon, sayaç okuma, gaz kesme-açma, baca test ve muayene hizmetleri konularında faaliyet gösteren Enervis, 277 çalışanı ile enerji hizmetleri sektörünün öncü kuruluşları arasında yer almaktadır.