RTÜK'den yapılan açıklamaya göre, televizyon yayınlarında şiddet olaylarının giderek tırmanması, Üst Kurulunu harekete geçirdi. Üst Kurul Üyeleri yaptıkları bir toplantı ile televizyondaki şiddetin önlenmesine yönelik hazırlanan bir projeyi hayata geçirme kararı aldı.
Üst Kurulun şiddet içeren yayınlarla mücadele konusundaki hassasiyetini vurgulayan ve projenin ayrıntıları hakkında bilgi veren RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, "Şiddet hayatın bir parçası olmakla birlikte, yayınlarda şiddetin reyting unsuru olarak ön plana çıkması kabul edilemez. Unutmamak gerekir ki izlediklerimiz iz bırakır" ifadesini kullandı. 

Proje kapsamında öncelikle haber, çocuk ve müzik kanallarının da aralarında bulunduğu tematik kanallardan daha geniş kitleler tarafından izlenen genel eğlence kanallarına kadar bütün televizyonların yayınlarının takibe alınacağını ve şiddet taraması yapılacağı açıklandı. Yayın taramasının ise akademisyenler ile Üst Kurul uzmanlarının işbirliğiyle gerçekleştirileceği bildirildi. 

Yayın taraması ile televizyon yayınlarında hangi tür şiddetin, hangi yoğunlukta yer aldığı tespit edilerek rapor haline getirilecek. 

-Kamuoyu araştırması da yapılacak

Televizyonlardaki taramayla eş zamanlı olarak, televizyon izleyicilerinin şiddet algısını ölçmeye yönelik bir de kamuoyu araştırması gerçekleştirilecek. Araştırma sonuçları ise RTÜK'ün düzenleyeceği, televizyondaki şiddetin nasıl önlenebileceğinin tartışılacağı geniş katılımlı bir çalıştayda kamuoyuna açıklanacak.  

Çalıştay kararları ve şiddetin önlenmesine ilişkin belirlenecek yol haritası RTÜK tarafından hayata geçirilecek. 

Proje kapsamında yayın kuruluşları ile televizyondaki şiddetin önlenmesi yönünde mutabakat sağlanması da hedefleniyor. 

-Kılavuz döküman hazırlanacak

Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde ilgili kanun ve yönetmeliklerde gerekli değişiklerin yapılması ve RTÜK uzmanlarının yayınlarda fiziksel şiddet dışındaki şiddet türlerinin tespiti konusunda yararlanabilecekleri bir kılavuz doküman hazırlanması da amaçlanıyor.  

Proje kapsamında yayıncılar için haberler ve diğer programlardaki şiddet unsurunu tanımlayıp, kategoriler halinde örneklendiren aydınlatıcı dokümanlar hazırlanması, ebeveynler için de çocukların şiddet içeren yayınlardan korunmasına yönelik bilgilendirici dokümanlar oluşturulması planlanıyor.

Öte yandan kamuoyunda yayınlardaki şiddete karşı duyarlılık geliştirilmesini de hedefleyen proje kapsamında, televizyon spotları hazırlanması ve programlar yapılmasının planlandığı da bildirildi.