ANKARA (AA) - Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV), "Hediyem Kur’an Olsun" projesi kapsamında ramazan ayında 14 ülkeye toplam 18 bin 500 Kur'an-ı Kerim gönderildi.

TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun yaptığı yazılı açıklamada, proje başladığından bugüne kadar 20 ülkeye 92 bin 89 Kur’an hediye ettiklerini belirtti.

Ramazan dolayısıyla 14 ülkeye 18 bin 500 mealli Kur'an-ı Kerim daha gönderdiklerini ifade eden Tutkun, "Senegal, Togo, Burkino Faso, Cibuti, Nijer ve Çad’a Fransızca mealli 6 bin Kur'an, Kazakistan'a 3 bin Kazakça mealli Kur'an, Azerbaycan'a 5 bin Azerice mealli Kur'an, Ukrayna (Kırım), Kırgızistan, Belarus'a 3 bin 500 adet Rusça mealli Kur'an, Gazze ve Hindistan'a da Arapça bin adet Kur'an-ı Kerim hediye ettik. Ramazanda aynı zamanda bu bölgelere yardım götüren TDV ekipleri, 14 ülkede Kur'an-ı Kerim dağıtımlarına da iştirak ediyor.” ifadelerini kullandı.

Kur'an-ı Kerim'in dünyanın değişik coğrafyalarında farklı hatlar ve farklı harekelendirme ile basıldığına işaret eden Tutkun, hat farklılığından dolayı okuma güçlüğünün önüne geçmek için her bir coğrafyaya bölge halkının alışık olduğu kıraatle basılmış, yerel dillerde mealli mushaflar göndermeyi planladıklarını kaydetti

Tutkun, proje çerçevesinde Bosna Hersek'te 50 bin Boşnakça meal basılacağını, hazırlıkların tamamlandığını belirterek, "Bosna'da Boşnakça resmi Osmani imlasıyla basılacak. Basılan meallerin dağıtımları Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan Sancak bölgesinde yapılacak. Ayrıca İngilizce 10 bin, İspanyolca 10 bin, Arnavutça 5 bin, Almanca bin adet Kur'an-ı Kerim basımına başlanacak." bilgisini aktardı.

- Yurtlara 20 bin Kur'an-ı Kerim dağıtılacak

Yurt içinde dağıtılmak üzere de 50 bin Türkçe mealli Kur’an hazırlığı yapıldığını bildiren Tutkun, şunları kaydetti:

"Bunun 20 binini Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda dağıtacağız. Dağıtım Türkiye genelindeki tüm yurtlara müftülükler vasıtasıyla öğrenci yurtlarındaki her odaya birer tane olacak şekilde yapılacak.

Planlanan ve hazırlıkları devam eden toplam 154 bin 500 adet Kur'an-ı Kerim'in eylül ayına kadar hazırlıkları tamamlanmış olacak. Gönderilmiş ve planlanan yurt içi ve yurt dışı toplam 246 bin 589 Kur’an-ı Kerim'i 2016 yılında Kur’ana hasret gönüle ulaştıracağız."

Planlanan meallerden Türkçe, Boşnakça, Azerice, Almanca, İngilizce, İspanyolca ve Arnavutça’nın basım hazırlıklarının devam ettiğini belirten Tutkun, Fransızca, Rusça ve Gürcüce dağıtımların sürdüğünü, bitince baskıların yeniden yapılacağını ifade etti.