İSTANBUL (AA) - Türkiye'de ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müze Rahmi M. Koç Müzesi, koleksiyonuna iki araba daha dahil etti.

Müzeden yapılan açıklamaya göre, değerli objelerin sergilendiği Rahmi M. Koç Müzesi, Fenerbahçe Vapuru'ndan model trenlere kadar her ölçekte endüstriyel mirasa ayna tutuyor.

Koleksiyonunu daimi olarak genişleterek ziyaretçilerine her gelişlerinde yeni ve farklı keşifler yapma olanağı sunan müzede, Amerika'da 1959-1974 arasında büyük boyda üretilen en önemli arabalardan Ford Galaxie ve 2. Dünya Savaşı sırasında bombalanan fabrikasının küllerinden tekrar doğan Split Window Beetle marka otomobiller sergi koleksiyonunda yerlerini aldı.

- Otomobiller hakkında 

Ford Motors Şirketinin otomobillerden Ford Galaxie, General Motor Şirketi'nin Chevrolet Impala'sına karşılık olarak üretildi. İki ya da dört kapılı sert tavanlı, iki ya da dört kapılı sedan, "sportsroof" ve üstü açılabilen tasarımlar gibi birçok farklı karoser şekliyle satışa sunulan otomobilin müzede sergilenen modeli ise 223 inç küplük, 145 beygir gücünde ve altı silindirli.

Beetle ise Adolf Hitler'in talimatı üzerine, Ferdinand Porsche tarafından Alman halkına ucuz bir ulaşım aracı sunmak üzere tasarlandı. 2. Dünya Savaşı ve öncesinde az sayıda üretilen Beetle, İngiliz ordusunun yardımıyla bombalanan Wolfsburg fabrikasının külleri arasından kurtarılarak tekrar hayata döndürüldü.

Araç, Almanya'nın yanı sıra Avrupa, Amerika ve dünya çapında kısa sürede başarılı oldu. Model geliştirilerek birkaç estetik ve mekanik değişim geçirerek ve Karmann-Ghia gibi ticari ve spor versiyonlara da ilham verdi. Üretim 15 milyon çizgisinin üzerine çıkınca Beetle, tüm zamanların en çok satan otomobili haline geldi.
Alman Beetle'ların üretimine 1970'lerin sonunda son verilse de Meksika'da üretimlerine halen devam ediliyor.

Müzede sergilenmekte olan 1949 Split Window Beetle ise orijinalliğini koruyarak günümüze ulaşan nadir örneklerden biri.