Kuruyemiş sektörünün öncü şirketlerinden Peyman, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile teknolojiye, tarım altyapısına, ihracata ve fabrika yatırımlarına hız vermek üzere, 32 milyon Euro tutarında bir kredi anlaşması imzaladı.

Tuncer Akgün: “Doğduğumuz topraklara, ülkemize bağlılığımız ve sorumluluğumuz var”

Anlaşmanın detaylarının paylaşıldığı ve Peyman’ın gelişimi ile gelecek hedeflerinin aktarıldığı toplantıda konuşan Peyman Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Akgün; “Kredi sözleşmesi, Türkiye’ye, sektörümüze ve Peyman’a olan inancın bir göstergesidir. Krediyle, büyümemizi artan bir hızla sürdürerek, global bir Türk markası olma yolunda konumumuzu daha da güçlendirmiş olacağız. Böylece; teknolojiye, tarım altyapısına, ihracatımıza ve fabrika yatırımlarımıza hız vereceğiz. Yılın ilk yarısında üretime başlayacak olan Eskişehir’deki yeni fabrikamız, bu yatırımların en büyüklerinden biri olacak. Doğduğumuz topraklara, ülkemize, bağlılığımız ve sorumluluğumuz var. Bu yatırımlarımızla başarılarımızı perçinleyecek, bağlarımızı güçlendireceğiz” dedi. Özellikle kuruyemiş konusunda damak zevki çok gelişmiş bir ülke olduğumuza dikkat çeken Akgün, sözlerine şöyle devam etti: “Kaliteyi ve yenilikçi ürünleri ayırt etme konusunda halkımız çok iyi. Bu ülkede, bol miktarda ve çeşitlilikte kuruyemiş ve kuru meyve var. Bu nedenle tüm dünyada hem ürünlerimizle hem de markalarımızla çok önemli bir yer edinmemiz gerekiyor. Yurtdışı pazarlardaki gücümüzü ve markalarımızın bilinirliğini arttırarak, dünyada Türk kuruyemiş sektörünün büyük bir oyuncusu olarak önemli bir yer edinmek amacındayız.”

Oğuz Yükselir: “EBRD kredisi Peyman’da yeni bir dönemin kapılarını açıyor”

Peyman CEO’su Oğuz Yükselir ise EBRD ile imzalanan işbirliği anlaşmasının, Peyman için yeni bir dönemin kapılarını açarken, sektöre ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Yükselir; “Kredi, Peyman’ı gelecek hedeflerine taşımak için önemli bir yapıtaşı olacak. Hedeflerimiz büyük. Peyman ciroda 2017 yılında %30 büyüyerek, 560 milyon TL’ye ulaştı. 2018 yılında da büyüme hızımızı koruyarak, ulusal ve uluslararası pazarlarda varlığımızı artırarak sürdüreceğiz. Türkiye’de ambalajlı kuru meyve alanında sektör liderliğini elinde bulunduran Peyman, bugün 40’tan fazla ülkeye ihracat yaparak dünyada da lezzet severlere ulaşıyor. Amerika’dan, Rusya’ya, Ortadoğu Ülkeleri’nden Çin ve Avustralya’ya kadar uzanan geniş global pazarda, adından söz ettiren bir konumda yer alıyor. 5 yıl içerisinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Yükselir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Peyman olarak, ileriye dönük büyük umutlar taşıyoruz. Ve bu umutlarla çiftçilerimizi destekleyerek, çiftçi-tedarikçi ve Peyman arasında verimli bir iş modeli oluşturuyoruz. Böylece kalite, verimlilik ve üretimin artışına destek oluyor, ülkemizin tarım alanındaki gelişimine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye olarak büyüme ve gelişme gücümüze inanmalı, daha çok yatırım yapmalıyız. “


Arvid Tuerkner: “Peyman’ın büyüme öyküsünün bir parçası olmaktan memnuniyet duyuyoruz”

EBRD Türkiye Başkanı Arvid Tuerkner de “Peyman başarılı bir şekilde küçük bir bölgesel oyuncu iken uluslararası alanda tanınmış bir marka haline geldi. EBRD olarak, bu dönüşüm ve büyüme öyküsünün bir parçası olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Şirketin, Türk çiftçileriyle yakın çalışarak, verimliliklerini ve gelirlerini artırmalarına yaptığı katkıyı takdir ediyoruz. Bunun, kırsal toplulukların güçlenmesine ve ülkenin erişilmesi zor bölgelerindeki ekonomik kalkınmaya destek olacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Peyman Hakkında

Peyman, 1995 yılında Eskişehir’de bulunan ve sektör deneyimleri 60 yılı aşan 3 kuruyemiş firmasının bir araya gelmesiyle kuruldu. 2001 yılından itibaren markalaşma sürecine giren Peyman, yıllar içerisinde bölgesel oyuncu kimliğinden, Türk kuruyemiş sektörünün güçlü ana markalarından biri olma yolunda büyük gelişmelere imza attı. Kuruyemiş ve kuru meyve ürün portföyünü içeren geniş ürün yelpazesiyle tüketicilere ulaşan Peyman, yenilikçi yaklaşımıyla sektörün öncüsü olarak öne çıkıyor. Özellikle tüketicisinin taleplerini ve yeni tat arayışlarını doğru anlayan Peyman, ürünlerini; Bahçeden, Çitliyo, Peyman ve Nutzz markaları altında topluyor. Özellikle global pazarda büyük ilgi gören Dorleo markasını yurtdışı pazarlarda konumlandırıyor. 1995 yılından bu yana Türkiye geneline yayılmış güçlü satış ağıyla ürünlerini Türk tüketicisine sunan Peyman, 40’tan fazla ülkeye ihracat yaparak dünyada da lezzet severlere ulaşıyor. Amerika’dan, Rusya’ya, Ortadoğu Ülkeleri’nden Çin ve Avustralya’ya kadar uzanan geniş global pazarda adından söz ettiren bir konumda yer alıyor. Peyman, hayata geçirdiği yatırımlarla Türk kuruyemiş sektörüne de katma değer sağlıyor. Peyman, ulusal ve uluslararası pazarlarda artan talepleri ve inovasyon çalışmalarını hayata geçirmek için Eskişehir’de yeni fabrika yatırımına imza attı. 2018 yılının ilk yarısında tam kapasiteyle üretime başlayacak olan fabrika, 25.000 m2’si kapalı olmak üzere, toplam 59.000 m2’lik bir alana kuruldu. Fabrika 45.000 ton üretim kapasitesine ve 6.000 ton depolama kapasitesine sahip bulunuyor. Peyman, ulusal ve uluslararası gıda standartları düzeyinde; BRC (British Retail Consortium), FDA, ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001 ve Helal Gıda belgelerine sahip bulunuyor.