İSTANBUL (AA) - SEFA MUTLU - Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, ülkede 2013'te 4 bin 200 olan özel okul sayısının 8 bin 150'ye yükseldiğini belirterek, "İstanbul'daki özel okul sayısının 3 binin üzerinde olduğunu zannediyorum. Bu rakamlar ışığında Türkiye'de özel okulların 3 yılda yüzde 100 arttığını söyleyebiliriz." dedi.

Gülan, İstanbul ve Türkiye'deki özel okullaşma konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de 2013'te 4 bin 200 olan özel okul sayısının bugün 8 bin 150 civarında olduğunu dile getiren Gülan, "İstanbul'daki özel okul sayısının 3 binin üzerinde olduğunu zannediyorum. Bu rakamlar ışığında Türkiye'de özel okulların 3 yılda yüzde 100 arttığını söyleyebiliriz. Burada en önemli 3 etken, yatırım teşviklerinde özel okulların 5. bölge kapsamına alınması, öğrencilere verilen eğitim-öğretim desteği ve dershanelerin dönüşüm süreci oldu." değerlendirmelerinde bulundu.

Cem Gülan, özel okullaşma açısından dershanelerin dönüşümünün sevindirici olduğunu aktararak, bu sayede resmi okullarda derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısında da azalma olduğu tespitinde bulundu.

- "Cumhurbaşkanı'nın 3 çocuk çağrısı önemli"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sıklıkla dile getirdiği "3 çocuk" konusunun çok önemli olduğunu kaydeden Gülan, şöyle devam etti:

"Bizim nüfus artış hızımız maalesef ivmesini yitirmeye başladı. Nüfus artıyor ama artış hızımız düşüyor. Bu ciddi bir tehlikedir. Her halükarda bunun bir anda toparlanamayacağını düşünürsek, devletin aldığı öğretmenler ve yaptığı okullar 15-20 yıl sonra atıl hale gelebilir. Özel okullarda ihtiyaç olmaması halinde kapatma yoluna gidilebilir. Fakat devlet öyle değil, öğretmen emekli olana kadar maaşını vermek durumunda. Devletin verdiği destekler hem kamunun hem de özel okullaşmanın yararına oldu."

Gülan, devletin özel okulları iyi denetlemesi gerektiğini belirterek, özel okulların da yapacağı çalışmalarla artış hızına katkısı olacağını kaydetti.

Özel okullaşmanın kısa vadede aynı hızla artmayacağını ifade eden Gülan, okulların birbirlerinden öğrenci alma yoluna gittiklerini söyledi.

- "Devlet elinden gelen desteği veriyor"

TÖZOK Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, kısa vadede özel okullaşmada büyük bir sıçrama beklemediklerini yineleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Önümüzdeki 3 yılda okullaşma yüzde 50 artar diyemem. Yüzde 10'luk bir artma da beklenebilir. Daha sınırlı ve sağlıklı bir büyüme olacağını düşünüyorum. Devlet elinden geldiği kadar destek sağlıyor. İleri bir aşama destek söz konusu olacaksa çocuğunu özel okulda okutan herkese destek verilebilir. Bu sosyal adaleti de sağlar. Bu uzun vadede kamunun yararınadır."

İstanbul'daki özel okulların kontenjanlarının şimdiden dolduğu söylentilerinin asılsız olduğunu da anlatan Gülan, "Okullar çok büyük dolulukla çalışmıyorlar maalesef. Özellikle temel liseler yeni. Onlarda doluluk yüzde 25-30 civarında. Diğer özel okullar da ise oranlar yüzde 50 civarında." dedi.