İZMİR (AA) - İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, il genelindeki otoyollarda sivil araçlarla yaptıkları denetimlerle, kuralları ihlal eden sürücülere cezai işlem uyguluyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre bu yılın ilk 6 aylık diliminde 190 bin 575 kazanın meydana geldiği Türkiye'de, kazalara neden olan unsurların başında sürücüler geliyor. Ocaktan haziran ayının sonuna kadar gerçekleşen bin 296 ölümlü trafik kazasında bin 559 kişi yaşamını yitirirken yaralı sayısı ise 131 bin 798'e ulaştı.

Trafik kazalarını azaltmak ve trafiğin daha güvenli şekilde akışını sağlamak isteyen emniyet ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri de karayollarındaki denetimlerini artırarak devam ettiriyor. Sivil şekilde otoyollarda denetim yapan güvenlik güçleri ihlal yapan sürücülere gerekli ceza işlemlerini uyguluyor.

İzmir İl Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay, yaptığı açıklamada, il genelindeki otobanlarda sürücülerin en fazla hız ihlali, emniyet şeridi ve sol şerit işgali yaptıklarını ve tehlikeli şekilde şerit değiştirdiklerini söyledi.

- "Yüz yüze ceza daha caydırıcı"

Bu ihlalleri engellemek için sivil denetim mekanizması oluşturduklarını kaydeden Kutay, şöyle konuştu:

"Sivil ekiplerimiz otomobil, motosiklet, minibüs ve kamyonet gibi farklı türdeki araçlarla görüntülü olarak kayıt alıyor. Yapılan ihbarlar sonucunda gişelerde veya otoyolların çıkış noktalarında oluşturduğumuz güvenli trafik kontrol noktalarında sürücüleri durdurarak ihlal yapan sürücülere yüzlerine karşı ceza uyguluyoruz. Yüzlerine karşı cezayı önemsiyoruz çünkü plakalara yazılan cezalar genel caydırıcılık oluşturma açısından istenilen hedefe ulaşmadığından, tespitleri direkt araçları durdurarak yapıyoruz. Örneğin geçen hafta pazar günü 774 sürücüye emniyet şeridine işgal yapıldığı için ceza yazıldı."

- "37 bin sürücüye işlem tatbik edildi"

Kutay, İzmir'deki otoyollarda 7 ölümlü ve 202 yaralamalı trafik kazasında 410 kişinin yaralandığını belirterek, "1 kişinin ölümü bile bizim için önemsenen bir nokta. Otoyollarda ilke olarak seyir halinde denetim esastır. Ancak seyir halindeki denetimlerde istediğimiz istediğimiz hedeflere ulaşamadığımız için tespitleri durdurarak cezalandırma yöntemine geçtik. Otoyollarda şimdiye kadar 2015 yılında radar hız denetimlerinde 37 bin sürücüye işlem tatbik edildi" diye konuştu.