Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 
Buna göre, öğrencilerden, sağlığı olumsuz etkileyen ve sağlığa zarar veren, alkollü ya da bağımlılık yapan maddeleri kullanmamaları, bulundurmamaları ve bu tür maddelerin kullanıldığı yerlerde olmamaları beklenecek. 

Bilişim araçlarını ve sosyal medyayı kişisel, toplumsal ve eğitsel yararlar doğrultusunda kullanmaları, zararlı, bölücü, yıkıcı ve toplumun genel ahlak kurallarıyla bağdaşmayan ve şiddet içerikli amaçlar için kullanmamaları; bunların üretilmesine, bulundurulmasına, taşınmasına yardımcı olmamaları istenecek.

Okulların özelliklerine göre ayrıca destekleyici kurallar belirlenecek. Bu kurallar okul öğrenci ödül ve disiplin kurulunun önerisi, öğretmenler kurulunun kararına bağlı olarak okul müdürünün onayından sonra uygulamaya konulacak. Öğrenci ve veliler, Okul Öğrenci Veli Sözleşmesinin gereklerini yerine getirecek.

Yönetici ve öğretmenler, öğrencileri; çevre, okul çalışanları ve diğer öğrenciler tarafından fiziksel ve ruhsal yönden zarar görmemeleri için dedikoduya, zorbalığa, tehdide, sataşmaya ve onur kırıcı her türlü lakap takılmasına karşı koruyacak.

Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu puan şartına bağlı kalmadan; zorunlu göç mağdurları, mülteci ve sığınmacılar, gazi ve şehit yakınları, doğal afetlerden etkilenenler, yaşlı, yetim, öksüz, güçsüz, engelli ve benzeri durumda olanlar ile diğer yardıma ihtiyaç duyanlara yönelik yürütülen toplum hizmetlerinde görev alanlar, onur belgesiyle ödüllendirilecek.

-Derste "izinsiz" bilişim araçlarını kullananlara kınama cezası 

Müstehcen veya yasaklanmış araç, gereç ve dokümanları okula ve okula bağlı yerlere sokan veya yanında bulunduran, kumar oynamaya yarayan araç-gereç ve doküman bulunduran, öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçlarıyla meşgul olan ve dersin akışını bozanlara kınama cezası uygulanacak.

Kişilere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret eden, paylaşan, yayan veya başkalarını bu davranışa kışkırtan; pansiyonun düzenini bozan, pansiyonu terk eden, gece izinsiz dışarıda kalan; izinsiz gösteri, etkinlik ve toplantı düzenleyen, bunlara katılan; okul kurallarının uygulanmasını ve öğrencilere verilen görevlerin yapılmasını engelleyen; müstehcen veya yasaklanmış araç, gereç, doküman ve benzerlerini dağıtan, duvarlara ve diğer yerlere asan, yapıştıran, yazan, bu amaçlar için okul araç-gerecini ve eklentilerini kullanan, bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretim faaliyetlerine ve kişilere zarar verenler ile milli ve manevi değerlere, genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunanlar, okuldan 1-5 gün arasında kısa süreli uzaklaştırılacak.

Resmi belgelerde değişiklik yapan, sahte belge düzenleyen, kullanan, başkalarını yararlandıran; eğitim öğretim ortamında siyasi ve ideolojik amaçlı eylem düzenleyen, başkalarını eylem düzenlemeye kışkırtan, eylemlere katılan; bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretimi engellenen; kişilere ağır derecede maddi ve manevi zarar veren; genel ahlak ve adaba uygunsuz, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışları alışkanlık haline getiren; kişilere, arkadaşlarına ve okul çalışanlarına söz ve davranışlarla sarkıntılık yapan, iftira atan, başkalarını bu davranışlara kışkırtan veya zorlayan, yapılan bu fiilleri sosyal medya yoluyla paylaşan, yayan, pansiyon düzenini bozan, pansiyonu terk eden ve gece izinsiz dışarıda kalmayı alışkanlık haline getirenlere okul değiştirme cezası verilecek. 

Bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla; bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturan, bunları çoğaltan, yayan ve ticaretini yapanlara örgün eğitimin dışına çıkarma cezası uygulanacak.

- Ceza alan öğrenciler rehabilite edici uygulamalara tabi tutulacak

Ceza gerektiren davranış ve fiillerde bulunan öğrenciler, okul rehberlik servisinin veya rehberlik ve araştırma merkezinin raporuyla okul yönetiminin kararına bağlı olarak rehabilite edici uygulamalara tabi tutulacak.

Anadolu liselerinde, anadolu imam hatip liselerinde, mesleki ve teknik anadolu liselerinde, çok programlı anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerinde öğrenci sayısının fazla, derslik sayısının yetersiz olduğu durumlarda, öğrenci kontenjanı veya bir şubedeki öğrenci sayısı en fazla 4 yıl için Bakanlıkça artırılabilinecek. Sınıf tekrarına kalan öğrenciler bu sayıya dahil edilmeyecek. 

Ancak, anadolu sağlık meslek liselerinde bir şubedeki öğrenci sayısı 30'u geçemeyecek. Bu okullar arasındaki nakiller ise yerleştirme sonucu oluşan puan dikkate alınarak sınıf düzeyinde niteliği düşürmeyecek şekilde başvuranlar arasından puan üstünlüğüne göre yapılacak.

(Sürecek)