Maçka'da bir otelin toplantı salonunda düzenlenen çalıştaya, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Seyhan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Turan, öğretim üyeleri ile kamu kurumu temsilcileri katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Kiriş, Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir yapısı bulunduğunu, bu çeşitliliği koruma ve yönetmenin de güç olduğunu belirtti.

Türkiye'de ilk yavru balık üretimine 1969 yılında Bolu Yedigöller'de başlandığını ifade eden Kiriş, şöyle konuştu:

"Deniz balığı olarak 500, tatlı su balığı olarak da yaklaşık 250 farklı türe sahibiz. İlk balık üretiminin ardından geçen süre içerisinde önemli bir noktaya geldik. Bu süreçte bazı talihsizlikler ve kazalar da oldu. Maçka Altındere'de önceki yıllarda yol yapımı sırasında kimyasalların suya karışması sonucu tüm anaçlarımız ölmüş, bundan özel sektör de zarara uğramıştı. Bu durum için acilen tedbirlerimizi aldık ve burada 2014 yılı itibarıyla 1 milyon 200 bin civarında yavru alabalık ürettik. 2023 yılında hedefimiz 50 milyon yavru alabalık üretip orman içi sulara bırakmak. İnşallah bu hedefe hep birlikte ulaşacağız."

Prof. Dr. Davut Turan ise Avrupa ve Türkiye'nin komşu ülkelerindeki balık türlerinin çeşitliliğine değinerek, "Rusya'nın iç sulardaki balık türü yaklaşık 411 civarında ve endemik türü ise 28. İran'ın 170 civarında türü olmasının yanında 33 farklı endemik türü bulunuyor. Avrupa'da ise yaklaşık 450 farklı tür ve 200 endemik balık bulunuyor. Türkiye'nin iç sularda tür sayısı olarak kesin bir rakam vermiyoruz. Yakın bir zamanda netleşecek ama yaklaşık 330 civarında ve 150'si endemik" ifadesini kullandı.

- "Türkiye balık türü açısından inanılmaz zenginlikte"

Balık türü açısından Türkiye'nin inanılmaz bir zenginliği bulunduğuna dikkati çeken Turan, "Dolayısıyla doğal kaynaklarımızı kollamak ve korumak hepimizin görevi. Biz bilim adamlarının görevi bunları tespit etmek, bürokratların ve siyasilerin görevi ise bunlara koruyucu önlemler almak. Bu bağlamda bölgemizde yürütülen orman içi suların balıklandırılması projesi çok önemli bir örnek" dedi.

Üç gün sürecek çalıştayda, alabalık üretimi ve salımı, balıklandırma çalışmaları, akarsuların ekolojik önemi ve olta balıkçılığı konularında öğretim üyeleri tarafından katılımcılara çeşitli sunumlar yapılacak.

Davetliler ayrıca Maçka Altındere Alabalık Üretme İstasyonunda inceleme ve ziyaret gibi bir dizi etkinliğe de katılacak.