ADIYAMAN (AA) - Kahta ilçesindeki öğretmenevi binasında ısınmada kullanılan enerji, çevresindeki petrol kuyularından çıkan metan gazı ile karşılanıyor.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Adıyaman Bölge Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, petrol kuyularından çıkan metan gazı, Kahta Öğretmenevi ısınmasında kullanılıyor. Sistem sayesinde metan gazı, öğretmenevinin bodrum katındaki özel kazanda yakılarak sıcak su elde ediliyor. Sıcak su da binanın ısınmasını sağlanıyor.

Öğretmenevinin müdürü İbrahim Halil Yazan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TPAO tarafından 2006'da tahsis edilen binanın öğretmenevi olarak kullanıldığını söyledi.

Petrol kuyularından çıkan metan gazının, TPAO Karakuş Petrol Üretim Tesisi'nden borular vasıtasıyla öğretmenevine getirildiğini ifade eden Yazan, "Metan gazının binamızın altındaki brülör kazanında yakılmasıyla ısıtılan suyu binamızın ısınmasında kullanmaktayız" dedi.

Gazın, doğaya salınması yerine değerlendirildiğini vurgulayan Yazan, elde edilen gazın yemekhanedeki ocaklarda, fırınlarda yemeklerin pişirilmesinde ve çay ocağı gibi çeşitli yerlerde kullanıldığını dile getirdi.

- Isınma giderlerinde tasarruf

Metan gazı sayesinde ısınma giderlerinde büyük tasarruf elde ettiklerini ifade eden Yazar, "Metan gazı sayesinde ısınma giderlerimiz yüzde 60 civarında azaldı. Bu tasarruf, misafirlerimize yiyecek, barınma ve diğer hizmetlerimizde uygun fiyat olarak yansımaktadır" diye konuştu.

Yıllık yüzde 70 doluluk oranına sahip öğretmenevinin 150 yatak kapasitesine sahip olduğunu belirten Yazan, Sincik, Gerger ve Samsat ilçelerindeki öğretmen, memur ve sivil vatandaşlara hizmet verdiklerini sözlerine ekledi.