KONYA (AA) - Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkan Vekili Muhiddin Okumuşlar, ODTÜ yerleşkesinde mescit tartışmaları üzerinden başlayan gerginlikle ilgili, "ODTÜ gibi bir kurumda, özgür düşüncenin merkezi ve ilmin yuvası olması gereken üniversitede yaşanan bu görüntü, kelimenin tam anlamıyla çağ dışıdır. Yaşanan bu çirkin olayı bütün kalbimizle kınıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Okumuşlar, yaptığı yazılı açıklamada, ODTÜ'de elleri sopalı grubun, namaz kılmak isteyen gençlere saldırısının kabul edilebilir davranış olmadığını bildirdi.

İnanç ve ibadetlere saldırmanın hiçbir haklı gerekçesi olamayacağına dikkati çeken Okumuşlar, inançlarını açıklama ve yaşama özgürlüğünün engellenemeyecek en temel haklardan olduğunu belirtti.

Okumuşlar, şunları kaydetti:

"ODTÜ gibi bir kurumda, özgür düşüncenin merkezi ve ilmin yuvası olması gereken üniversitede yaşanan bu görüntü, kelimenin tam anlamıyla çağ dışıdır. Yaşanan bu çirkin olayı bütün kalbimizle kınıyoruz. Eğitim ve öğrenim görme hakkı gibi inanç, düşünce ve kanaat özgürlüğü de anayasal teminat altına alınmış bir haktır. Bu temel hakkın, ibadet etmek gayesiyle namaza duran insanların, yine yaşıtları tarafından engellenmek istenmesi, düşündürücü olduğu kadar gelecek adına da kaygı vericidir."

- "ODTÜ gibi bir üniversitede mescidin bulunmaması insanlık ayıbıdır"

ODTÜ'de yaşananların tek başına değerlendirilmemesi gerektiğini aktaran Okumuşlar, daha önce aynı üniversitede yaşanmış olaylar göz önüne alındığında kronikleşmiş sorun olduğunu görmek ve bir an önce çare bulma gerekliliğinin gözler önüne serildiğini ifade etti.

Okumuş, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Bu konuda üzerine görev düşen tüm kişi ve kurumları, bu tür olayların bir kez daha yaşanmaması için göreve davet ediyoruz. Kahir ekseriyeti Müslüman olan bir ülkede ODTÜ gibi bir üniversitede öğrencilerin namaz kılabilecekleri bir mescidin bulunmaması insanlık ayıbıdır. ODTÜ'de bir mescidin açılması en temel inanç özgürlüklerinden biri olarak değerlendirilmeli ve bir an önce mescidin açılması için gerek üniversite yönetimi, gerek ilgili diğer kurumlar üzerine düşen sorumluluğu acilen yerine getirmelidir.

Sadece ODTÜ değil, mescidi olmayan hiçbir eğitim kurumumuz kalmamalıdır. İnanç ve ibadet özgürlüğünün önü tüm eğitim kurumlarında açılmalı, bu noktadaki talepler tüm engeller kaldırılarak karşılanmalıdır."