ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce nesli tehlike altında olan 15 nadir bitki ve hayvan türünün korunması amacıyla eylem planı hazırlanacak. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, nesli tehlike altında olan nadir bitki ve hayvan türlerini etkin bir şekilde korumak için yol haritası hazırlayacak. Eylem planı çerçevesinde, korunmaya çalışılan türün mevcut durumu ile gelecekte görülmek istenen yer arasındaki yol tarif edilerek, yapılması gerekenler belirlenecek. 

Bilim adamlarının çalışmaları sonucunda ortaya konulacak eylem planı sonrası ayrıca problemlerin çözümü için bütün ilgi gruplarının katılımıyla türün varlığını sürdürebilmesi için 5 yıllık faaliyet planları oluşturulacak.  

- "2019 yılına kadar 100 tür için eylem planı hazırlanacak" 

Açıklamada konuyla ilgili değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2013 yılında başlatılan tür koruma eylem planlarıyla her yıl yaklaşık 10 ilde, 10 tür için eylem planı hazırlamayı hedeflediklerini belirtti. 

2013 yılından bugüne kadar 33 türün eylem planını tamamladıklarına işaret eden Eroğlu, 2016 yılında ise 15 tür için eylem planı hazırlanması konusunda çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Eroğlu, biyolojik çeşitliliğin etkin bir şekilde korunması ve sürdürülebilir yönetimi çerçevesinde, 2019 yılına kadar 100 tür için eylem planı hazırlayarak uygulamaya koymayı hedeflediklerini vurguladı. 

- Van kertenkelesi, Iğdır çöl faresi, çizgili sırtlan, melez kertenkele

Bugüne kadar eylem planı hazırlanan türler arasında Van kertenkelesi, çizgili sırtlan, melez kertenkele, ak zambak, ada çayı, dağ horozu, saz kedisi, sümbül, Iğdır çöl faresi, Hopa engereği, Manisa lalesi gibi hayvan ve bitki türlerinin bulunduğuna dikkati çeken Eroğlu, şöyle devam etti:

"Tür koruma stratejisinin ana gayesi, ülkemizde nesli tehlike altında olan türlerin korunması ve kendi kendilerini sürdürebilir seviyelere çıkarılabilmesi için netice odaklı ve somut hedeflerle desteklenmiş bir yol haritası belirlemek. Sahip olduğumuz bu biyolojik çeşitliliği korumak ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bu yüzden bu çalışmaları yapmak bizim için bir zarurettir."  

- Doku kültürü laboratuvarı ve sera kurulacak

Erdoğlu, bakanlık olarak etkin koruma için eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Ayrıca Tür Koruma Eylem Planları çerçevesinde nesli tehlike altında olan flora türlerinin yetiştirilmesi gayesiyle doku kültürü laboratuvarı ve seranın yapımına başladık. Elazığ Fırat Üniversitesi ile ortaklaşa kurulacak bu tesiste steril şartlarda, yapay besin ortamında, bitki hücre, doku ve organlarından, çeşitli yöntemler kullanılarak yeni hücre, doku, organ ve bitki üretilmesine imkan sağlanacak. Böylece bu tesiste hem yeni çeşitler geliştirilecek hem de var olan türler korunabilecek."